Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Helgintervjuer

”Fuck you, beach 2014”

Publicerad: 28 mars 2014, 14:10

Sofia Sjöström.

Foto: Yasmine Winberg.

Hon är personlig tränare och driver en av Sveriges största hälsobloggar. Men vägen dit har varit långt ifrån spikrak för Sofia Sjöström. – Jag har genomgått en stor identitetskris, mått riktigt dåligt och haft ångest, säger hon till Resumé.


Ämnen i artikeln:

Helgintervjun

När det var som mest stressigt hade Sofia Sjöström fyra olika jobb samtidigt. Ibland jobbade hon flera veckor i sträck utan en enda ledig dag. Tempot höll hon uppe i några år, men till slut tog det stopp. När Sofia diagnostiserades med utmattningsdepression var hon mitt uppe i PT-karriären.  

Nu är hon på väg tillbaka. Efter många timmars terapisamtal har Sofia gått till botten med det som drivit henne in i väggen: psykisk misshandel.  

– Anledningen till att jag jobbade så mycket var att jag blev illa behandlad under min tid som aupair i USA. På så vis försökte jag fly problemen, säger hon.  

Under perioden i USA var ingenting gott nog för hennes värdmamma. Sofia förväntades vara en duktig flicka som bara skulle prestera.  

För att slippa träffa familjen på lediga dagar låste Sofia in sig på sitt rum. Där kunde hon sitta tills hon hörde att de gick ut.  

– Jag försökte bara överleva. När jag sedan började jobba efter att jag kom hem fick jag så mycket positiv feedback. Det ledde till att jag ville jobba ännu mer, det blev en ond cirkel. Jag var nöjd med mig själv, tills jag kom till USA.  

När Sofia kom hem till Sverige igen ville hon inte prata om vad som hänt.

– På vägen har jag lärt mig att det inte går att klättra över skit och tro att det är borta. Fram till nu har jag reparerat mig själv med försenad krisbehandling.  

Men tiden efter USA ledde inte bara till dålig psykisk och fysisk hälsa. Tack vare Sofias drivkraft driver hon i dag en av Sveriges största hälsobloggar.  

Hur gick det till när du blev PT-Fia?
– Jag mailade Blondinbella precis i början av min bloggkarriär. Hon hjälpte mig att sätta namn på mitt varumärke, låta mig skriva i hennes tidning och flytta min blogg till sin portal. Hon gav mig också namnet PT-Fia. Jag tänkte att det inte skadar att göra ett försök. Då förstod jag inte alls hur stort det här skulle bli.

Första gången Blondinbella länkade till Sofias blogg var hon på gymet med en kund. Plötsligt rasslade det till och hon hade fått 60 000 besökare på sin sida.

– Jag fattade inte vad som hände och fick scenskräck.  

I början hade Sofia ingen plan för sitt eget varumärke. Hon beskriver sig som lättsmickrad och hakade på en hel del.  

– Men nu är jag väldigt medveten om vad jag gör och inte gör. Jag har hittat min grej.

Vad är din grej då?
– Allt jag tackar ja till måste gå i linje med det jag står för. Kosttillskott, till exempel, skulle jag aldrig kunna hjälpa till att marknadsföra, just för att jag inte tror på dem. Jag tackar nej till 97 procent av alla erbjudanden jag får.  

Du är ambassadör för varumärket Kari Traa – varför?
– De jobbar med tjejer som är vem som helst. Man måste inte vara extrem. Det gillar jag. Jag vill vara en vanlig tjej med båda fötterna på jorden.   

Varför tror du att din blogg blivit så populär?
– Oj, den svåraste frågan av alla. Jag tror det eftersom jag är som vem som helst. Jag är ingen expert, guru eller den som springer milen snabbast. Jag bjuder på mina svaga sidor och har skrivit öppet om min utbrändhet. När jag har prestationsångest, är ledsen och känner mig kass. Men också när jag mår bra. Det är viktigt med balans.

Borde fler tänka som du?  
– Jag blir också stressad av alla fina rumpor på Instagram och alla heta jobbmöten folk skriver om på Facebook. På sätt och vis är jag själv ansvarig för glättiga uppdateringar, eftersom jag finns på sociala medier. Men jag tror att alla skulle må så mycket bättre av att se vad som ligger bakom den där ytan. Någon lägger upp en bild på frasiga pannkakor, men tänker inte på att det tog 30 minuter att få till dem.

– Vi behöver fler perfekta människor som säger att de mår dåligt ibland och lägger upp osminkade bilder på sig själva. Nu blir det hysteri när Cameron Diaz lägger upp en sådan bild. Men det ska inte vara en stor grej att vara naturlig.

Som personlig tränare är det

många som ber Sofia om hälsoråd. Men när hon får en fråga om beach 2014 skakar hon beslutsamt på huvudet.  

