Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Helgintervjuer

”Första åren i Sverige var ingen jättebra period av livet”

Publicerad: 7 juni 2014, 19:37

Emir Osmanbegovic

Foto: Andreas Rågsjö Thorell

SBS Discoverys sportchef Emir Osmanbegovic flydde krigets Bosnien och kom till Sverige som 13-åring. De första åren levde familjen en tillvaro i ovisshet på flyktingförläggningar i väntan på uppehållstillstånd. I sommar spelar Bosnien i Fotbolls-VM för första gången någonsin. – Det är gigantiskt, säger Emir Osmanbegovic till Resumé


Ämnen i artikeln:

SBS DiscoveryFotbolls-VM 2014Emir OsmanbegovicTV4Kanal 5

Resumé möter Emir Osmanbegovic i SBS Discoverys mediehus i glas, ett stenkast från Sveavägen i Stockholm. Det är knappt fyra månader sedan han presenterades som mediebolagets sportchef och därmed ansvarig för ett territorium där SBS Discovery på kort tid har blivit en slagkraftig aktör.

Förvärvet av att ett antal attraktiva VM-kvalmatcher från TV4 slog ned som en bomb i Mediesverige senhösten 2012 och i höst är det i Kanal 5 som tittarna kommer att följa landslagets kval till Fotbolls-EM i Frankrike 2016.  Det lyser i sportchefen Emir Osmanbegovic ögon när han berättar om sina egna förväntningar på Kanal 5:s sändningar.  

– Jag tycker att svenska landslagets EM-kval är det häftigaste man kan göra. Sveriges matcher i ett kval, med den miljonpubliken.  

Men Emir Osmanbegovic liv hade kunnat få en helt annan utveckling för drygt tjugo år sedan. Efter Jugoslaviens upplösning blev läget på Balkan alltmer spänt och 1992 utbröt krig i Bosnien. Medan pappan var kvar flydde 13-årige Emir Osmanbegovic med sin mamma och sina systrar. En försening på 20 minuter gjorde att familjen hamnade i Sverige i stället för Danmark.

– Vi skulle egentligen till Danmark när vi flydde från kriget i Bosnien eftersom vi hade hört att de tar emot flyktingar från Balkan. Men vi missade färjan från Polen och nästa skulle gå om fyra timmar. Vi såg att det gick en färja till Ystad om 20 minuter. Min pappa var kvar i Bosnien och tillsammans med mina systrar tjatade jag på mamma: "vi orkar inte vänta kan vi inte ta den här färjan nu".

– För oss var det strunt samma om det var Sverige eller Danmark. Vi trodde ändå att vi skulle tillbaka till Bosnien efter några veckor när kriget var slut. Vi mötte några andra bosnier som sade att Sverige också tog emot flyktingar. Det fick oss att åka. Det var en ren slump att jag hamnade i Sverige. Hade vi varit vid färjeläget 20 minuter tidigare hade vi hamnat i Danmark. Det är sådana tillfälligheter som förändrar livet.

Under första tiden i det nya hemlandet var tillvaron för familjen oviss.

– De första tre åren i Sverige var speciella. Vi bodde på flyktingförläggningar och gruppboenden, mest i Småland. När vi fick vår första egna lägenhet och uppehållstillstånd kunde vi andas ut. Men de första åren handlade nästan bara om att vänta in beslut. Vi visste inte om vi skulle stanna eller återvända till Bosnien. Jag pluggade svenska en timme om dagen. Vår familj hade ingen fast punkt och de första åren i Sverige var ingen jättebra period av livet. Samtidigt var det inte krig.  

– Jag var 13, 14 år och visste inte riktigt vad som pågick. Det är först på senare år som det kommer tillbaka till en och man inser hur det var. När vi kom till Stockholm började jag i svensk skola då kunde jag komma in i samhället på ett annat sätt. Då var man inte utanför längre. Men det kunde ha blivit Danmark och det vettefan hur det hade gått.

Emir Osmanbegovic karriärbana inom sportjournalistiken började första hösten efter gymnasiet 1998 när han fick jobb på sajten Sportnow som sedan köptes upp av Sportal. Han fick en fast anställning på en arbetsplats som under it-bubblan hade stora intäktsflöden. Efter Sportals krasch gick han via ett vikariat på Sportbladet över till tv-mediet och rollen som reporter på TV4. Efter ett och ett halvt år började hans resa som mediechef när han blev redaktör för "Supersöndag" i TV4+.  

