torsdag2 februari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Helgintervjuer

Från S:t Erikscupen till Champions League

Publicerad: 17 november 2017, 13:07

Efter tio år på Viasat lämnar Frida Nordstrand kanalen för TV4.

Foto: Andreas Elgstrand

Efter tio år på Viasat lämnar den folkkära sportprofilen Frida Nordstrand kanalen för TV4. I Resumés helgintervju berättar hon om övergången, varför fotbollsklubbar måste öppna upp sig mot journalister och varför hon under #metoo-kampanjen vill lyfta de manliga kollegor som stöttat henne genom karriären.

Ämnen i artikeln:

#MeTooSportjournalistikViasat FotbollAnna BrolinOla WenströmViasatC MoreKanal LokalTV4Frida Nordstrand

Thomas Nilsson

thomas.nilsson@resume.se


Det började med oförberedda maratonsändningar tillsammans med Anton Körberg i den kortlivade satsningen Kanal Lokal. Tio år senare är Frida Nordstrands ansikte ett av de mest välkända hos den svenska fotbollspubliken efter sina år som Viasats reporter vid Champions Leauge- och Formel 1-sändningar. Men det var inte ditåt det barkade i början av karriären.

Att sända live-tv är på många sätt att spela teater. Anpassa dig till din motpart och var snabb med att improvisera när någonting går snett. Även om tittarna hemma i soffan upplever att sändningen flyter på som ett rinnande vatten låter det ofta annorlunda från sändningsproducenten i reporterns öra. Kanske är det då inte så konstigt att skådespeleriet blev Frida Nordstrands väg in i tv-världen.

Som utbildad skådespelare vid Spegelteatern i Stockholm kom hon snabbt in i sportsändningarnas värld i mitten av 2000-talet via Kanal Lokal. Kanalen hade satsat på lokal-tv i fyra större städer och hoppades länge på att bli uppköpta av någon av drakarna, en affär som aldrig blev av varpå kanalen lades ned efter fyra år. Precis som på övrig lokal-tv runtom i landet präglades sändningarna av fria tyglar och en nybyggaranda.

– Jag och Anton Körberg ledde tretimmarssändningar där gäster slängdes in huller om buller utan förberedelser. Samtidigt som det inte fanns några regler för sändningarna var det den bästa skolan man kunde gå.

Kanal Lokal hade enligt Nordstrand mängder av pengar att satsa och när det var dags för ungdomsturneringen St. Erikscupen valde man att bevaka den precis som vilken professionell turnering som helst.

– Det var så makalöst roligt att jobba med S:t Erikscupen. Många av dagens elitspelare har börjat sina karriärer där så de var mer än glada att ställa upp på att vara med i sändningarna. Det märks hur mycket barn tittar på sport-tv när en sexåring står och säger att de "måste höja nivån i andra halvlek". Det blir så charmigt att man kolar av.

Från Stockholms Stadion och S:t Erikscupen har hon tagit sig till betydligt större tävlingar och arenor. Ganska snart efter sändningarna från "Sanktan" fick hon komma till Viasat och provfilma. Anställningen på Spegelteatern lades på is och istället började hon leda sportsändningar i Viasats kortlivade Sportschannel tillsammans med Anna Brolin.

Idag är Nordstrand mest känd för att under de tio gångna säsongerna ha varit på plats på de största Champions League-matcherna runtom i Europa. Parallellt med Champions League har hon även rest med Formel 1-cirkusen världen över, varit studioankare under handbolls-VM, hoppat in för Ola Wenström i Viasats Premier League-studio och lett program som "Världens bästa burgare" och "Sveriges modigaste".

– När jag började med matchbevakningen fanns det ingen mall för hur det skulle göras, vilket jag tror var bra, det ledde till att jag gjorde lite mer än vad vi egentligen fick göra.

Många sportjournalister, framför allt inom fotbollens värld, har de senaste åren vittnat om hur de internationella spelarna och klubbarna sluter sig alltmer och att det numera handlar om att säga så lite som möjligt till pressen. Borta är de dagar då Viasats dåvarande profil Tomas Nordahl, visserligen hjälpt av sitt efternamn, kunde åka ned till Milano och få ett par timmar med Milan-legenden Paolo Maldini. Även Frida Nordstrand har märkt av utvecklingen, även om hon påpekar att det för henne som matchreporter inte är lika stängt.

– När man jobbar direkt i anslutning till match kan man prata med spelarna om just matchen, vilket de uppskattar. Personligen tycker jag också att det är rätt skönt att inte behöva förhålla sig till rykten eller jaga rubriker.

Den största förändringen upplever hon är den med klubbarnas pressavdelningar.

– Det har blivit svårare och svårare att få intervjuerna och när man väl får dem står det en presschef med ett tidtagarur bakom ryggen på en. Jag tror inte att alla förstår vilket arbete som ligger bakom att få två frågor med en spelare.

