Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Helgintervjuer

Från pressen i Rosenbad till peppen i aerobicshallen

Publicerad: 9 januari 2015, 15:34

Anna Charlotta Johansson

Foto: Yasmine Winberg

Anna Charlotta Johansson gick ner 30 kilo samtidigt som hon for runt i världen som Carl Bildts pressekreterare. Beslutet att leva hälsosammare beskriver hon som det viktigaste i hennes liv. Snart påbörjar Moderaternas förra presschef en utbildning till areobicsinstruktör för att kunna inspirera andra.


Ämnen i artikeln:

Carl BildtAnders BorgModeraterna

Dansen har varit en röd tråd i Anna Charlotta Johanssons liv. Hon har till och med universitetspoäng i afrikansk dans. Mitt i stressen som pressekreterare åt dåvarande utrikesministern Carl Bildt släpade hon runt på mycket övervikt. Efter en helg på ett danskonvent där Anna Charlotta Johansson hade dansat i flera timmar drabbades hon av smärta i ryggen.

– Jag fick ont av träningen eftersom jag var överviktig. Det ingen dröm om ett par snygga jeans hade kunnat inspirera mig till tidigare, kunde tanken på att jag kanske inte skulle kunna dansa mer göra – det gav mig inre kraft att vilja bli starkare i kroppen. Jag insåg att jag behövde muskler och gå ner i vikt.

Anna Charlotta Johansson intalade sig själv att "ge det tre månader" där hon skulle göra allt som hennes tränare sade till henne. Killarna och tjejerna på Säpo inspirerade henne mycket under resorna. Hon hade träningspass med Säpo-folket på en bakgård i Benin, sprang och gick med dem på löpband i alltifrån Wien, Bryssel och Kabul till Grönland och Seoul, men tränade också mycket på egen hand.

Hon släpade med sig Kesella, nötter och kokta ägg på resor runtom i världen. När hon följde med Carl Bildt till Etiopien i samband med att Martin Schibbye och Johan Persson satt fängslade hade hon med sig maten som ingick i hennes diet.

– Det blev som dubbla världar. Man frågade sig själv "varför är den här kosten viktig", jo den är viktig för mig. Samtidigt som vi var där av en helt annan anledning.

Tröttnar man inte på att äta Kesella, ägg och nötter?
– Ja, det gör man och det går i perioder. Jag älskar god mat, vin och bra middagar. Fast det är klart att det behövs en målmedvetenhet och disciplin för att leva hälsosammare, men det går inte att umgås med en robot. Det är en sak om man tävlar i bodybuilding eller liknande. Men ska man vara en fungerande medmänniska måste man hitta en balans.   Under tiden som Carl Bildts pressekreterare gick

Anna Charlotta Johansson ner 30 kilo i vikt.  

Hur definierande har ditt beslut att gå ner i vikt varit för ditt liv?
– Det har varit det viktigaste och svåraste beslutet jag har tagit i mitt liv. I perioder har det här projektet varit precis lika viktigt som mitt heltidsjobb eftersom det kräver så mycket planering och målmedvetenhet. Jag har förmåga att känna efter vad som är viktigt för mig och hur viktigt för mig med förebilder på den här resan.

Hennes resa har pågått i tre år och gått upp och ner beroende på hur intensivt det varit på jobbet.

– Under valrörelsen jobbade jag extremt mycket och då kunde jag inte leva upp till mina mål med träningen och kosten. Jag gick upp i vikt. Samtidigt hade jag precis innan valrörelsen själv insett att jakten på viktmålet inte är det viktigaste. Det handlar mer om att hitta ett sätt att må bra. Att känna sig stark är för mig viktigare än att vara smal. Målbilden ändrades under tiden.   

Vad fick du disciplinen ifrån?
– Man hör ofta folk säga att "jag borde ta tag i min hälsa", men man "borde" faktiskt ingenting om man inte vill det till hundra procent. Det är en klyscha, men man måste hitta egen inspiration. Det var det som hände mig när jag fick ont i ryggen. Under hela resan, som fortfarande pågår, finns det vissa personer som betyder mer eller mindre får att få inspiration.  

– Jag är fortfarande inte klar med min resa, men jag har accepterat att man kan ha en randig mage istället för rutig och fortfarande vara hälsosam samtidigt som man inspirerar andra till att leva hälsosamt.

I oktober avgick Anna Charlotta Johansson som Moderaternas presschef. Hon tror inte att hon kommer att ett lika stressigt jobb i framtiden. I dag jobbar hon som kommunikationskonsult med fokus på medieträning och kampanjer, just nu med en kampanj för Svensk Handel. Vid sidan av arbetet som kommunikationskonsult ska hon börja en utbildning till aerobicsinstruktör.

I april räknar Anna Charlotta Johansson med att vara klar och i framtiden hoppas hon även kunna inspirera ditt ett hälsosammare liv som föreläsare.
– Jag tycker att hälsobranschen behöver olika typer med olika kroppar som representanter.

Var det naturligt för dig att lämna politiken efter valrörelsen?
– Det var det. Jag har hållit på med politik i större delen av mitt liv och jobbat professionellt med politik i åtta år. Redan före valet hade jag bestämt mig för att göra något annat och få ny kunskap. Just nu känner jag att jag behöver utrymme att vara lite mer fri och kreativ.

Hur gick det att kombinera det stressiga jobbet som presschef med din personliga resa?
– Jag var tvungen att kompensera för att hitta balans. Jag var tvungen att ta ett extra träningspass för att ta ett glas vin på kvällen till exempel. Det kan låta robotmässigt, men jag skrev ner allting jag tackade nej och ja till matmässigt för att se hur mycket man hela tiden blir bjuden på och lockad med.