Kändes redaktörsrollen mer passande för dig jämfört med att vara reporter i tv?
– Uppenbarligen blev det så. Jag kanske inte var den bästa reportern om jag ska vara ärlig. Jag blev ju redaktör eftersom det fanns andra reportrar som var vassare. Jag blev med tiden en bra arbetsledare och det är kul att göra något man har fallenhet för.

Vilka egenskaper gör dig till en bra arbetsledare?
– Det som har tagit mig hit är att jag är så jäkla fotbollsintresserad. Jag ser nästan allt och läser allt jag kommer över därför att jag är genuint intresserad. Det gör att jag kan hitta vinklar som en allmänt sportintresserad inte ser. Det var det som gjorde att jag fick chansen. Jag var inte bästa arbetsledaren när jag började, men man lär sig hantera människor.

Emir Osmanbegovic blev inskolad av Sportbladets legendariske grundare Lars Östling när han trädde in i kvällstidningsvärlden. På TV4 var det fotbollschefen Per Nunstedt (numera på Viasat reds.anm.) och sportchefen Hans Pekkari som hjälpte honom att anpassa sig till tv-mediet. Emir Osmanbegovic lyfter också fram en välkänd programledare som haft betydelse för hans fortsatta karriär:  

– Jag jobbade väldigt mycket med Ola Wenström de första tre åren innan han gick över till Viasat. Det är kanske egentligen honom jag lärde mig mest av. Han är superproffsig, seriös och kompetent och går verkligen in i detaljer när man jobbar med program. Man utvecklas verkligen som arbetsledare när man jobbar med någon som Ola som alltid ställer krav på att saker ska bli bra. Ola har jag mycket att tacka för. Han fick mig att utvecklas.

Emir Osmanbegovic var med i förberedelserna inför Fotbolls-VM och befann sig i Rio de Janeiro när det blev klart att han avgick som fotbollschef för TV4. Året innan hade kanalen tappat prestigefyllda sporträttigheter till Kanal 5. Flera profilerade medarbetare på TV4-Sporten ventilerade öppet sitt missnöje. Emir Osmanbegovic hävdar att förlusten av sändningsrättigheterna till svenska landslaget inte påverkade hans beslut att lämna TV4-huset.

– Helt ärligt så hade det ingen betydelse. När jag lämnade TV4 i december hade kanalen ändå EM 2016, VM 2014, VM 2018 och VM 2022, italienska ligan, franska ligan och Superettan. Det fanns hur mycket som helst i fotbollsväg. De matcherna man tappade till SBS var en prestigeförlust för TV4 och det var oväntat att SBS skulle komma in som en ny aktör och köpa så pass stora rättigheter som landslagsfotbollen. Samtidigt hade TV4 25 medarbetare som ägnade sig åt fotboll på heltid. Däremot spelade rättigheterna till EM-kvalet in när jag valde min nya arbetsplats SBS Discovery.

Hade du gjort klart med jobbet på SBS Discovery när du lämnade TV4?
– Nej, jag kastade mig verkligen rakt ut.

Du lämnade ett toppjobb. Hur kunde du ha självförtroende att veta att det skulle lösa sig?
– Det var ju en chansning och något som jag funderade väldigt länge på. Jag pratade med min familj och frågade dem om jag skulle lämna eller vänta ut VM 2014 göra den turneringen som exekutiv och leta efter nytt jobb under tiden. Sedan hände det väldigt mycket på TV4 i december; omorganisation, sportchefen Hans Pekkari slutade och nya inriktningar på vilken väg TV4 Sporten skulle ta i framtiden. Jag kände att det var lika bra att ta risken i stället för att vara kvar i ett halvår och vara missnöjd med olika saker.

Hur lång tid tog det innan SBS Discovery ringde upp?
– Samma dag som nyheten om att jag lämnade TV4 kom ut. Jag var i Rio och fick ett sms från kanaldirektören Calle Jansson som ville att vi skulle ses. Det kändes skönt att det fanns alternativ.

Hur kommer du att följa Fotbolls-VM?
– Framför teven. Jag kommer att titta på allt och sedan kommer jag säkert att störa mig på allt som jag tycker är fel, eftersom jag är arbetsskadad. Men det är två supergäng som kommer att jobba. SVT med André Pops och TV4 med Anna Brolin kommer att göra ett kanonjobb och sändningarna kommer hålla hög standard, det är jag övertygad om.  

Bosnien är med i Fotbolls-VM för första gången. Det måste kännas stort?
– Det är gigantiskt. Det är kanske den största framgången i landets idrottshistoria. Det  betyder så otroligt mycket mer för folket i Bosnien än för människorna i väl fungerande  länder som Sverige, Norge eller Danmark. Där lever folk för fotbollen.  

Känns det surt att inte vara på plats?
– Jag vet själv hur jäkla mycket jobb det är under ett mästerskap. Det är inte så att man hinner se matcherna. Som ansvarig brinner det alltid någonstans. Man får ta telefonsamtal efter telefonsamtal och hinner inte njuta av stunden under ett VM. Det är först efteråt när man kommer ner i varv och kanske inser att man har gjort ett bra jobb som man kan pusta ut. Det är extremt mycket jobb, 14 timmars arbetsdagar i 30 dagar i sträck.

När du tittar på en fotbollsmatch gör du det med fotbollsfantastens ögon eller är du yrkesskadad och stör dig på missarna?
– Det är klart man kommer att ha åsikter. Men jag vet att svenska fotbollssändningar håller en väldigt hög standard internationellt. De svenska tittarna är bortskämda med bra sportproduktioner och VM kommer inte att vara något undantag. En stor anledning är att det finns så stor konkurrens med ett femtal aktörer som ständigt triggar varandra.

Just nu ägnar Emir Osmanbegovic mycket tid åt att fullfölja de krav UEFA ställer på Kanal 5 inför EM-kvalet. Samtidigt ska han sätta ihop sitt team framför och bakom kameran. Sedan tidigare är det klart Karin Frick, Nora Henriksson och tidigare landslagsspelaren Anders Svensson kommer att finnas med i höstens sändningar.

– Det skrivs mycket om de kända profilerna man värvar, men det krävs också att de som sitter i produktionsbussen håller högsta nivå. När Sverige spelar och det är 1,5 miljoner tittare i Kanal 5 så finns det inga alternativ. Man måste ha de bästa på varje position. Fotbollen är största sporten i Sverige och landslaget vårt mest älskade, då måste också vi vara bäst. Den utmaningen inspirerar mig.

Är hela laget klart inför hösten?
– Nej, inte riktigt. Hela pusslet är inte lagt. Det finns några roller framför och bakom kameran som inte är tillsatta. Vi för diskussioner med folk i detta nu. Men jag är lugn, vi har tre månader till på oss. Det som är fint med de här rättigheterna är att ingen tackar nej. Det skulle förvåna mig om någon inte skulle vilja jobba med svenska landslaget i ett EM-kval.

Vad är ditt bästa knep för att knyta till dig talanger i ditt team?
– Man måste förstå och lyssna efter vad som är viktigt för personen man pratar med, vilka värden som betyder något. Jag försöker vara närvarande, tillgänglig och svara på alla samtal och mejl som jag får under processen. Jag vet själv hur svårt beslut det är att byta arbetsgivare. Det är många stora och små frågor som kräver svar.

– Att spela något förhandlingsspel är absolut fel bild av hur det funkar. Det handlar mer om att vara mänsklig, mjuk och öppen. Det är nyckeln om man ska locka över någon. Om någon man vill ha har det bra på sin arbetsplats krävs det väldigt mycket övertalning och möten. Vissa personer träffar jag 10-15 gånger innan man ens börjar prata om kontrakt.

Vad var det som fick dig att känna att Anders Svensson skulle funka framför kameran?
– Jag har stora förhoppningar på Anders. Han är inte rädd att säga vad han tycker, han har starka åsikter, är rakryggad och ärlig. Han är också väldigt taktiskt kunnig och han har redan testkommenterat matcher. Han ser saker som vi andra inte ser.

– Samtidigt är han vår meste landslagsman och vågar både berömma och kritisera sina gamla lagkamrater. Jag gissar att hans feedback kommer att bli mer konstruktiv och nyanserad i jämförelse med andra experter som inte har den insynen eller som i vissa fall aldrig har sparkat en boll. Men det kommer att ta tid för oss att forma hans roll och få honom att utveckla presentationstekniken som till exempel Jens Fjellström har.

