Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Helgintervjuer

”Det jag gör är ingen rocket science”

Publicerad: 7 februari 2014, 22:14

Frida Nordstrand OS-debuterar.

Foto: Viasat/Karl Nordlund

I sin roll som reporter har Frida Nordstrand haft stor nytta av bakgrunden som skådespelerska. Nu gör hon sitt första OS för Viasat Sport, men är lugn inför uppdraget. För Resumé berättar hon om förberedelserna, reporterrollen och om de få tillfällen nervositeten tränger sig på.


Ämnen i artikeln:

ViasatFrida Nordstrand

De olympiska spelen pågår under ungefär två veckor i februari i år. Frida Nordstrand är en av tusentals reportrar världen över som åker dit för att bevaka tillställningen. Under OS lämnar hon specialområdena Formel 1 och Champions League för längdskidor och skidskytte. Ett uppdrag hon tar med ro.

– Det är inte så stor skillnad jämfört med det jag brukar göra. Min roll som journalist ser jag inte som något märkvärdigt alls. Det jag gör är verkligen ingen rocket science. Viasat tänker att vi skickar iväg lilla Frida på grejer och så står man där i någon snöhög och ska leverera. Man flyger och flänger och far och lär sig improvisera fram saker ur ingenting, säger hon.

Varför ville du med till Sotji?

– Det var ganska givet att det blev så. Jag hade blivit irriterad om Viasat inte ställt frågan. Egentligen handlade det mest om vad jag skulle ha för roll där.

Vilken roll har du?

– Jag ska jobba live med längdskidor och skidskytte. Dessutom är det en hel del intervjureportage som kommer att rulla dagligen.

Frida Nordstrand har jobbat med förberedelser länge nu. Hon har lärt känna en del av idrottarna och besökt dem i deras hem.

– Jag vill kunna ge mycket närvaro och närhet, det är så vi på Viasat jobbar. Det är en extrem förmån att få göra djupgående reportage på det här sättet. Jag har åkt hem till idrottarna och träffat deras mormödrar, kusiner, tränare och till och med hundar. Jag har tittat på pojk- och flickrum. De som för de flesta hemma i sofforna bara varit en hjälm eller en mössa hoppas jag att tittarna också lär känna genom reportagen.

– Jag har bara positiva förväntningar på OS. Min enda issue är att hinna med att se lite hockey också. Det är bara en enda dag det inte är skidskytte eller längd.

Vad ser du mest fram emot?
– Förutom min hockeymatch då? Nej, men jag hoppas att människor hemma i sofforna ska få en större förståelse för vad idrottarna gör och hur saker och ting fungerar därnere.

Det har ju diskuterats en del i media om att värdlandet Ryssland bryter mot flera av de olympiska stadgarna avseende människors rätt till lika behandling. Hur tänker ni kring det på Viasat Sport?

– Vi kommer att fokusera på sporten, det är vår uppgift och bara så vi kan göra. Jag hoppas att det blir tydligt var vi står i frågan ändå, på andra sätt. Det är knepigt och knivigt, men det är det för alla. Liknande problematik följer med de flesta sporter. I Formel 1 har det till exempel varit mycket med Greenpeace.

Men Frida Nordstrand strävar efter att förmedla en rättvis bild av situationen.

– Den uppgiften tar vi på fullt allvar. Nu när Ryssland har världens ögon på sig finns möjligheten att sätta press på dem. På Viasat har vi personer som kommer att kunna kommentera det här i det stora hela. Det är klart det blir svårt när värdlandet har så starka åsikter, men det är skitviktigt att låta de som vet vad de sysslar med få uttala sig i frågan.

På vilket sätt tror du att ni kommer att känna av det under vinterspelen?

– Jag hoppas att vi inte kommer att känna av det alls. Vad gäller säkerhet och sådär får man verkligen hoppas att ingenting märks.

Hur många av de 294 medaljer som delas ut i år tror du att Sverige kammar hem?

– Jag säger tolv. Lite för att jag är dålig på att tippa och inte vill ”jinxa” något. Egentligen skulle jag kunna tippa på fler, men en mer än förra OS vore kul. Vi har många medaljhopp som man kanske inte riktigt tänker på. Om det börjar rassla till tror jag att det finns en chans att det sticker iväg rätt fort. När jag sett allt slit bakom känns det givet att alla tar guld.

Hur har förberedelserna varit?

– Tiden har flugit iväg, det känns som igår det var fyra månader kvar och vi började jobba med det här. Det ligger otroligt mycket jobb bakom OS. Men livet pågår runt omkring och stannar inte upp bara för att vi ska göra ett OS. Champions League är ju till exempel redan dagen efter att OS är slut. Det är en väldigt speciell situation, men vi gör sjukt mycket sport hela tiden. Därför kommer vi att klara av det.

Det låter som om det kan bli stressigt?

– Ibland är det verkligen stressigt. Men jag sätter mig i sådana situationer också, även när tillvaron egentligen inte är stressig. Jag kan köra väldigt hårt om jag har något att se fram emot. Jag är ganska högtolerant mot stressiga situationer. Men jag gillar det, annars skulle jag aldrig fortsätta. Och det är ytterst sällan jag blir nervös.

När händer det?

– När jag intervjuar någon som inte håller på med idrott. Andra kändisar känns som låtsaspersoner på något sätt. Som Hugh Grant, Jamiroquai eller när jag intervjuade The Black Eyed Peas. Ett praktexempel är när jag intervjuade David Beckham när han gjorde comeback mot Manchester United. Han hade gråtit och jag var en av få som fick intervjua honom. När han stod där och var känslomässig och Victoria och barnen stod och väntade på honom en bit därifrån. Det blev surrealistiskt.

