Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Helgintervjuer

”Enligt Expressen hotar vi yttrandefriheten”

Publicerad: 15 februari 2013, 13:22

Åsa Linderborg.

Foto: Linda Myrin.

Aftonbladets kulturchef Åsa Linderborg berättar om hoten på nätet, sin syn på yttrandefrihet och vad hon skulle göra om hon inte fick vara journalist i Resumés lördagsintervju.


Ämnen i artikeln:

AftonbladetHelgintervjunÅsa Linderborg

Vi såg henne nyligen i Uppdrag Gransknings program om näthat mot kvinnor.  Aftonbladets kampanj "Granska skiten!" väckte stor uppmärksamhet när den satte igång i december förra året, och Åsa Linderborg utsattes för dödshot. Men trots det skulle hon inte vilja byta jobb med någon annan inom mediebranschen. Hon föredrar handslag framför kindpussar. När jag frågar henne varför kontrar hon med att kindpussar är borgerligt och äckligt.

Kulturchefens intresse för politik går inte att ta miste på, och hon  är inte rädd för att uttrycka sina åsikter. Linderborgs hjärtefrågor  som debattör handlar ofta om klass och sociala orättvisor. Och ska man propagera för sina  åsikter är det viktigt att använda ett språk som är lättbegripligt med substans.

Sedan Aftonbladet Kultur inledde sin granskande kampanj av nätsajter  som sprider hets mot folkgrupp, har Åsa Linderborg fått dödshot.
– Det är lite konstigt att de som skriker att de inte har någon yttrandefrihet vill tysta mig med våld. Samtidigt förstår jag om jag gör dem förbannade. Dels har vi olika uppfattning, dels är jag en kvinna med makt: hög inkomst, en position, en plattform.

Kampanjen, som gick under namnet "Granska skiten!" hölls under  december månad förra året. Att de valde att dra igång granskningen  just då berodde på att det var lite stiltje.
– Vi har tänkt länge på att granska dom. Nyfascism och främlingsfientlighet är något som  intresserar oss på Aftonbladet kultur, berättar hon för Resumé, och  tillägger att de ju fått hård kritik från Expressen.   

– Enligt Expressen hotade vi yttrandefriheten när vi granskade huruvida högerextremisterna bröt mot lagen om hets mot folkgrupp.

Som motreaktion till granskningen valde Avpixlat att starta en  egen kampanj som gick under namnet "Granska PK eliten", riktad mot  "dåliga" journalister; om hur sådana skulle tystas genom hot.
– Jag var en av dom som blev hotad, säger Åsa Linderborg.  
– Kultursidor ska driva opinion. Vi har en tydlig vänstervinkel, men alla kultursidor ägnar sig åt att tolka och försöka förklara världen. Liberaler gör det hela tiden, men då uppfattas det som objektivt.

Det är i allmänhet lättare att attackera kvinnor än män, och det är  sällan man hör om näthat av sexuell karaktär, riktade till män. Det är  både lättare och mer accepterat att sextrackassera kvinnor, menar Åsa Linderborg.
– Det ligger i den patriarkala samhällsstrukturen, en tusenårig kultur  där män vill reglera kvinnors sexualitet för att det är vi som föder barn.  Att använda uttryck som "jag ska skära kuken av dig" känns främmande  för kvinnor. Manliga journalister blir också utsatta och hotade till  livet, men får inte så ofta sexmejl.

Subjektivt innehåll väcker ofta debatt, då "andra sidan" också vill få  sin röst hörd. Men det finns ändå en gräns för vilka åsikter som är  tillåtna för publicering. Aftonbladets policy för sociala medier och  kommentarsfällt har en spärr.  
– Vissa kommentarer måste vi stoppa, som olagliga kommentarer eller  inlägg som är obehagliga på annat sätt.

Hon tillägger också att deras  journalister inte har tid att svara på alla inlägg.  

Du kritiserar ju högerextremisters medeltida kvinnosyn i en text. Kan  inte extrema muslimer också ha en liknande kvinnosyn?
– Jo, det finns muslimer av alla slag. Det finns absolut en grupp muslimer som har en medeltida kvinnosyn.  

Tillåter ni sådana inlägg i era kommentarsfällt?
– Ja, det gör vi. Däremot stoppar vi generaliseringar som "alla muslimer har..." eller "judar är si och så..."

Aftonbladets kulturchef är ingen konflikträdd person, men ibland  önskar Åsa Linderborg att hon haft sin farmors förmåga till tystnad:  
– Under sammanträden, där babblar jag på bara för att de är så tråkiga.  Men det finns även tillfällen där jag önskar att jag kunde prata mer,  till exempel i telefon där jag ofta är väldigt kort om jag alls svarar.  

Vilken är din drömposition inom mediebranschen?
– Den har jag redan, ha ha. Och jag är tacksam för förtroendet som Aftonbladet ger mig.

Vilken är din åsikt om den svenska jantelagen?  
– Jantelagen finns i alla länder, men den är klassbaserad. Inom arbetarklassen är det en dödssynd   att göra sig märkvärdig.  

Vilken annan bransch skulle du kunna tänka dig att jobba inom?
– Jag skulle kunna tänka mig att vara teaterchef. Jag älskar teater.

Linda Myrin

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.