Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Helgintervjuer

”Det krävs mod att våga sluta på topp”

Publicerad: 22 maj 2015, 11:59

Ebba von Sydow.

Foto: SVT.

Programledaren Ebba Kleberg von Sydow har gjort sitt sista Go'kväll. Men innan hon lämnar SVT stundar prinsbröllopet – sen ska hon jobba med ett hemligt projekt. – Det krävs mod att våga sluta på topp, säger Ebba Kleberg von Sydow.


Ämnen i artikeln:

Ebba Kleberg von SydowSofia HellqvistSVTAnna HedenmoCarl PhilipJessika Gedin

När Resumé träffar Ebba Kleberg von Sydow är hon strax på väg till ett möte i Bonnierhuset. Hon och trendexperten Emilia de Poret ska ha möte om omslaget till deras nya bok "Säker stil".

För bara en vecka sedan ledde hon sitt sista Go'kväll – vars lördagsprogram hon jobbat med sedan 2010.

– Jag kom till en punkt när det var dags att gå vidare för mig, men det var inget lätt beslut. Jag är definitivt inte trött på det eller har brist på inspiration – tvärtom. Jag har roligare än någonsin på jobbet. Men jag tror på att våga sluta på topp, det ska kännas lite jobbigt, säger hon.

Sedan hon meddelade att hon skulle sluta är det många som reagerat på att hon försvinner från rutan under lördagskvällarna.

– Jag har fått så fin respons! Det har rasat in lyckönskningar. Precis innan jag skulle träffa dig blev jag stannad av två snälla kvinnor som nästan var lite arga på mig för att jag ska sluta. Jag var en del av deras lördagskväll. Men jag lämnar SVT med mycket kärlek.

Är du helt färdig med SVT?
– Jag pratade med en projektledare på SVT – Anders G Carlsson. Han berättade att han hade slutat två gånger på SVT, men likförbannat alltid kommit tillbaka. Om jag kommer tillbaka får framtiden utvisa.

Ebba Kleberg von Sydow är stolt över vad hon och redaktionen har gjort med Go'kväll.

– Det kanske inte är det hippaste programmet i mediestockholm men man ska inte glömma att det når 700.000 tittare, ibland närmare en miljon, och konstant behåller positionen som ett av landet största tv-program. I ett tv-klimatet som ser ut som det gör har vi lyckats hitta en ton, ett innehåll och en relation till tittarna som är unik. Jag är förstås stolt över att ha varit med och bidragit till det, och att lördagsprogrammet blev en sådan succé.

Hon är också nöjd över att programmet spelats in i Umeå och inte i Stockholm.

– Man har fått komma iväg och fått andra perspektiv än i Stockholm. Det vill jag ta med mig in till framtida projekt. Det blir en annan sak med gästerna än om någon har hastat in till SVT-studion i en taxi från Stureplan. När inspelningarna är i Umeå har gästerna faktiskt tagit sig tid att åka upp i ett flyg och sen vara med och repetera. Det blir ett helt annat fokus.

Måste man åka iväg för att få det?
– Inte nödvändigtvis. Men det är nyttigt att komma bort från Stockholm ibland, är det till exempel dåligt väder här så tar man det lätt för sanning för hela landet.

Kan man älska sitt jobb för mycket?
– Svår fråga, jag älskar mitt jobb och arbetar periodvis väldigt mycket. If you want something done – ask a busy person. Well, ask me! Men jag är också medveten om att det är ett privilegium att arbeta med det bästa jag vet: skrivande och skapande.

När hon började på Go'kväll hade hon inte mycket erfarenhet från direktsänd tv – men har fått lära sig efter hand. Förutom Go'kväll nämner hon Nobelsändningarna som ett extra roligt projekt – men säger att det förekom en del tråkiga frågor inför.

– Jag är stolt över Nobelsändningarna, i synnerhet Nobelstudion och den fördjupning kring vetenskapen vi jobbade med där. Till en början fick Victoria Dyring, Jessika Gedin, Anna Hedenmo och jag frågor om "hur det kändes vara fyra kvinnor" - men vi markerade tydligt att vi knappast var valda för att vi var kvinnor, utan för att vi var rätt för jobbet. Att vi råkar vara fyra kvinnor, tja, det var väl jättebra med tanke på hur tv-branchen och samhället i övrigt ser ut. Som feminist önskar jag ofta att det rörde på sig åt rätt håll i snabbare takt.

Varför gör det inte det då?
– Svårt, men i alla produktioner jag arbetat med har vi varit gjort medvetna val för att uppnå jämställdhet. Gokväll är ett strålande exempel där, frågan är ständigt högt på agendan, i alla möten och alla redaktionella beslut.
– I min roll som journalist och programledare inom public service har det varit viktigt att tona ner egna åsikter, det har jag också gjort. Det är oerhört viktigt för oberoendet. Men jag tycker mycket – har starka åsikter om många saker. Det har jag längtat efter att kunna vara tydligare med ibland.

Har det varit en konflikt hos dig?
– Nej, inte alls. Men nu när jag har sagt upp mitt avtal ser jag fram emot att kunna vara tydligare med vad jag tycker.

Nu, när sista avsnittet av Go'kväll är inspelat, jobbar Ebba Kleberg von Sydow på för fullt inför prinsbröllopet mellan Carl Philip och Sofia Hellqvist som äger rum den 13 juni. Hon ska vara programledare för SVT:s sändning tillsammans med Pernilla Månsson och Mark Levengood. Men redan nu har hon genomfört en långintervju med prinsparet som ska sändas dagen innan.

