fredag3 februari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Helgintervjuer

Flykten från kriget lärde Aleksandra Avli att ena kvinnor

Publicerad: 22 februari 2019, 23:36

Aleksandra Avli: "Om vi lägger fokus på hårda värden så börjar vi bete oss som män"

Foto: Janne Naess

Hennes kvinnliga kollegor på Europaparlamentet slogs om en och samma stol. Som av gammal vana, i en värld styrd av män. Men Aleksandra Avli, som i flykten från Balkankriget hade sett hur kvinnor kunde enas, ville att de skulle nå många stolar. Tillsammans. Det blev startskottet för hennes nätverk, Hon och Her.

Ämnen i artikeln:

FeminismHelgintervjunNätverk

MF

Mårten Färlin


Sexårige Aleksandra Avli såg på medan hennes mamma lagade mat i köket. De befann sig på en flyktinganläggning i Trelleborg, som så många andra som flytt 1990-talets krig i Balkan. Allteftersom matdoften spred sig i lägenheten dök den ena kvinnan efter den andra upp vid matbordet. Snart var köket fyllt av kvinnor. De kände knappt varandra, men samtalet kom trots allt att handla om något av det mest personliga människor har: deras känslor.

Moderns middagar återkom ofta de där dagarna i ingenmansland. Som oas för lugn och välmående mitt i den otäcka verkligheten det innebär att behöva lämna sitt land. Här kunde kvinnorna samlas och låta känslorna breda ut sig. Det var stund för bearbetning – och inte minst samhörighet.

Her och Hon är namnen på Aleksandra Avlis två nätverk. Båda bygger på samma grund som moderns middagar – idén om en plats för kvinnors välmående och ett sätt att samla gemensam kraft för livets nästa steg.

***

Aleksandra Avli lyfter sin mobil från det ljusa ekbordet på kontorshotellet Alma på Östermalm och öppnar sin nyfödda app Hon. En plattform vars namn refererar till såväl den svenska pronomen för det kvinnliga könet, som det engelska slangordet för 'honey'. Det står likväl för Her Online Network, eftersom appen är just det: en onlineversion av hennes nätverk Her, som i fem år har samlat yrkeskvinnor världen över på middagscirklar.

– Her är kort sagt ett community där kvinnor inte behöver spela alla roller man normalt iklär sig, som mamma, syster, chef, marknadsförare eller kommunikatör. Här kan man komma till bordet och tala om vem man är, vad man behöver hjälp med eller erbjuda sina erfarenheter till andra. Allt med betoning på sårbarhet. Nätverket Hon är en digital förlängning av middagarna, som möjliggör samarbete.

Avli navigerar i appen med fingrar vars naglar bär samma lila färg som mobilskalet. Samma nyans som återkommer i användargränssnittets detaljer, särskilda textavsnitt eller knappar för meddelanden och event.

– Titta på det här inlägget till exempel, uppmanar hon, i ett försök att visa vad det digitala nätverket går ut på.

– Den här personen har startat ett nytt bolag och behöver anställa. Men, skriver hon, 'jag är sjukt osäker på vilka roller jag borde rekrytera'. Sedan undrar hon om någon kan träffa henne och brainstorma eller bolla strategier.

Personen känner sig trygg nog att uttrycka sin osäkerhet, menar Avli. Det är precis detta som är meningen forumet – att kunna visa sig sårbar och samtidigt kunna få ett yrkesmässigt utbyte. Till skillnad från Facebook "som byggdes för att universitetskillar skulle ha någonstans att ragga tjejer" eller Linkedin "som bara vill åt din data, och inte marknadsför dig utifrån dina egenskaper och mjuka värden".

– Det är inte hårda värden som gör oss till människor, som till exempel yrkestitlar. Utan det gör våra mjuka värden. Som intressen, empati och personlighet. Om vi lägger fokus på hårda värden så börjar vi bete oss som män. Men det här är ett nätverk som bygger på femininitet. Här ska vi mötas på kvinnliga premisser.

Därför finns heller inga gilla-markeringar.

– För det gör att vi tävlar mot varandra. Medan vi borde tävla tillsammans. För varandra!

***

Det var just osunda tävlingar som en gång fick Aleksandra Avli att dra igång Her. Som ung hade hon med kriget i bakhuvudet börjat söka sig till de yrkesgrupper som hade mandat att förhindra sådana konflikter som hade tvingat hennes familj på flykt. Hon studerade därför Pol Kand på Stockholms universitet och fick jobb redan vid 23 års ålder på moderaten Anna Maria Corazza Bildts stab i Europaparlamentet i Bryssel.

– Jag drevs av en naiv idé att stoppa krig och hade förstått att EU:s lagar stod över de svenska. Det var den högsta politiska instansen inom mitt räckhåll. Jag använde all min energi för att lyckas ta mig dit.

Vid den tiden hade hon ännu inte reflekterat speciellt mycket över kön, mer än att hon hade vetskapen om att män sitter på samhällets toppositioner. Så hon blev direkt paff över att komma till en stab där kvinnor var i stark majoritet.

