Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Helgintervjuer

”Det har kommit något fint ur det här”

Publicerad: 21 februari 2014, 22:04

Linda Waxin

Foto: Yasmine Winberg.

Under drygt tre års tid har vd:n Linda Waxin förändrat pr-byrån Edelman från grunden. Men när pappan plötsligt dog i cancer i mitten på december bestämde hon sig för att det var dags att lämna posten. – Det här ska leda till någonting bra, säger hon till Resumé.


Ämnen i artikeln:

EdelmanLinda Waxin#baramänniska

Linda Waxin hade en väldigt nära relation till sin pappa. Med en framgångsrik karriär bakom sig hade han vid 56 års ålder köpt en gård i Småland tillsammans med Lindas mamma. Han skulle dra sig tillbaka och ägna sig åt annat än jobb.

I april kom cancerbeskedet.

– Då trodde ingen att han skulle dö. Men jag sålde lägenheten och flyttade hem till familjen för att pappa ville det, säger Linda Waxin.

Hennes pappa dog den 13 december, på luciadagen. Då var det byrådag och Edelman hade fullspäckat schema från tidig morgon till sen kväll.

– Jag valde att stanna hemma den dagen – ett beslut jag är väldigt glad över i dag. Annars hade jag stått och sjungit karaoke någonstans, det hade inte känts bra alls.

I tre månader till kommer Linda Waxin att vara kvar på Edelman. Sedan bär det av till gården i Småland, Japan, USA, Sydamerika och Nya Zeeland med lillebror David Waxin.

– Det som hänt är en stor händelse i mitt liv och jag måste få tid att sörja ordentligt. Jag har insett att det är sjukt att lägga pensionen sist. Man ska aldrig ta någonting för givet. Det går inte att tänka att man ska doktorera sen, skriva sen eller ta pension sen. Det är nu man måste ta chansen.

Linda Waxin har redan fått flera jobberbjudanden. Men hon vill inte starta upp något eget eller tacka ja till något annat jobb innan hon först fått sex månaders ledighet.

Har du omvärderat vikten av karriären?
– Ja, det har jag. På Twitter har jag läst en hel del klyschiga citat på senaste tiden. Någon hade postat "heartbreak changes people" och det var väldigt fint. Det har kommit någonting fint ur det här. Det var 400 personer som kom till begravningen. Pappa var en fantastisk person. Nu ska det här leda till något bra. Händelsen har gett mig en stark motivation till att leva, och leva mycket.

Hur gick tankegångarna när du bestämde dig för att sluta?
Jag vill vara en bra förebild för min personal. Dem bryr jag mig väldigt mycket om. Jag tänkte: om inte jag tar hand om mig är jag ingen bra ledare. Därför bestämde jag mig ganska fort att lämna vd-posten.

För ungefär två veckor sedan berättade hon om beslutet på Edelman. Då var byråns internationella vd Matthew Harrington och Michel Stewart, vd för Edelman Europa på besök på Stockholmskontoret.

– Jag blir aldrig nervös längre, men då var jag det. Först blev det helt tyst. Sen sa någon: vilket modigt beslut – och började applådera. Då började alla att applådera.

Vad har du fått för reaktioner från arbetskamraterna på beslutet?
– Det jag är mest stolt över är att jag lyckats implementera en kultur här. Ett av våra värdeord är omhändertänksamhet. Det har jag själv känt av nu. Min personal har verkligen funnits där för mig.

Du har ju verkligen lyckats vända Edelman. Berätta lite om hur du gjorde?

– När jag började som vd kom jag in i ett kolsvart läge på alla plan. Alla kunder var missnöjda och kontoret var helt nedgånget. Det var ett tacksamt läge egentligen, eftersom det bara kunde bli bättre.

Varje dag kunde Linda Waxin se en förbättring. Hon började med att prioritera byråns befintliga kunder och förbättra Stockholmskontorets rykte. Det gjorde att lönsamheten vände ganska snabbt.

– Sen rekryterade jag ett bra team. Många hade jag jobbat med förut. För mig var det viktigt att det ska vara kul att jobba på Edelman. Efter ett år ungefär så började jag dra i egna kontakter och gjorde det successivt. Jag har verkligen öst in energi i Edelman. Som 30-årig tjej har du mycket att bevisa.

Har du känt så?
– Inte i vd-rollen, ledarskapet eller gentemot kunder, men för mig själv. Hade jag vetat hur svårt det skulle bli hade jag aldrig tagit uppdraget. Under resans gång har jag gått på nitar och litat på folk jag inte borde ha litat på. Och det spelar in i mitt beslut att avgå. Förr eller senare hade jag blivit krass. Det är jag inte så sugen på att bli.

Du har rekryterat ett väldigt ungt gäng?
– Ja, jag är näst äldst här. Jag anställde många yngre eftersom jag i början skulle vända verksamheten med mycket knappa resurser. Därför såg jag till att tillsätta morgondagens stjärnor. Goda råd sitter inte i gråa hårstrån.

– Jag har lärt mig obegripligt mycket och är så sjukt tacksam för den här tiden. Det är otroligt hur mycket man kan lära sig på kort tid. Efter det här tror jag inte att nästa jobb kommer att vara svårt.

På tal om nästa jobb, kommer du tillbaka till Edelman?
– Jag är välkommen tillbaka till Edelman, men jag tror inte att det kommer bli till Stockholmskontoret i så fall. I framtiden tror jag inte att jag kommer att ta ett sånt här tidskrävande uppdrag. Jag är en kreatör. Jag gillar egentligen att göra mer än att bestämma. Under tiden som jag reser kommer jag att hinna gå igenom olika planer på vad jag ska göra sen. Att säga upp sig är en stor grej.

FAKTA/Linda Waxin

Ålder: 33
Bor: Telefonplan
Gör: vd på Edelman Stockholm med ansvar för Norden
Utbildning: Internationell marknadsekonom IIU/Pace University, dubbel kandidat i MKV och företagsekonomi från Örebro respektive Stockholms Universitet
Karriär i korthet: eget företag vid sidan av studierna, Axicom PR-konsult, JMW PR-konsult, Spotlight PR creative/digital director och Jung Relations affärsområdesansvarig PR

Yasmine Winberg

Redaktör Resumé Insikt

yasmine.winberg@resume.se

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.