I samband med Kanal 5:s sändningar av EM-kvalet i höstas fick kanalen en hel del kritik för sina sändningar av flera tv-krönikörer. Emir Osmanbegovic vet att produktionen  skärskådas stenhårt:

– Det är väldigt lätt att kritisera tv-sändningar och de som gör det har ofta aldrig gjort tv själva. De har bara starka åsikter om vissa personer eller program som de måste få ut. Ofta finns det anledningar, som tv-krönikörerna inte känner till, till att man väljer att producera sina sändningar på ett visst sätt. Kanal 5 har sänt sport förut, men inte i ett så stort sammanhang som svenska landslaget. När en ny aktör kommer in och köper prestigerättigheter från TV4 så har man allas ögon på sig. Alla granskar en uppstickare, det var en otacksam uppgift – att vara bättre än konkurrenterna direkt.

– Landslagsfotbollen är väldigt viktig för tittarna. Den går inte att jämföra med ligafotbollen eftersom sändningarna engagerar tv-publiken på ett helt annat sätt. Det måste man ha stor respekt för när man producerar. Det går inte att kompromissa med något. Vill man få den optimala sändningen så måste man gå in i minsta detalj.

SVT fick viss kritik när det blev känt att förbundskaptenen Erik Hamrén går in som expert under EM. Tycker du att SVT riskerar sitt oberoende här?
– Jag har inga problem med det. Jag förstår frågeställningen, men jag känner de personerna som fört diskussionen på SVT och sedan tagit beslutet. Man måste någonstans vända på frågan; vad vill tittarna se? Är tittarna intresserade av att höra Erik Hamréns synpunkter i studion så måste man kunna erbjuda det som public service. Jag tror inte att det påverkar SVT:s egna granskning av landslaget. Jag har svårt att se hur SVT skulle tveka inför att sända en kritisk nyhet om landslaget bara för att Erik Hamrén har suttit i studion. För mig ska det bli spännande att höra hans åsikter.

Jag har förstått att du har försökt få in honom som expert, stämmer det?
– Vi försökte få in honom som gästexpert i TV4 när Sverige hade åkt ur Fotbolls-EM 2012. Ofta har det varit svårt, men jag upplever att landslaget har en öppnare policy idag. Nu tackade han nej eftersom han redan hade åkt hem till Sverige.

Ett öppnare landslag säger du. Samtidigt är det många som hävdar att fotbollslandslaget blivit slutnare de senaste tio åren. Att det hände något vid EM 2004 som stängde dörrar?
– Det går i perioder och det är mycket tillfälligheter som avgör. TV4 hade Österrike-Sverige i juni förra året och ingen spelare kom till studion efter förlustmatchen trots att vi hade en överenskommelse med landslaget att det alltid ska komma en spelare som vi väljer ut. Nu var situationen speciell, förlusten var bitter och alla var förbannade efter ett domslut i 93:e minuten. Det var inte bra för TV4 eftersom vi tvingades att tänka om med kort varsel. Men 9 matcher av 10 går det som vi vill och landslaget håller vad de lovar.  

Anser du att medias rapportering av Zlatan är för snäll?

– Zlatan särbehandlas på gott och ont. Vissa har varit onödigt hårda mot honom medan andra har varit för mjuka. Alla stora stjärnor särbehandlas. Han upplever förmodligen att medierna speglar honom negativt. Min kritik mot Zlatan har handlat om att han ibland kunde strunta i intervjuer efter matcherna. Det är ju så han är – Zlatan går sin egen väg. Men ibland är det svårt att garantera tittarna en intervju med honom. I dag kommer han i 95 procent av fallen. Jag tycker inte media är för snälla mot Zlatan, han är hårdare granskad än andra.

I samband med att Emir Osmanbegovic slutade som fotbollschef på TV4 skrev han ett blogginlägg där han berättade om sin stolthet för att vara den förste sportreportern med brytning i svensk riksmedia.  

"Min juggesvenska lät ju för jävligt i tv, men så här i efterhand och i dessa SD-tider så var det ändå lite coolt att jag släpptes fram.", skrev Emir Osmanbegovic i avslutningsinlägget på sin TV4-blogg i december förra året.