När var stressen som värst?
– Det är när det handlar om krishantering. Under finanskrisen när jag jobbade under Anders Borg var det kanske som värst. Det var väldigt många helger som vi som jobbade med press och media på finansdepartementet var på standby hela tiden och snabbt planerade presskonferenser på måndagmornar. Annars är det nog mer en generell stress där man är i tjänst 24 timmar om dygnet och nästan aldrig kunde planera fritiden. Jag kunde sitta och smygkolla sms på bion och sprang ofta ut för att ta samtal när jag var på träningspass  

Var det också en anledning till att du kände att det fick vara nog efter valet?
– Ja, samtidigt är det en rolig del utav jobbet. Att det är väldigt icke-förutsägbart vad som ska hända när man alltid måste vara anträffbar.

Vad kommer du att sakna från politiken som kommunikatör?
– Att ha access till stor media. För så är det ju. Man är hela tiden i absoluta frontlinjen. Jag kommer att sakna när det blåser.

Hon beskriver presschefsrollen som serviceyrke med dubbla lojaliteter där man måste tillfredsställa både statsråden och journalisternas intressen.

Tillsammans med Carl Bildt möter Anna Charlotta Johansson pressuppbådet utanför ett utrikesministermöte i Bryssel

När det är ett serviceyrke och du jobbade för Carl Bildt. Blev det inte tjatigt att ständigt meddela att han inte hade några kommentarer?
– Fast det gör man ju inte. Det kanske är en nidbild som finns. Jag tycker att svenska statsråd generellt är enormt tillgängliga för media om du jämför med andra länder. Carl Bildt är tillgänglig, intelligent och nyfiken. Precis som Anders Borg.

Vad är det vanligaste felet journalister gör när de intervjuar Carl Bildt?
– Det är att inte vara tillräckligt påläst och det märker han snabbt.

Var du en presschef som ofta gick in och styrde?
– Det är ju ett serviceyrke och jag vill att journalisten ska vara nöjd, samtidigt vill jag att det ska bli en bra intervju. Oftast handlar det om ett samarbete med det statsråd det gäller och journalisten.

Kan du beskriva hur kraven på en presstjänst förändrats från 2006 till 2014?
– För åtta år sedan var det DN Debatt och morgonekot som någon stans definierade hur dagen skulle bli. I valrörelsen 2014 kunde det lika gärna handla om något som hände på Twitter. I dag handlar det om ständig närvaro och snabbhet. Det kanske viktigaste är att ha en organisation som jobbar åt samma håll och är anpassad för det medielandskapet.

Tror du att du kommer att återvända till politiken?
– Många som håller på med politik har en politiktarm i sig som ibland börjar skrika. Många branscher, till exempel Svensk Handel som jag gör ett jobb åt med mitt företag, just nu jobbar ju i förlängningen bland annat mot politik. Partipolitiken har präglat mig väldigt mycket och jag tror att jag någon gång i framtiden kommer tillbaka på något sätt.

FAKTA/Anna Charlotta Johansson
Ålder: 35 år
Bor: Södermalm, Stockholm
Familj:  Bor med katten Nelson, har pojkvän i Stockholm och familj i Småland
Uppväxt: i Ronneby, Blekinge.  
Utbildning: Dubbel fil.mag (statsvetenskap och religionsvetenskap) från Uppsala universitet   med ett par terminer utomlands, bl a i Kapstaden.
Karriär i korthet: MUF, Folk och Försvar, IPPF i Kenya, pressekreterare hos Borg 2007-2010,   Bildt 2010-2012 och presschef Moderaterna 2012-2014. Ny nystartat eget bolag Anna   Charlotta Johansson Consulting AB som ska arbeta med kampanj/media och hälsa.
Musik att träna till: "Allt som går att dansa till och det är det mesta. Men  hiphop med bra beats   funkar alltid, t ex är Big Bois Back Up Plan en ständigt återkommande favorit i spellistan."  
Senast lästa bok: "Utan personligt ansvar" av Lena Andersson
Filmtips: "Just nu mer fokus på serier, är inne på säsong 3 på Mad Men; fantastiska   miljöskildringar från New York på 60-talet. Men genom tiderna är nog Guds stad min   favoritfilm."   
Drivkraft: "Att få energi av andra människor och få ge det till andra. Men också min nyfikenhet   och envishet."   

Nätverk:
Moa Berglöf före detta talskrivare hos Fredrik Reinfeldt som nu startat talskrivarbyrån Östra   Flygeln, Roberta Alenius, tidigare presschef hos Fredrik Reinfeldt, Lisa Eriksson på byrån   Futurniture, Erik Zsiga tidigare presschef Electrolux och före detta pressekr hos Carl Bildt, Cherine Khalil tidigare   pressekreterare hos bland annat Ulf Kristersson, Erika Janson, kommunikationschef på   Skattebetalarnas Förening, Markus Sjöqvist på TeliaSonera.

Fyra träningstips
• Planering är A-O: "Var målmedveten och planera in måltider och  träning.
• Bestäm vad som är värt för dig: "Är det viktigt att gå ut och äta middag på fredagkvällen så   gör det. Men då behöver du lägga till en viss mängd träning i kalendern".
• Hitta metoder som passar din vardag: "Har du blivit förälder så gäller det att hitta tid och   träningsform som passar dig, Kanske börja träna på lunchen fast man aldrig har gjort det   innan"
• Var nyfiken: "Testa olika träningsformen och se vilka som du gillar"

Andreas Rågsjö Thorell

Webbredaktör

andreas.thorell@resume.se

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.