Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Helgintervjuer

En skrikande Stefan Persson – mitt under middagsmyset

Publicerad: 12 december 2014, 16:02

Jonas Gummesson stod emot stormen från H&M.

Foto: Fredrik Thambert.

Jonas Gummesson går i februari över till Svenska Dagbladet där han ska fylla ut Mikael Holmströms skor som försvarsreporter. Efter 24 år på TV4 lämnar han med fina minnen – men också med besvikelse över nedmonteringen av TV4 News och de lokala stationerna. I Resumés helgintervju berättar han om konflikten med Casten Almqvist, den krisande journalistiken och när han blev uppringd av en skrikande Stefan Persson mitt under mysmiddagen.


Ämnen i artikeln:

Kalla FaktaCasten AlmqvistSvDJonas GummessonNyhetsbolagetTV4Stefan Persson

Hösten 2012 hamnade Jonas Gummesson, vid tiden chef för nyheterna på TV4, mitt i korselden från H&M. Det var när programmet Kalla Fakta granskade villkoren för bolagets textilarbetare i Bangladesh och styrelseordföranden Stefan Perssons förmögenhet som det brände till rejält. Primärt gällde det den omdebatterade helikopterflygningen över hans brittiska gods som filmades i smyg.

Jan Scherman som då var styrelseordförande på Nyhetsbolaget har tidigare berättat hur klädkedjan utövade kraftiga påtryckningar för att få Kalla Fakta att redigera bort scenerna ut programmet. Men den som fick ta fajten var Jonas Gummesson.
– H&M aktiverade sig på alla cylindrar. De gick igång med hela sitt lobbymaskineri. Vi hade middag en helgkväll hemma med vänner, och då ringde Stefan Persson upp och skrek rakt in i luren. De körde alla trick i boken. Sedan hade jag givetvis informations- och säkerhetschefer i nacken hela tiden. Men det gäller att inte snegla åt något annat håll, berättar han nu.  

H&M-bossen drog i alla möjliga trådar inom Bonnier för att påverka utformningen av programmet. I slutändan gjordes inga ändringar, men enligt uppgifter till Resumé försökte TV4:s vd Casten Almqvist att påverka klippningen. Jonas Gummesson vill fortfarande inte ge sin bild av förloppet, trots att han nu lämnar företaget.
– Det var interna frågor, och det får stanna där. Det har skrivits mycket om detta, och jag vet att det förekom hårda påtryckningar från H&M, säger han.  

Jonas Gummesson har också spelat i samma hockeylag som den tidigare S-ministern Thomas Bodström. Men där uppstod aldrig sura miner i omklädningsrummet på grund av TV4:s nyhetsarbete. Inte ens efter att Kalla Fakta avslöjat skandalen med de avvisade egyptierna som satte hård press på den dåvarande justitieministern.  
– Jag bodde ungefär där Thomas bodde och vi lärde känna varandra av en slump. Han drog in mig i ishockeyn, och vi spelade säkert ihop under Eygyptier-affären, men det var inga problem. Jag lät mig inte påverkas av det heller. Det som var roligt var när Thomas åkte runt på isen och ville göra mål. Då satt Säpo på läktarna när han åkte på en fet smäll. Då undrade man om de plötsligt skulle få för sig att gripa in, säger han och tillägger:  

– Jag spelar fortfarande ishockey i Division 6 södra. Det är ganska häftigt att det funkar trots att man har blivit lite till åren.  

Det är en uppsluppen Jonas Gummesson som träffar Resumé på Åhléns fik vid Östermalmstorg. Från och med måndag är han arbetsbefriad från TV4 där han arbetat sedan starten 1990, och kan se fram emot några lediga veckor innan tjänstgöringen på SvD drar igång. Att byta arbetsplats efter 24 år kräver förmodligen lite tid för kontemplation.
– Det är klart att när man ska skilja sig från något som man har varit så nära så länge finns det ett visst mått av vemod. Men för min del är det här ett bra steg. Därför gör jag det med lätt packning. Nu är siktet framåt, och jag minns tiden på TV4 med värme. Det är en lång tid som man inte bara gör sig av med.  

Men de stora nedskärningarna på Nyhetsbolaget, däribland nedläggningen av TV4 News efter mindre än ett år och skrotningen av de lokala tv-stationerna i våras, är smolk i bägaren. Jonas Gummesson som är en journalistikens förkämpe valde att gå ut offentligt och kritisera Casten Almqvist för det sistnämnda beslutet, och det är inget han ångrar.  
– Jag har haft ganska mycket synpunkter genom åren, och tycker att man ska ha det. Det vore konstigt om just journalister ska tiga sig igenom tillvaron. Vi lever tack och lov i ett fritt land med yttrandefrihet. I den situationen var min bedömning att det var ett dåligt beslut, just eftersom att det inte fanns någon som helst politisk förankring. Därför riskerades framtida reklamintäkter. Och den frågan är fortfarande öppen.  

Har det varit lite tråkigare de senaste åren?
– Självklart är det tråkigt i en verksamhet när du känner att den avvecklas istället för utvecklas. När man lägger ned TV4 News och lokal-tv är det hemskt tråkigt när du har varit med och utvecklat det. Satsningen på TV4 News var bland det roligaste jag har gjort på TV4 – och efter drygt ett år var det borta. Alla medarbetare lade ner enorm möda och kraft i projektet, och innehållsmässigt var det bra. Vi fick upp kanalen på banan med ytterst små resurstillskott. Att det sen bara tog slut var trist.