– 'Wow! Euforia! Nirvana!' tänkte jag. Det var så ovanligt och så sjukt läckert.

Men jublet blev kortvarigt. Istället för att kvinnorna i gruppen jobbade för att stärka varandra såg de andra kvinnor som konkurrenter. Så fort Avli ville åstadkomma något blev hon nedtryckt i skorna. Eftersom hon var ny hade hon ingen rätt att hävda sig – här gällde en inbördes rangordning. Och det gällde att rätta sig i ledet.

– Det var som om alla tävlade om en plats vid bordet. Som om det vore ett arv från det som systemet så länge lärt oss – att i maktens korridorer finns det bara plats för en enda kvinna eftersom resterande 49 platser innehas av män. I en sådan situation betyder en annan kvinna ett hot eller en konkurrent.

Enligt Avli hade feminismen vid det här laget övertygat samhället om att kvinnor måste få mer plats på arbetsmarknaden. Men ingen hade riktigt övervägt hur det skulle genomföras.

– Och då blev det som att släppa lös en jord av boskap på marknaden, där det var upp till var och en att armbåga sig fram. Då kände jag att vi måste stanna upp och tänka över det här, försöka hitta ett sätt att sätta oss vid bordet tillsammans. Vi behövde helt enkelt en matriark kunde leda oss.

***

Under åren på Europaparlamentet lärde hon känna Sofia Kacim, som jobbade hos en annan moderat, Per Schlingmann. Avli och Kacim delade upplevelsen om att kvinnor med karriärambitioner inte alltid var helt schyssta mot varandra.

– Vi kände att vi behövde träffas och prata om hur vi båda mår, om vad som pågår känslomässigt. Vi är båda invandrarkvinnor som är vana vid att hitta stöd och styrka i grupper, precis som min mamma gjorde i flyktingförläggningen i Trelleborg.

Tillbaka i Sverige började de samla andra kvinnor i deras närhet till de middagscirklar som senare skulle komma att växa till Her. Nätverket har i dag omkring 5 000 medlemmar i 20 städer runt om i världen. London, Berlin, New York för att nämna några.

– Vi har inte lagt en enda marknadsföringskrona på att nå ut, utan allt har skett ganska organiskt. Vi har lyft på luren helt enkelt, och när vi har beskrivit problemet som vi vill lösa har väldigt många reagerat med igenkänning. Sen har vi på ett strategiskt plan försökt bredda geografiskt, så att det inte bara ska bli ett forum för Europa eller västvärlden. Vi har representanter i Hong Kong, Sydney och förhoppningsvis Tel Aviv snart.

I nästa steg hoppas Avli kunna lansera plattformen Hon i Indien.

– Det kliar i kroppen när jag tänker på det! För feminismen är otroligt stark i Indien, men kvinnorna har inte tillträde till de kommunikativa plattformarna som behövs för att bygga sina relationer. De här skulle vi verkligen kunna hjälpa till med. Om jag får bestämma kommer vi genomföra en lansering redan nästa år.

Medlemmarna i Her och Hon arbetar inom ett stort spektrum av branscher. Men de jobbar gärna kommunikativt, kreativt, entreprenöriellt och inte sällan med förändringsarbete. Aleksandra Avli täcker själv in flera av just nämnda.

– Det här är verkligen mitt alter ego, en slags förlängning av vem jag är som person. Jag vill ta reda på vilka människor är, vad de har gjort och vad de är bra på, vad som är deras mjuka värden. Och sedan vill jag para ihop dem med andra, så att de kan bygga tillsammans! Det är så jag vill att världen ska se ut.

Syftet är att i förlängningen öka andelen kvinnor i samhällets toppositioner.

– Näringslivets kontor, företagsstrukturer och arbetsmiljöer är designade av män, för män. Och vi kvinnor kämpar för att passa in i den strukturen. Men det behöver vi faktiskt inte göra. Vi kan se till att miljön runt om oss är anpassade efter oss själva. Det här handlar egentligen om att bygga en helt ny värld, eftersom näringslivet representerar vårt samhälle, förklarar Avli och skrattar till.

– Jag låter nästan som ett FN-projekt...

Rent historiskt har kvinnor haft en mer pådrivande roll än män, i arbetet för fred. På sätt och vis kan man därmed kanske säga att Avli fortfarande jobbar med samma mål som när hon var naiv och ung – att få fred på vår jord.

– Man kan verkligen säga att det här fortfarande handlar om att rädda världen. Men det finns en viktig skillnad. Att nu vet jag att det är fullt möjligt.

Fakta / Om Aleksandra Avli
Ålder: 33.
Familj: 'Vårt Her- och Hon-community.'
Uppväxt: Sarajevo och Nässjö.
Utbildning: Pol kand inom Nationalekonomi.
Karriär: Europaparlamentet i Bryssel, Stockholm Symposium, HER Global och nu HON (Her Online Network).
Hobbys: 'Just nu styrketräning och elektronisk musik (har precis börjat göra egna beats).'

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev