torsdag30 mars

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Helgintervjuer

Frieriet som resulterade i den framgångsrika kreatörsduon

Publicerad: 6 maj 2016, 14:15

Trots allt jobb de gör tillsammans bråkar kreatörsduon Linus Bronge och Oskar Pernefeldt aldrig.

Foto: Privat

Oskar Pernefeldt och Linus Bronge är kreatörsduon som signades minuterna efter att de tog examen från Beckmans. Det var knappt ett år sedan, och de har redan hunnit byta byrå – men vänskapen består.

Ämnen i artikeln:

CP+BOskar PernefeldtKarriärLinus BrongeKycklingstipendietVoltBeckmans Designskola

LL

Louise Lindberg


Den här duon bråkar aldrig och menar att slutresultatet blir bättre när de jobbar tillsammans. Efter examen från Beckmans för bara ett år sedan gick de genast till CP+B, och nu har de hunnit ta sig vidare till Volt.

Karriären tog fart efter rektorns tal på skolan under examensdagen. Då gick Oskar Pernefeldt och Linus Bronge raka vägen till CP+B:s kontor för att skriva på kontraktet.

– Efter att vi hade skrivit på kontraktet gick vi tillbaka igen för att äta middag med klassen, berättar Oskar Pernefeldt.

Duon säger att det har gått snabbt, och syftar på byråbytet de gjorde efter bara fem månader på CP+B. Nästa anhalt blev Volt, där de jobbar i nuläget.

– Det blev tyvärr en ganska kort visit på CP+B, men det var kul att jobba där, säger Oskar Pernefeldt.

– Det är lite olika byråer, CP+B är ju en större nätverksbyrå och Volt en otroligt stark egen byrå. Det har varit kul att få prova på båda och att prova på två olika sätt att jobba på, inflikar Linus Bronge.

Trots en ganska kort karriär i bakfickan, har de så sent som i april i år belönats med ett stipendium, nämligen Kycklingstipendiet på Guldäggsgalan.

– Vi fick det här stipendiet tillsammans med tre andra kreativa kreatörer som vi har sjukt mycket respekt för, så det kändes häftigt att få det tillsammans med dem, säger Oskar.

Kycklingstipendiet gav dem en peng på 20 000 kronor, och i deras personliga brev till "kycklingjuryn" får man ta del av planerna de har för pengarna:

Oskar Pernefeldt och Linus Bronge har båda pluggat visuell kommunikation på Beckmans, och det skulle inte ta lång tid av studierna innan de två hittade varann.

– Vi träffades i ettan och klickade rätt snabbt på många plan. Vi kunde supporta varandra i den kreativa processen, förklarar Linus Bronge.

För Oskar Pernefeldt har Beckmans alltid varit det självklara valet. Med en pappa som gått där, och som fjärde person i släkten att gå på skolan, kändes det som ett mål i livet som helt enkelt måste uppfyllas. Efter att ha sökt ett år utan att komma in gjorde Oskar Pernefeldt året därpå ett arbetsprov som var något utöver det vanliga.

Arbetet kom att få en hel del uppmärksamhet, och bland annat Resumé skrev om det ambitiösa arbetet där Oskar Pernefeldt skapade ett helt nytt land vid namnet Arimus. Arbetet jobbade han på i hela sju månader, och innan han ens hade fått besked från skolan fick han ett antal jobberbjudanden. Han valde däremot att tacka nej till dem.

– Jag gjorde det av två anledningar, för det första har Beckmans betytt väldigt mycket för mig ända sedan jag var liten och jag har alltid tyckt att personerna på Beckmans är väldigt duktiga. Och för det andra hade jag inte varit lika bra om jag inte hade gått där, jag hade inte varit samma person.

Vad hade du gjort om du inte hade kommit in med arbetet du lagt ner sju månader på?

– Då hade jag bara sökt igen och igen och igen. Jag hade lagt upp det som mål och då hade jag bara sökt tills jag kom in.

För Linus Bronge var Beckmans däremot inte ett lika självklart val. Han hade kommit in på skolan en gång tidigare, men tackat nej för att gå Konstfack istället. Efter ett år av konst var Beckmans Linus Bronges högsta mål och han sökte in igen.

Var det rätt val att tacka nej och gå Konstfack?

– Ja, i efterhand tycker jag det i och med att jag hamnade på samma klass som Oskar! Jag behövde också det året för att utvecklas och för att förstå vad jag vill göra.

Det finns ett allmänt rykte om att konkurrensen är väldigt hög på den anrika skolan, men det är något de båda avfärdar.

– På Beckmans håller folk på med så olika saker, där är regissörer, designers... Så det fanns inte så mycket konkurrens i och med att det inte var så många som höll på med reklam, säger Oskar Pernefeldt.

Linus Bronge utvecklar:

– Jag tror snarare att man inspireras av alla olika personer i klassen, det var en väldigt givande miljö att vara i.

Att en examen från Beckmans eller Berghs skulle vara en förutsättning för att lyckas i branschen stämmer inte heller, enligt Oscar Pernefeldt och Linus Bronge.

– Nej, jag tror inte alls att det behövs. Visst är det en fördel att vara i en bubbla i tre år och jobba med kreativa personer, men det finns andra vägar att gå. Jag tycker det är bra om branschen också letar efter andra förmågor – en bransch som vill utvecklas måste söka andra kompetenser för att bredda sig, anser Linus Bronge.