Vad är din analys i dag av varför ledningen tog beslutet att lägga ned?
– Att de tog beslutet i den stunden berodde på att siffrorna såg väldigt dåliga ut. De orkade eller ville inte hålla i projektet längre. Lite djupare var problematiken att TV4 News låg i Nyhetsbolaget, vid sidan av TV4-Gruppen. Därför fanns det ett måttligt intresse från dem att stötta kanalen i form av trailerutrymme och så vidare. En del andra kanalprojekt har tagit flera år innan de gick runt. Här fick vi aldrig reda på vad som kunde ha hänt i framtiden.

I vilken utsträckning bryr sig Casten Almqvist om journalistik, tycker du?
– När jag vaknade i morse hade jag blicken riktad åt ett annat håll. Nu är Casten kvar på TV4 och jag är inte det. Jag har varit där så länge och tyckt en massa saker, men nu är jag på läktaren. Så jag lämnar över den stafettpinnen till andra.

Vad har du för relation till Nyhetsbolagets vd Åsa Tillberg?
– Inte någon särskild relation. Jag hade det som nyhetschef, och då pratade vi både personal och innehåll. Men nu sitter jag på en annan nivå och jobbar med mitt. Jag känner inte Åsa Tillberg sedan tidigare och vi går inte och käkar lunch om man säger så.

TV4-ledningens beslut om neddragningar är naturligtvis inget unikt. Alla stora medieföretag har skurit ned på redaktionerna och 2014 ser ut att blir det svartaste året hittills för journalistiken i termer av hur många tjänster som försvinner. Jonas Gummesson anser att de drastiska personalminskningarna är ett sätt att gräva sin egen grav.
– Alla nedskärningar är steg i fel riktning. Det ska finnas starka redaktioner över allt. Det finns en renässans för innehåll och jag tror i grunden att medieföretag utan ett bra och relevant innehåll saknar värde. Ägarna måste återinvestera vinsterna i journalistik och inte bara ta alla pengar. Det går inte att krama livet ur medieföretagen, och sedan i en nedåtgående spiral tro att det ska fungera i alla fall.

Att tala om kris är för övrigt en överdriven svartmålning av läget, menar han.  
– Det sägs att det krisar, men så förbannat allvarligt krisar det inte. TV4 har ju legat på miljardvinster. Men om du systematiskt kramar ur varje krona så investerar du inte i de nödvändiga satsningarna som måste göras. Då får du en spiral som på sikt inte fungerar.

Journalistiken kom till Jonas Gummesson redan som barn. Hans pappa Ola Gummesson var verksam som chefredaktör på Kvällsposten och Svenska Dagbladet, och han fick tidigt känna på den vibrerande nyhetspulsen på redaktionerna. Men att han själv hamnade i mediebranschen skedde mer slumpartat. Efter en bombmatta av sommarjobbsansökningar blev det ett vikariat på Upsala Nya Tidning, och sedan dess har karriären rullat på via Expressen och Aftonbladet till Fyran.

Den nya rollen som försvarsreporter känner han sig bekväm med, trots att det inte har varit ett huvudsakligt bevakningsområde.  
– Jag har sysslat mer med säkerhetspolitik och undersättelsefrågor än rena försvarsfrågor. Sedan går allt i vartannat. Jag har skrivit mycket om samarbetet med väst och Nato, underrättelseutbytet och på den materiella sidan. Idag är det ganska avdramatiserat, men under det kalla kriget var det en känslig fråga.

Hur känns det att ta över efter Mikael Holmström som kallats "Sveriges enda försvarsreporter"?
– Det känns bra. För mig är det naturligtvis en utmaning. Men man ska närma sig alla utmaningar med ett visst mått av ödmjukhet och nyfikenhet. Jag har mycket att falla tillbaka på, så för mig känns det enbart stimulerande. Han ska få sig en match.

Hade du några betänkligheter kring att gå till SvD med tanke på deras tuffa ekonomiska situation?
– Jag har inte känt någon som helst tvekan på den punkten. Som jag ser det är Svenska Dagbladet en kvalitetstidning med väldig tyngd och tradition. Jag tror att det är en tidning som kommer att finnas kvar. Det ska mycket till för att den inte ska finnas längre.

Har du fått några garantier på att få stanna om fler måste gå?
– Nej, jag går in i organisationen på lika villkor som alla andra.

FAKTA/Jonas Gummesson
Ålder: 54
Uppvuxen: Malmö
Bor: Stockholm
Familj: Gift med Lena, fem egna barn, tre bonusbarn.
Tjänar: En 25:e del av Gunilla Herlitz ungefär (19 Mkr 2013, reds. anm.), och det är en väldigt bra lön.
Karriär i korthet: Upsala Nya Tidning, Expressen, Aftonbladet och TV4, där han varit reporter och nyhetschef.
Senast läst: Räkna med känslorna av Jan Scherman.
Filmtips: Gone Girl, tätare än boken.
Medievanor: Tidningar, TV, radio, från morgon till kväll.

Fredrik Thambert

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.