– Arbetet med prinsbröllopet är superkul, det är en härlig kärlekssaga som engagerar. Utmaningen är, som alltid, att skildra det på ett balanserat sätt och förstås att ge tv-tittarna första parkett. Efter detta lär det ju också dröja tills nästa gång, säger Ebba Kleberg von Sydow och fortsätter:

– Kungafamiljen fascinerar, det är svårt att hitta den som inte har någon som helst åsikt om det. Just därför, för att det väcker starka känslor, är det så roligt.

Något hon också tycker är kul är att komma med nya idéer och utveckla format som stagnerat.

– Det är en av mina största tillgångar, i kombination med att leverera när det gäller. Inget triggar mig som en näst intill omöjlig deadline.

Boken "Säker stil" är ett exempel på en idé och ett projekt hon gjort vid sidan av Go'kväll. Och med ett nyss påskrivet kontrakt till ett nytt kontor på Östermalm är hon redo att för fullt satsa på sin egen verksamhet – att utveckla sitt affärssinne och entreprenörskap.

– Det måste snarast invigas med en flaska champagne och några plastglas. Där kommer jag fortsätta driva min verksamhet. För mig var det ett stort steg. Jag har stora planer, men får se vad jag hittar på. Kanske ska jag ha en liten podcast-studio. Kanske ska jag måla golvet rosa, som jag inte får göra hemma för min man. Jag ser mycket fram emot alla spännande möten och kreativa idéer som kommer att födas där. Det ska bli jättekul.

– Och en riktigt bra kaffemaskin ska jag ha också.

Det är viktigt.
– Jamen faktiskt. Underskatta inte en bra kaffemaskin och nytt kreativt kontor, haha.

Vad skulle det kunna vara för typ av podcast du vill göra?
– Här borde jag kanske droppa någon hipp podd nu, men en favorit är Fredagspodden med Hannah och Amanda. Om jag gör en podd skulle det bli något åt det hållet: vardagsprat om högt och lågt. Och varför inte tillsammans med min syster Amy?

Vad ska du mer göra nu då – rent konkret?
– Jag har två bokprojekt på gång, varav den ena, "Säker stil", kommer i september. Jag har släppt en bok om året de senaste fem åren. Sedan har jag andra planer. Jag är journalist och programledare men också affärskvinna och entreprenör.

Kan du säga något mer om dina planer?
– Nej, jag får vara lite kryptisk kring det – det är så det är just nu. Men alla som känner mig vet att jag säger att jag ska ta det lite lugnt och ledigt efter prinsbröllopet, men så värst mycket av den varan kommer det inte att bli.

När får man se vad det blir?
– Som sagt, jag ber att få återkomma. Du kommer inte att missa det i alla fall! Men nu fokuserar jag på sändningarna kring prinsbröllopet.

I september släpps "Säker stil" som handlar just om vad titeln antyder – att hitta en säker stil och skapa en bra basgarderob.

– Svenska kvinnor måste bli bättre på att handla färre plagg av högre kvalitet. Det ska svida lite i plånboken när du köper en riktigt snygg svart kavaj som ska hålla länge. "Säker stil" är en inspirerande handbok för alla kvinnor som vill uppdatera garderoben, spara tid och shoppa smartare.

Förutom böcker och planer på podcast återstår det alltså att se vad Ebba Kleberg von Sydow ska göra för projekt härnäst.

Du kanske återvänder till SVT lagom till Estelles bröllop?
– Haha, ja, när Estelle gifter sig sitter jag väl där i studion på slottsbacken som en gammal expert och berättar om hur det var förr i tiden, på det gamla goda 2010-talet.

FAKTA / Ebba Kleberg von Sydow
Ålder: 34
Aktuell: Slutar på SVT
Uppvuxen i: Örgryte, Göteborg
Bor: Östermalm
Familj: Maken Johan Kleberg, en son på två år och en dotter på fyra år
Gör en ledig dag: Kopplar av, kopplar ner, spelar tennis eller drar ihop något trevligt med kompisar.
Karriär i korthet: Chefredaktör på Veckorevyn, programledare för Gokvälls lördagsprogram sedan 2011, programledare för stora festligheter som kungabröllop och Nobelfester, musikredaktör för SR P3, modeansvarig för Expressen och relanserat bilagan "Fredag" som ansvarig redaktör
Filmtips: Mest tv-serier. Rekommenderar The Americans, tittar på tablå-tv
Drivkraft: En bra fråga, men också en svår fråga. Att alla människor har något att berätta. Jag är nyfiken på människor
Medievanor: Läser Resumé, mycket Instagram. Min man läser Financial Times och jag DN. Prenumererar på Residence, Sköna Hem, Svensk Damtidning och Antik & Auktion. Följer bloggar från Frida Ramstedt, Underbara Clara, Frida Fahrman och Elaine Eksvärd
Förebilder: Alla som förnyar eller vågar experimenterar med den klassiska intervjuformen i tv-rutan eller digitalt. När det gäller min systers och mina kokböcker så inspireras vi av de London-baserade Hemsley-systrarna, hyser också en hatkärlek till Gwyneth Paltrows livstilssajt Goop och måste erkänna att hon är en förebild där...
Tjänar: Har tagit ut så pass mycket från mitt bolag att det har gått att få ihop livet hyfsat bra.

Yasmine Winberg

Redaktör Resumé Insikt

yasmine.winberg@resume.se

Dela artikeln:


Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.