Varför tror du att det blivit så, att klubbarna inte vill släppa in medier?

– Det är bara fotbollen som går åt det hållet. Andra sporter har fattat att det handlar om fansen, där har fotbollen mycket att lära. Vi är flera som jobbar med sportbevakning som påtalat det här för UEFA och att de måste titta åt vilket håll andra sporter drar åt. Det har kanske att göra med att fotbollen som lagsport alltid kan nöja sig med att skicka ut samma spelare som säger samma sak hela tiden.

När Nordstrand inledde sin karriär på Viasat var hon en av få kvinnliga reportrar på plats. Idag är förhållandet annorlunda och hon berättar att det numera är fler kvinnor än män bland reportrarna i arenornas katakomber.

– De manliga reportrarna på de stora arenorna i de stora sporterna har alltid varit väldigt självsäkra i sin position medan vi kvinnor varit mer streetsmarta. Har man inte haft samma framskjutna position som killar måste man tänka mer kring hur man ska lösa vissa situationer. Män som varit med länge vill ofta trycka dit spelarna med svåra frågor men det är ingen spelare på toppnivå som vill prata med någon som är dryg, så enkelt är det.

Ser du någon konflikt i att man håller tillbaka lite i frågorna för att fortsätta få tillgång till spelarna?

– Det har varit en konstant diskussion genom hela min karriär. Personligen har jag aldrig sett någon konflikt. De gånger jag fått råd om att man ska vara tuff har jag alltid känt att det handlar om ren logik. Om du precis förlorat en match och får en superdryg fråga när någon påpekar att du gjort en dålig match kommer du bara att stänga av, det finns ingen som vill svara på det. Det handlar inte om rädsla för att ställa de tuffa frågorna utan om taktik och erfarenhet. Jobbar man på tidning vill man kanske att någon ska lacka för att få lite rubriker men det har jag aldrig gjort. Där tror jag att det kommer bli skillnad när jag går över till TV4 som är mer nyhetsdrivna.

Fotbollsintresset grundades redan när hon tillsammans med sin familj flyttade från Sandviken till spanska solkusten, 20 minuter utanför Malaga. Den spanska solkusten förknippas kanske mest med engelska turister och fylla men det var inget semesterparadis familjen Nordstrand flyttade till. Huset låg uppe på ett berg och den närmsta grannen, "en galen tysk", fanns ett par kilometer bort. Få talade engelska och tiden i Spanien har präglat resten av Frida Nordstrands liv. Idag betraktar hon sig lika mycket spansk som svensk och har ett hus i landet.

– Man är väldigt öppen för påverkan i den åldern och jag har fortfarande en nära känsla till Spanien. När jag varit ute och rest får jag samma känsla av att komma hem i Spanien som i Sverige. Alla dofter, känslor och kulturen är något jag saknar när jag är borta. Samtidigt var det ingen lek när vi flyttade dit. Vi kunde inte språket och det var väldigt stora kulturella skillnader.

Hur ser du på de politiska problem som landet går igenom?

– Det går inte att prata om något annat när man är där. När jag var där för några veckor sedan, då #metoo-kampanjen var som hetast, pratade jag med mina kompisar om just #metoo men de berättade att hela diskussionen överskuggats av Katalonien-frågan. Plötsligt hänger de spanska flaggor som i vanliga fall bara kommer ut under högtider och fotbollsmatcher ute konstant. Det har blivit ett sätt att ta ställning.

När det kommer till sexuella trakasserier inom medievärlden berättar Nordstrand att hon har en annan upplevelse än många andra kvinnor som vittnat om sexism. Hennes före detta kollega Isabel Boltenstern berättade häromveckan hur hon inte längre kunde vara tyst om de trakasserier och mobbning som kom från en ledande person inom MTG.

– Det har varit svårt att svara på den här typen av frågor överlag. Hur uttrycker jag det här utan att avfärda de som varit med om obehagliga upplevelser? Det har jag också men sett över tio år så har det inte gällt i någon större utsträckning. Det är många unga tjejer som vill göra det jag gör och då vill jag inte att de ska tro att de ger sig in i en värld där de inte kan verka utan att vara utsatta. Mina manliga kollegor, alltifrån Glenn Strömberg till kameramännen, har pushat och stöttat mig sen dag ett. Det tycker jag är skitviktigt att poängtera. Sen finns det så klart de som har svårt att samarbeta med tjejer, absolut.

Gällande just förebilder och mentorskap anser hon att det är något branschen måste bli bättre på. Själv har hon På Spåret-programledaren och mångåriga tv-profilen Kristian Luuk som mentor och stöd i karriären. De två träffades under inspelningen av Luuks podcast "Tv med Luuk" och har sedan dess hållit kontakten.