LÄS MER: "Jag  vägrar ställa upp på att man måste gå Berghs för att få reklamjobb"

Vilka tips skulle ni ge andra som söker till Beckmans?

– Ett tips jag brukar ge är att man ska vara sig själv. Jag har sökt till Beckmans och inte kommit in, och då gjorde jag saker som jag trodde att skolan ville se. Det var en stor lärdom inför arbetslivet också: man måste lita på sin egen förmåga att presentera något för kunden som de kanske inte hade tänkt på tidigare, säger Oskar Pernefeldt.

Trots att keatörsduon hittade varandra snabbt var det inte helt självklart att de skulle fortsätta tillsammans ut i arbetslivet. Det stod klart först sista året av studierna.

– Jag friade till Linus under sommarlovet till trean. Jag frågade om han vill bilda par med mig, säger Oskar Pernefeldt.

Även om det var Oskar Pernefeldt som tog första steget gick de båda i samma tankar.

– Jag sa ju såklart ja, så det blev ingen konstig stämning, skrattar Linus Bronge.

Oskar Pernefeldt och Linus Bronge är alltså mer eller mindre som ett gift par numera, men det verkar inte storma särskilt mycket i äktenskapet. De menar nämligen att de aldrig bråkar, fastän de umgås både i jobbet och på fritiden.

– Vi jobbar verkligen helatiden ihop, och vi umgås också väldigt mycket på fritiden. Men även om vi diskuterar saker så skulle vi inte bli ovänner, menar Oskar Pernefeldt.

– Men det är viktigt att känna att man kan vara ärliga med varandra. Är det dåligt så är det dåligt, då spelar det ingen roll vem som sagt det och vem som kom på det. Det är bara viktigt att det blir bra, säger Linus Bronge.

– Och det är klart att det kan tära på relationen, men på ett positivt sätt. Det är en process som en vänskap behöver gå igenom, säger Oskar Pernefeldt.

LÄS MER: De lever reklamdrömmen på Manhattan – jobbar till halv två på natten

När det kommer till jobb och fördelningen av ansvarsområden är kreatörsduon även där väldigt samspelta. Båda två har en journalistbakgrund, och fastän de jobbar med art direction skriver de också allting själva. Någon tydlig uppdelning inom paret finns inte, utan båda sköter alla delar.

– Ett tag sitter jag med det visuella och Linus fortsätter skriva, och nästa stund kan vi byta om. Vi är väldigt samspelta så mycket sker utan att vi ens pratar, berättar Oskar Pernefeldt.

– Och det är en fördel vi har, att vi lätt kan byta roller och gå runt. När vi började jobba förra våren märkte vi att många var förvånade över att se hur vi jobbar, för det är nog inte så många som jobbar så här, säger Linus Bronge.

När det blir tal om mål och drömmar är Oskar Pernefeldt och Linus Bronge aningen blygsamma.

– Äh, jag tror man ska vara lite ödmjuk inför det. Men jag tror vi båda siktar högt och vill göra projekt som vi står för och brinner för. Det är svårt att ha ett tydligt mål när man är 27 år gammal, det är något som livet får utröna, säger Linus Bronge.

Han får medhåll av sin andra hälft.

– Jag håller med Linus. Vi har ju ett otroligt högt driv och hög ambition så det handlar ju om att få fortsätta göra de här roliga projekten. Vi ska fortsätta köra 100 procent så blir det bara bättre och bättre, tänker vi.

Kan ni ge era bästa karriärtips?

– Vi har knappt börjat vår egen, så vi ska försöka vara ödmjuka kring det. Vi är i samma stadie som de personer som också nyligen har börjat sina karriärer, säger Oskar Pernefeldt.

Men jobba tillsammans verkar det som att den här duon kommer fortsätta att göra.

– När en idé blir bättre av att båda jobbar med den, då vet man att samarbetet är bra, säger Linus Bronge.

Fakta Linus Bronge

Ålder: 27
Bor: Gärdet, men flyttar snart till Hornstull.
Utbildning: Beckmans Designhögskola, Visuell Kommunikation
Karriär i korthet: CP+B Stockholm och nu på Volt
På fritiden: Sola och lyssna på podcasts. Helst samtidigt.
Senaste bok: The Goldfinch av Donna Tartt.
Filmtips: Valfri film av Charlie Kaufman.
Dold talang: Kan orimligt mycket om astronomi och kvantfysik
Förebilder: Mina föräldrar
Medievanor: YouTube

Fakta Oskar Pernefeldt

Ålder: 25.
Bor: Vasastan.
Utbildning: Beckmans Designhögskola, Visuell Kommunikation
Karriär i korthet: CP+B Stockholm och nu på Volt.
På fritiden: Tränar Crossfit fem gånger i veckan. Eller ja, tre. Mestadels två.
Senaste bok: "Guldägg & Beska Droppar" av Sören Blanking.
Filmtips: Älskar dokumentärer. Tre tips: Kumare, Religulous och Pervert Park.
Motto: "You miss 100% of the shots you don't take – Wayne Gretzky" – Michael Scott.
Dold talang: Kan orimligt mycket om heraldik och vexillologi.
Förebilder: Beyoncé.
Medievanor: The Verge, Wired, VICE, Dazed, FastCo, Adweek, AdAge och 20-25 olika hundvalpskonton på Instagram.

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev