Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Helgintervjuer

”Ett fantastiskt projekt”

Publicerad: 10 augusti 2012, 14:13

Kristina Lindström.

En man som var djupt älskad och svårt hatad. En statsminister och en familjefar. Det är människan bakom som porträtteras i den nya dokumentären "Palme" med premiär den 14 september. – Det har varit ett fantastiskt projekt, säger Kristina Lindström, som är regissör tillsammans med Maud Nycander.


Det hela började när Henrik Berggren var i färd med att skriva sin biografi om Olof Palme. Kristian Petri på produktionsbolaget B-reel (tidigare St Paul Film) fick idén att göra en dokumentär som baserade sig på boken.

– Jag och Maud blev tillfrågade av produktionsbolaget, och vi tyckte att det var ett drömprojekt, berättar Kristina Lindström.

Tvekade du något?
– Nej, tvärt om. Det var ett fantastiskt projekt att få vara delaktig i, eftersom det handlar om att skildra en unik person, och en tid som jag själv är uppvuxen i. Det var självklart att göra det.

Kristina Lindström hade redan från början starka band till Palme. Mycket tack vare hennes karriär som journalist på bland annat Sveriges Radios samhällsredaktion. Men också av det enkla faktumet att han var en prominent figur under många år av hennes liv.

– Han var ett begrepp. Han var Palme med hela svenska folket, och han var en del av tiden, säger hon.

Om Kristina Lindström redan från början visste mycket om Olof Palme, har hennes bild av honom blivit betydligt mer mångfacetterad i dag. Det har tagit två år att färdigställa dokumentären som innehåller allt ifrån arkivbilder från SVT, till familjens egna Super8-filmer och intervjuer med samtliga familjemedlemmar och medarbetare.

– Bilden av honom har blivit mer komplex, och jag är ännu mer intresserad honom nu. Förut har jag en mediebild av Palme, men när vi nu har gått igenom hela materialet blir det väldigt mycket mer gripande. Det handlar om hur en människa blir till genom sina idéer och tankar.

En stor utmaning har varit att sovra i det enorma arkivmaterialet som de har haft tillgång till.

– Det är ett bitvis helt fantastiskt material, väldigt snyggt och komplett. Vi har fått ta bort många darlings, säger Kristina Lindström.

Den allra största utmaningen var att skildra rätt saker, och att skapa en balans i vilka sidor som förmedlas av den mördade statsministern.

– När du väljer bort något förskjuts också bilden. Vi har fått tänka igenom vad vi förmedlar, och hur vi skapar en bild som faktiskt också tillåts att vara komplex. Det är en sak att skriva biografier på flera hundra sidor, men att göra det i en film med arkivmaterial är både fantastiskt roligt och  väldigt svårt.

Vilka reaktioner tror du att filmen kommer väcka, tror du?
– Jag kan föreställa mig att de kommer att spegla de reaktioner som han själv mötte i sitt liv. Det kommer nog att vara mycket åsikter. På samma sätt som alla visste vem Palme var ägde alla också en åsikt om honom. Det finns så många Olof Palme.

Hur har det här projektet varit för dig personligen?
– Det är alltid en ynnest att få berätta en historia, och särskilt denna – att få gå tillbaka och undersöka en tid då Sverige  förändrades så mycket. Landet Sverige tog sig självt på så väldigt stort allvar.

Varför finns det inga politiker som Palme kvar i dag?
– Det är väl en sak för forskningen att besvara. Men personligen tror jag att samhällets värderingar har förändrats. Förut styrde värderingarna politiken i hög grad. Inte snabba plånboksfrågor på samma sätt som nu. Det kom i sin tur från en tid när till exempel utbildning för alla verkligen var viktigt. Sådant som tas för givet i dag. Vi är nog lite lata nuförtiden.

Fredrik Thambert

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.