– Kristian har enorm erfarenhet från branschen och var ett viktigt stöd när jag tog klivet från Viasat. Han har hjälpt mig strukturera upp min karriär och lärt mig fokusera på det jag gör bra. Jag tror att fler inom branschen skulle må bra av att ha någon att utbyta erfarenheter med.

När hon nu lämnar Viasat och MTG lämnar hon en redaktion där hon hunnit få nära vänner. Samtidigt har den chef, Erik Westberg, som genomförde de största förändringarna på Viasat också lämnat kanalen för TV4 och C More.

– Att lämna Viasat var det svåraste beslutet jag tagit. Andra frågade om jag verkligen kunde göra något roligare än det jag redan gjorde. Att lämna var inget jag gått runt och funderat på men när TV4 presenterade sitt förslag kändes det som att de hade väldigt mycket visioner för hur de ville använda mig.

Hur kommer din roll att se ut?
– Det kommer vara mer flexibla roller i allmänhet, samma programledare kommer inte alltid att sitta i studion. Det tror jag är bra både för oss själva och tittarna. Det finns också mer utrymme att göra mer fördjupande personporträtt och andra typer av produktioner än vad det fanns på Viasat.

Rent rättighetsmässigt kan dock inte TV4 och C More mäta sig med Viasat. Även om Bonnier Broadcasting säkrat framtida rättigheter till EM, VM och den kommande turneringen Uefa Nations League har man tappat Allsvenskan.

– Det var väl den stora anledningen till att jag varit kvar på Viasat så länge, de sitter på kronjuvelerna i både Premier- och Champions League-rättigheterna. Samtidigt kan jag känna att sporträttigheter är något som kommer och går. Det som verkligen känns lockande är chansen att få jobba med Fotbolls-VM, vilket jag inte gjort tidigare. Jag har jobbat med de stora rättigheterna så länge att jag inte längre känner att jag behöver göra det. Några av mina finaste minnen från karriären har kommit från att bevaka de mindre turneringarna. Högt och lågt måste få blandas och det går inte att ägna sig åt några divalater när man är ute på fältet.

Nu på måndag väntar konferencierjobb på Fotbollsgalan. En ovan miljö för någon som tagit för vana att fortsätta sina löprundor in på jobbmöten utan att ta omvägen förbi omklädningsrummet.

– Fick jag bestämma skulle jag göra Fotbollsgalan i träningstajts och löpardojor för att snabbt kunna röra mig över scen. Tyvärr tror jag det blir svårt att få gehör för det, skrattar Nordstrand. Att jobba med en gala innebär ett helt nytt sätt att jobba för mig. I och med att allt är så mallat finns det inget jätteutrymme för spontanitet.

Att själv vara nominerad på galor är hon dock van vid. När Kristallengalan gick av stapeln i inledningen av september var hon för fjärde gången nominerad till Årets sportpersonlighet. Frida Nordstrand, Anna Brolin och Isabel Boltenstern fick dock se sig besegrade av SVT och Vinterstudions André Pops.

När tar du hem priset?

– Självklart är det alltid en ära att vara nominerad men att vinna priser är ingenting jag drivs av. André Pops är en fantastisk programledare men under 2016 då han ledde Vinterstudion gjorde jag OS, World Cup i hockey och Handbolls-VM vid sidan av mina vanliga uppdrag med Champions League och Formel 1. Jag kan känna att det priset behöver en jury.

FAKTA/Frida Nordstrand
Ålder: 37.
Familj: Sambo och ett barn.
Född: Sandviken.
Uppväxt: Spanien.
Bor: Stockholm.
Utbildning: Utbildad inom musikal och teater.
Tjänar: 794 800 (2016)
Karriär i korthet: Jobbade heltid med teater före tv-karriären. Fick jobb på Kanal Lokal och övertalades att söka till Viasat. Var på Viasat i tio år innan steget till TV4 i november i år.
Filmtips:  En film som präglat mig mycket är Mermaids, med Winona Ryder och Cher. Det är pga den jag alltid äter plockmat! Helst sittandes på diskbänk. Och så kollade jag på Best of the Best och Kickboxer, lärde mig replikerna och tyckte att jag var stenhård!
Lästips: Allt med Leif GW.
Gör på fritiden: Tränar mycket. Åker till Spanien.
Medievanor: Kollar mobilen för mycket. Instagram, twitter, sportsajten och massa olika träningsappar.
Oanad talang: Jag har just ingen talang men jag försöker kompensera det med ett jäkla pannben.
Min idol: Oj... som liten var det Roberto Baggio och Giuseppe Signori och... Jean-Claude Van Damme!
Hissar: Vitt bröd. Nutidens mest missförstådda matvara. Finns det något godare än färskt vitt bröd med lite olja och salt?! Väljer det över vilken gourmetmiddag som helst. Och julen! Älskar julen! Går all in redan i november och slutar framåt Påsk.
Dissar: Orättvisa, fixar inte orättvisa situationer eller människor.

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev