Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Helgintervjuer

”En fantastisk känsla”

Publicerad: 3 augusti 2012, 14:36

Anders Öhrman, mångårig chefredaktör för QX, upplever rekordtider för tidningen.

Hbtq-tidningen QX upplever rekordtider. Kajsa Bergqvist kom ut, Anton Hysén kastade kläderna och läsarintresset sköt i höjden. Chefredaktören Anders Öhrman gläds över framgångarna – och jublar över att årets Pridefestival är roligare än någonsin. – Alla är så glada och det är en fantastisk känsla att gå till parken och vara med 10 000 homosar, säger han.


Ämnen i artikeln:

Pride

När Resumé talar med Anders Öhrman, 42, på fredagen har han precis avslutat en plåtning med Jonas Gardell inför kommande numret – ett avstamp inför hösten med premiärtema.

–      Han kom direkt från landet och hade inga galapremiärskläder med sig, men vi lyckades fixa fram det via Tiger (klädmärket) som tur var, säger Anders Örhman som har ett hektiskt schema under Pride-festivalen. Senare på kvällen ska han sitta med i juryn för Mr Gay Sweden och QX hårdbevakar händelserna under veckan.

Jonas Gardell var för övrigt en av de första riktigt kända homosexuella i Sverige på 90-talet. När Anders Öhrman växte upp i Örebro var det precis som på andra ställen i landet  – det fanns INGEN som var homosexuell, trodde folk...

–      Enda undantaget var en gayfrisör som jag senare lärde känna, men det var också den enda homo man kände till i Örebro, säger Anders Öhrman som själv kom ut som 25-åring.

–      Jag spelade tennis och hade fullt fokus på tennisen, sedan började jag inse att det jag hade känt ibland på gymnasiet...att det kanske var något mer och att jag faktiskt var homosexuell. Det var skönt och gick jättebra att komma ut. Mina föräldrar och övriga omgivning hade inget problem med det, så jag är lyckligt lottad.

Komma ut-historier kan man inte få för mycket av, anser han. Det är stories som berör läsarna.

– Ingen är ju den andra lik, det är ofta oerhört rörande och starka berättelser.

Den annonsfinansierade gratistidningen QX grundades 1995 och Anders Öhrman skrev tidningens första omslagsintervju med Jean-Pierre Barda.

De första åren var kämpiga. Företag var rädda för att annonsera i tidningen eftersom de trodde att de skulle få en homo-stämpel Det var även svårt att få folk att ställa upp på intervjuer.

Annat är det i dag.

–      Det har ändrats väldigt mycket under den här tiden. Det är betydligt lättare nuförtiden, konstaterar Anders Öhrman.

Han kände till ryktet om Kajsa Bergqvists homosexualitet när han hörde av sig till höjdhoppslegendaren i fjol.

–      Vi hör ju mycket rykten och hör av oss till berörda personer för att höra om de vill medverka i tidningen. Det tog ett halvår sedan den första kontakten med Kajsa – sedan hörde hon av sig och sa att hon ville ta en fika, säger Anders Öhrman.

Kajsa talade ut om sin nya relation med en kvinna, exklusivt i QX – och läsarsiffrorna sköt i höjden. Det blev besöksrekord på webben, och pdf-tidningen som kan laddas ner på sajten gick från 25 000 till 50 000 nedladdningar.

–      Det var helt fantastiskt. Med Kajsa var det en enorm grej. Det finns ju så många kända bögar nuförtiden, men inte lika många kända lesbiska. Sedan när Anton Hysén kom med i Let's dance och han kastade kläderna i ett nummer så ökade det ännu mer. Pdf-tidningen gick upp till 60 000, säger Anders Öhrman, som berättar att QX tryckta upplaga är 32 000 exemplar.

Nu hoppas han även på en intervju med Anja Pärson. Hennes sommarprogram var uppskattat, men samtidigt har hon fått kritik för sitt uttalande att hon inte vill vara en ikon i gay-världen.

–      Det var en härligt lesbisk komma ut-historia, men jag saknade någon parafras där hon kände tacksamhet för de som hjälpt henne, och det blev lite "Jag är inte som ni". Det förekommer att folk som kommer ut i början vill distanseras sig från gayrörelsen. Så det var väl lite dubbelt det där, säger Anders Öhrman.

Pride betyder oerhört mycket för QX som har sin största månad i juli. I år slog man på stort och gjorde Pride-numret med glossigt papper, något som man kommer att fortsätta med i framtida nummer.

–      Jag har kollat in DI Weekend och drömt om att vi också skulle bli glossy. Nu gick det att fixa och vi är jättenöjda.

QX finns på plats i Tantolunden med en egen shop där det säljs allehanda prylar. Tidningen satsar även stort på den dagliga bevakningen på webben.

– Det är vår julrusch nu kan man säga. Pride betyder jättemycket för oss, vi lever verkligen upp och det är otroligt viktigt för oss att visa upp den bredd som finns inom hbtq-rörelsen, säger Anders Öhrman som annars fått kritik för att han kallar QX för gaytidning.

– I USA betyder ju det bögtidning, men jag tänker inte så. Vi får inbland höra den typen av kritik, att vi bara är en bögtidning, men det stämmer verkligen inte. Vi jobbar aktivt med att få med flatorna i QX och vi har alla typer på omslaget. Men så fort vi har en kille i bar överkropp går trafiken i taket, men vi har medvetet valt att inte ha det så i varje nummer utan att i stället visa på bredden.

Anders Öhrman har varit chefredaktör för QX sedan 1999 och tycker att det är lika roligt nu som tidigare. Och han är extra glad de här dagarna.

–      Pride i år är roligare än på mycket länge. Det är stor skillnad mot de senaste åren. Det är stor skillnad mot de senaste åren och stämningen är fantastisk. Festivalen har kommit hem till Tanto igen.

Magnus Helander

Ämnen i artikeln:

Pride

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.