Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Helgintervjuer

”Filmen splittrar folk”

Publicerad: 15 november 2013, 14:43

Fredrik Bond.

Foto: Carla Orrego Veliz.

Han är uppvuxen med mediekändisar som föräldrar men gav sig tidigt ut i världen för att stå på egna ben. För Resumé berättar den internationellt framgångsrike reklamfilmsregissören Fredrik Bond om den tuffa skoltiden, hur reklamfilm blev hans räddning, och drömmen som blev verklighet – långfilmsdebuten.


När Resumé pratar med Fredrik Bond har han precis landat i Stockholm. Hans första långfilm "The Necessary Death of Charlie Countryman" – med bland annat Shia LaBeouf och Mads Mikkelsen i rollerna – har tidigare gått upp på filmestivalerna Sundance och Internationale Filmfestspiele i Berlin. Nu har turen kommit till Stockholms Filmfestival.

Det är därför Fredrik Bond är i Stockholm nu. Annars bor han i Venice, Los Angeles, med frun Jenny och sina två barn.

Fredrik Bond växte upp i en övre medelklass-miljö i Stockholm med föräldrar och släktingar i mediebranschen. Pappa Runo Edström var-tv-profil, och jobbade bland annat med sin syster Karin Falck, vars man Åke Falck var en riktig stjärna i branschen. Mamma Cay Bond är en välkänd trendspanare och journalist. Fredrik Bonds kusin Rolf Sohlman har bland annat grundat produktionsbolagen Jarowskij och Pampas.

–      Det var jättekul som barn att följa med mina föräldrar på mycket jobb och mycket äventyr, säger Fredrik Bond.

Skolgången beskriver Fredrik Bond som ”jättedålig”. Han hade svårt att sitta still och hade en väldig energi som då var svår att kanalisera på rätt sätt. Någon bokstavsdiagnos har han inte, men det var svårt för honom att anpassa sig till den teoretiska formen, han behövde något mer praktiskt.

För att få ut det bästa och mesta av sin energi och kreativitet och hitta fokus tränar Fredrik Bond stenhårt. Han kör mountainbike, spelar tennis och simmar.

– Jag gillar att röra på mig. Min fysiska aktivitet har väldigt mycket att göra med min kreativitet, det boostar hjärnkapaciteten. Om man är på topp fysiskt maximerar man kreativiteten. Bakisrus och partydegande har aldrig hjälpt mig.  När vi spelade in långfilmen körde vi stenhårt, ”boot camp” varje morgon, ha ha.

Fredrik Bond hade det väl förspänt från start med ett stort kontaktnät – men när han nådde vuxen ålder ville han stå på egna ben.

– Jag fick alltid stöd och hjälp hemifrån om jag behövde det. Men för att verkligen pröva mina vingar flyttade jag tidigt utomlands för att gå min egen väg.

Han gjorde egna "hitte på"-reklamfilmer och åkte till Italien, Frankrike i Tyskland där hans framtida bana utstakade sig. Fredrik Bond förstod att det var reklamfilm han ville syssla med – det var inom det området han hittade rätt och fick utlopp för sin kreativitet. Det blev sedan flera år i London innan Fredrik tog familjen med sig till Los Angeles.

Fredrik Bond har under sin karriär som reklamfilmsregissör gjort mängder av reklamfilmer för stora världs-varumärken, som Stella Artois, Heineken, Johnny Walker och Carling.

Hans reklamfilmer har visats i samband med Super Bowl och för några år sedan rankades han av branschmagasinet Creativity som en av världens mest inflytelserika kreatörer, oavsett genre.

Att göra långfilm var en stor dröm för Fredrik Bond. Chansen dök upp genom att han lärde känna producenterna Albert Berger och Ron Yerxa, som gjort flera Hollywood-filmer.

Finansieringsbiten löste sig efter mycket hårt jobb genom att Voltage Pictures gick in med pengar.

”The Necessary Death of Charlie Countryman” beskrivs av Fredrik Bond som en explosiv resa. Recensionerna har varit blandande. Den sågades av Variety, men Hollywood Reporter var mer positiv.

–      Det är en annorlunda kärlekshistoria som inte är lätt att sätta i ett fack. Filmen splittrar folk, och det är jäkligt kul att den gör det, tycker jag. Den har sina fans medan andra tycker att den är för mycket. Det är humor, trippar, chases, våld och kärlek – det är mycket av allt – och huvudkaraktären (spelad av Shia LaBeouf) är väldigt naiv – han försöker hitta sig själv och söker efter kärlek. Det finns ett mörker, men filmen är ändå fylld av mycket kärlek och hopp.

Hur var det att hänga med Shia LaBeouf och Mads Mikkelsen under den lediga tiden mellan inspelningarna?

–      Shia och jag stod på löpbandet, det var det han ville göra hela tiden förutom att plugga in manuset. Mads gillade att dricka bärs och kolla på fotboll. De är väldigt olika. Shia är väldigt "all in" – en method actor. Mads är som ex-dansare har ett naturligt sätt att jobba i grupp och är med i alla processer.

Filmen har som sagt fått ett blandat mottagande. Hur förhåller du dig till recensioner?

– Det är viktigt att läsa en del, men inte allt, tycker jag. Man kan lära sig en del, men man får läsa med måtta.

Att långfilmsdebuten nu är avklarad är en skön känsla, menar han. Det har varit hårt jobb i flera år.

– Det är väldigt skönt att vara över det steget.

Fredrik Bond har två nya långfilmsprojekt på gång, berättar han. Dels en lite mindre film där handlingen utspelas på en karibisk ö, och dels en större satsning som är tänkt att utspela sig i New York.

Men han vill fortsätta att göra reklamfilm mellan varven. Fredrik Bond menar att det är en bra mix – reklamfilmer är en energirush i snabba jobb med mycket teknisk expertis på plats, medan lånfilmen har andra fördelar.

–      I långfilmen som är ett mycket mer utdraget projekt ägnar man sig mer åt skådisarna, karaktärerna och manuset. Det är den stora skillnaden.

Vad tycker du om svensk reklamfilm?

– Jag gillar svensk reklam jättemycket, men jag har inte jättebra koll på det senaste.

Magnus Helander

Dela artikeln:


Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.