Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Helgintervjuer

Flyttar hem från New York

Publicerad: 3 augusti 2012, 13:31

Nina Åkestam.

Foto: Pontus Höök.

Copywritern och Resumé-bloggaren Nina Åkestam flyttar hem. Efter två år i New York ska hon nu doktorera på Handelshögskolan i Stockholm. – Jag har alltid gillat att prata reklam i ett större perspektiv, säger hon.


Ämnen i artikeln:

Nina Åkestam

Nu återvänder Nina Åkestam dit resan en gång började: Stockholm och Handels. Det var redan innan examen som hon började arbeta på Garbergs, först som planner och sedermera som copywriter. Där mötte hon parhästen Sandra Beijer, och bestämde sig så småningom för att tillsammans med henne flytta till New York och testa vingarna på reklambyrån KBS+P. Det senaste året har de arbetat ihop på prestigefyllda Wieden+Kennedy, men nyligen tog Nina Åkestam beslutet att säga upp sig.  
– Det var ett jättesvårt beslut. Men när jag väl hade fattat det kändes det inte alls särskilt svårt, säger hon.

Det var redan i vintras som tankarna på att hon ville doktorera dök upp. Under våren har de växt sig allt starkare, och i fredags arbetade hon så sin sista dag på byrån. Om tre veckor tar Nina Åkestam sitt pick och pack och flyttar hem till Stockholm igen. Väl här väntar en fyra-årig doktorandtjänst på Center for Consumer Marketing.
– Jag har alltid gillat att prata reklam i ett större perspektiv, vad den gör för företag och samhället i stort. Jag pluggade ju på Handels och kommer från början från den akademiska miljön. Reklam har en väldigt tydlig inverkan på människor, och det tycker jag är vad som är mest intressant. Det är också därför som jag bloggar så mycket om det, säger hon.

Nina Åkestam känner sig helt enkelt färdig med att skapa reklam på en byrå för tillfället. Vad hon ska ägna sig åt när hon väl har doktorerat återstår att se.
– Man behöver inte direkt en doktorsavhandling för att jobba på en byrå. Men jag har ändrat mig så många gånger i mitt liv att jag inte vet vad jag kommer vilja göra om fyra år. Antingen vill jag stanna i den akademiska världen, eller göra något helt annat. Men jag gillar reklam och marknadskommunikation som område, säger hon.

Det jobbigaste med flytten är att lämna New York – staden som hon har lärt sig att älska.
– Jag har bott här i två år och har hela mitt liv här. Det är jättekluvet att lämna den här staden. Jag har ingen aning om jag ifall jag direkt kommer falla tillbaka till den person som jag var innan, eller inte. Men jag tror att det kommer gå fort att vänja sig vid att vara tillbaka i Stockholm, säger Nina Åkestam.  

Et annat känslosamt avsked blir det med Sandra Beijer som väljer att stanna kvar.  
– Vi har jobbat tillsammans i 5,5 år. Det kommer att vara jätteovant att inte sitta en meter från henne hela dagarna. Men hon förstår varför jag vill göra det här.

Samtidigt som hon kommer att sakna med sitt liv på andra sidan Atlanten finns det mycket som hon ser fram emot med att återvända till Sverige. Nina Åkestam menar att New York-livet kan liknas vid en tonårings i vuxenförpackning.
– Jag ser fram emot allt det vardagliga i Stockholm, för det har jag inte haft här. I New York är det någon tar hand om allt åt dig, tvättar dina kläder och lagar din mat, medan du själv kan göra allt du vill. Det är på gott och ont, och man kan känna en viss tomhet.

De kommande tre veckorna innan flytten ska hon spendera tillsammans med vänner och familj som kommer på besök. Och framför allt ha en välbehövlig ledighet.  
– Jag har inte haft tre veckors semester på två år. Så jag ska ta det väldigt lugnt, säger Nina Åkestam.

Fredrik Thambert

Ämnen i artikeln:

Nina Åkestam

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.