– Men sen är det också det som är grejen. Man sätts i så många olika situationer och det blir inte alltid som man tänkt sig. Ibland kan det verkligen skita sig rejält, men det är kul också.

Men du är ju också van att intervjua stjärnor som Zlatan och Messi. Är det aldrig nervöst?

– För de allra flesta blir jobbet också en vardag. Man tänker inte på det när man väl står där. Så är personen bara en vanlig människa och jag som reporter har ett uppdrag att slutföra. Det är ju min dag på jobbet och vi blir som kollegor till varandra. Jag försöker styra mina intervjuer så att de jag pratar med känner sig lite avslappnade och sköna. Det kör jag som taktik, att vara lite relaxed. Jag skämtar och skrattar. Därför tror jag att de berättar saker de inte skulle gjort annars.

Vad är det bästa med ditt jobb?

– Till stor del är det kollegorna. Jag har haft turen att få extremt fantastiska kollegor, främst inom Viasat, men också från andra kanaler. Några har varit de främsta i Sverige på olika sporter och andra är extremt duktiga journalister. Det är fantastiskt att få resa omkring med människor som till exempel Glenn Strömberg.

Frida Nordstrand och Glenn Strömberg på Champions League-match.

Och reser är något hon gör ofta. Kontaktnätet är väl utvecklat på alla möjliga platser. Frida berättar att människorna blir något av en trygghet för henne.

– Ja, de är ett lugn i min annars så omkringflackande värld. Man blir tjena tjena med bilmekaniker och alla möjliga, tack vare jobbet. Det är ganska charmigt när man kommer till ett jobb och går sin lilla runda och blir en del av hela den familjen.

Du reser ju mycket. Vilket land är din favoritarbetsplats?

– Det är väldigt speciellt att jobba med Formel 1 i Singapore. Där tävlar de på nätterna. Det är lite annorlunda, banan ser skitcool ut i nattbelysning. Sen är det en annan stämning bland förarna, det blir liksom lite tokigt och omvänt. Man får vara ute extra länge och det blir nästan som när man var liten och väntade in julafton. Det känns lite crazy.

Vad gör du om tio år?

– Då hoppas jag att jag har möjligheten att välja mina jobb lite mer. Jag jobbar med samma sak men då kanske jag hunnit jobba upp mig så pass att jag bara får åka på rysarmatcherna. Sen hoppas jag att jag har lite mer tid att kunna sitta och läsa en bra bok i Spanien. Annars skulle jag vilja hålla på med samma sak som nu.

Frida Nordstrand om...

... uppväxten utomlands: "Jag fick både  språk och kultur, som jag i dag identifierar mig väldigt mycket med. Jag  kan till exempel känna mig som en temperamentsfull spanjorska, men  också som en bitter engelsk bonde. Samtidigt som jag är helt  genomsvensk".

... lärdomar: "I Spanien har jag lärt mig att man  inte behöver ta sin yrkesroll på så stort allvar. Där frågar inte folk  om vad man jobbar med, vilket är en skön del av den spanska kulturen. De  är istället nyfikna på hur man mår och om det senaste skvallret".

...  mål:
"I det privata drivs jag mycket av egna målbilder. Jag lever inte i  nuet utan sätter upp mål i stort och smått. Jag har ganska mycket  disciplin och genomför saker, oavsett om det är gråtandes eller ej".

FAKTA

Namn: Frida Nordstrand
Ålder:
34 år
Uppvuxen: I Sandviken
Bor:
Hammarby Sjöstad
Bott:
I bland annat Spanien och England
Familj:
Sambo och en son på 1,5 år
Är:
Journalist och sportkommentator på Viasat Sport
Utbildning:
Är utbildad skådespelerska och personlig tränare
Karriär i korthet:
Jobbade heltid som skådespelerska och började sen göra lite tv inom träning och hälsa. Gjorde barnprogram om S:t Erikscupen i fotboll. Sökte till Viasat och fick jobbet
Gjort på Viasat:
Sportnyheterna, intervjuer, fotbollslandslaget, hockey, basket-EM, bandy-VM, Premier League, Champions League och Formel 1
Eget idrottande:
"Jag har hållt på med det mesta, men aldrig varit speciellt bra på något"
Medievanor: "I och med att jag ofta är på resande fot blir det mest internet och telefonen. Telefonen är min grej"
Läser:
engelska, spanska och svenska sportsajter
Lyssnar på:
"Spansk radio eftersom det är mysigt och jag vill hålla mig uppdaterad. Jag lyssnar också på musik utan någon röd tråd. Blir hiphop och rnb när jag tränar, annars gärna spansk flamenco"
Drivkraft:
"Envishet och att få till det där som till synes är omöjligt"
Favoritresemål:
Barcelona, Milano, Malaysia och São Paolo
Favoritsporter:
"Fotboll, Formel 1 och självklart bandy då jag kommer från Sandviken"
Sporter jag utövar själv:
"Löpning minst fem gånger i veckan, tennis någon gång i månaden, boxning i perioder och golf alldeles för sällan"
Förebilder:
"Jag har ingen direkt förebild, men jag brukar säga Göran Zachrisson för att han skapar magi av allt och ingenting och han struntar fullkomligt i vad andra tycker"
Hoppas på:
"Galet många svenskmedaljer i OS och succé för Marcus Ericsson i Formel 1"
Det här visste ni inte om mig:
"Är osunt förtjust i julen. Musiken, pyntet, ljusen, baket, glöggen. Skulle göra vad som helst för att ha december månad oftare"

Följ Frida Nordstrands OS-äventyr på Twitter här

Yasmine Winberg

Redaktör Resumé Insikt

yasmine.winberg@resume.se

Ämnen i artikeln:

ViasatFrida Nordstrand

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.