Upplevde du att du fick mycket kritik för din brytning när du var tv-reporter?
– Inte direkt kritik, men går man in och söker på nätet så står det en hel del skit om mig. När jag var reporter var det ingen som mejlade direkt till mig. När jag kom in var det ingen annan sportreporter i svensk tv som hade brytning och det var stort att ge en kille med brytning chansen. Jag var medveten om att jag stack ut, men jag var 25 år och tänkte inte så mycket på hur jag pratade.

Tror du att du fått kämpa extra hårt på grund av din bakgrund?
– Det är väldigt lätt att säga det. I mitt fall tror jag inte att det stämmer. Jag har alltid fått chansen. Jag kan inte peka på att någon har bromsat min utveckling, snarare tvärtom. Det kan till och med vara så att jag med ett namn som sticker ut har vunnit fördelar gentemot kollegor med typiska svenska namn.   

Sportjournalistiken är ganska homogen etniskt sett. Anser du att det är viktigt att fler får chansen som har än annan bakgrund?
– Jag tycker att fler borde lyftas fram och det är fler som får chansen. De senaste ett eller två åren har det hänt något. Förmodligen är det fler som söker sig till sportjournalistiken med invandrarbakgrund eftersom de ser att det finns en Dusan Umicevic på SVT och Emir Osmanbegovic på SBS.

FAKTA/Emir Osmanbegovic
Ålder: 35 år
Bor: På Norrmalm i Stockholm
Familj: Sambon Jelena, Lea 3 år och Alec 1 år
Gör du en ledig söndag: "Humlegården eller Vasaparken med barnen, en bra kvällsmatch och Fotbollskanalen Europa"
På nattduksbordet: Extra blöja för Alec, välling och fotbollsmagasinet Offside.
Drivkraft: Utmaningar, lagbygge, utveckling
Utbildning: Gymnasie, Naturvetenskapliga programmet.
Medievanor: "Allt. Sociala medier, nätet, linjär-tv, Netflix, poddar. Allt utom radio egentligen."
Antal fotbollsmatcher i veckan:  "Omkring 3-4 ligamatcher per helg. När vi inte hade barn kunde det handla om tio matcher i veckan."
Bästa fotbollsminne: "Lazios scudetto 2000 och Bosniens avancemang till VM."
Fotbollsidol som ung: Zvonimir Boban


Emir Osmanbegovic VM-drömelva (4-2-3-1):
Manuel Neuer;
Dani Alves, Thiago Silva, Mats Hummels, Phillip Lahm
Luka Modric, Yaya Toure
Arjen Robben, Miralem Pjanic, Cristiano Ronaldo
Luis Suarez

VM-tips 2014:
1) Argentina
2)Brasilien
3)Portugal


Emir Osmanbegovic om...

...utländska sändningar som förebilder
"Ser man till de stora fotbollsländerna så är det gamla storspelare som är experter i studion. Det är exempelvis Gianluca Vialli i Italien och Gary Lineker i England. Där kan vi bli bättre. "  

...långa värvningsprocesser
"Emelie Ölander som  TV4 värvade från Radiosporten tog fem-sex luncher och flera fika innan jag kunde övertala henne att det skulle bli bra. Det var ett stort steg för henne som skulle bli den första kvinnliga kommentatorn i tv, men till slut förstod hon vilken chans det här var."

... att komma till tv som skrivande journalist
"Det man har med när man kommer från en kvällstidningsskolan är nyhetsjagandet. Man kan ringa sina 30 samtal om dagen. Tv-människor som bara har jobbat med tv-mediet och inte har en bakgrund som nyhetsjournalist är sällan lika starka nyhetsjägare. Där hade jag en fördel. Ett exempel på en sportjournalist som klarat omställningen till tv-mediet och fortfarande är nyhetsjägare är Olof Lundh på TV4."  

... att släppa fram fler kvinnor inom sportjournalistiken
"I dag tänker alla på det. Sen jobbar ju vissa mer i frågan än andra och är mer ambitiösa i sin vilja att förändra. Någon jag vill berömma i det här fallet är Jakob  Sillén på Radiosporten som fått in väldigt många duktiga kvinnor på olika positioner och  därmed helt moderniserat kanalen."  

... Bosniens chanser i Fotbolls-VM
"Argentina är favorit till att vinna gruppen. Bosnien eller Nigeria gör upp om andraplatsen. Nigeria har vana av mästerskap och det är viktigt. Vi får se hur det går."

Andreas Rågsjö Thorell

Webbredaktör

andreas.thorell@resume.se

Dela artikeln:


Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.