– Jag hoppas att man kan tänka "fuck you, beach 2014". Skita i den och andra beachar också. Istället får man ställa sig frågan om det verkligen är så viktigt? Man ska leva sitt liv varje dag, året om. Folk mår inte bra av quick fixes.  

Folk inom mediebranschen måste ju sitta väldigt mycket på jobbet. Vad har du för tips till folk som vill komma igång?
– Det första steget för att må bra är att ta fram papper och penna. Under kolumnerna "Jag vill" och "jag kan" fyller man sedan på med saker. Saker man vill göra i en perfekt vardag. Och saker man kan göra genom att utgå ifrån en realistisk synvinkel på sitt eget jobb, sin vardag och sin familj. Sedan får man hitta en väg att mötas mellan sina önskemål. Resultatet blir realistiskt, men härligt.  

Sofia börjar räkna på hur mycket kontorsarbetare sitter på en hel dag. Hon drar hela kedjan:  

– Man reser sig från sängen, sätter sig på toaletten, sätter sig vid köksbordet, sätter sig på tunnelbanan, sätter sig på kontoret, sätter sig på ett lunchställe, sätter sig på kontoret igen och sen när man kommit hem sätter man sig i soffan och tittar på tv. Vår kropp är gjord för rörelse och för mycket stillasittande är något av det farligaste vi utsätter oss för i dag.  

Hon tipsar om att byta ut något av sittmomenten. Det kan handla om att stå upp på jobbet, att springa på lunchen, att ta ett promenadmöte med kollegorna eller att promenera till och från kontoret.  

Det kan också handla om att byta ut något annat. Att resa sig upp varje timme eller att byta ut kontorsstolen mot en pilatesboll för att få bättre hållning. En sak är Sofia noga med att inte kompromissa bort:  

– Är aldrig lunch framför datorn. I dag gör man ofta allt kortsiktigt – men det leder till att man till slut får soppatorsk i huvudet. Man behöver sitta ner, ta det lugnt, och låta hjärnan förstå att man äter.

Sofia pratar om att lägga till hälsa istället för att ta bort något från livet. Många säger att de ska sluta med socker eller sluta med fett.  

– Jag menar att man istället ska tänka att man adderar välmående. Det blir mer positivt på det viset. Ny forskning visar att vardagsmotionen är bättre än att gå på gymet och pumpa några kvällar i veckan. I alla fall om man är ute efter wellness och hälsa.

Hur ser du på stress då?
– Jag tror på små andningshål i vardagen. Ibland händer saker man inte kan göra något åt – som att tvärbanan kommer om sex minuter. Då kan man ta den tiden och slappna av. Vara glad för att solen skiner och se tiden som en present man fått för att fylla på energi.  

Eftersom samhället är så uppkopplat i dag säger Sofia att man ska rensa telefonen på allt kul.  

– Ta med en pocketbok eller bara sitta och kolla ut genom fönstret i tunnelbanan istället för att pilla med mobilen. Själv måste jag få stunder då jag bara finns. Ibland ställer jag klockan för att få en stunds lugn och ro där jag inte behöver tänka på något. Jag har många små tricks som jag lärt mig när jag var tvungen att klara av vardagen.  

Någonstans verkar det som att utmattningsdepressionen gett dig drivkraft. Hade du suttit här om det inte varit för den perioden i ditt liv?
– Jag tycker att det är väldigt läskigt att gå in på det. Tänk om det är min värdmamma jag ska tacka för att jag är där jag är i dag. Så får det inte vara. Men samtidigt formar alla händelser den man är i dag. Min drivna sida får inte komma ur det som hänt. Det jag gjort är mitt eget verk.

FAKTA / Sofia Sjöström
Ålder: 26
Bor: Hammarby sjöstad
Uppvuxen: Hedemora, Dalarna
Bott: USA och Oslo
Är: Frilansande kost- och träningskonsult, skribent i VeckoRevyn, driver två egna företag, egen sajt för pt-online och driver bloggen PT-Fia
Familj: Sambon Kim, två systrar och två bröder
Utbildning: Kost- och träningsprogrammet vid The Academy
Drivkraft: "Att komma åt pirr i magen, oavsett vad jag gör. Det kan handla om att jag är helt uppslukad av en kund så jag inte märker att tiden går"
Karriär i korthet: Personlig assistent, aupair, barista, personlig tränare, bloggare, egen företagare, radiopratare, ansiktet utåt för Stadium, ambassadör för Kari Traa, skribent och kostrådgivare
Det här visste ni inte om mig: "Skulle prioritera att rädda mina loppistallrikar framför allt annat om det började brinna"
Favoritmat: Allt som tar några timmar vid spisen
Bästa mellanmål: Smoothies, riskakor med avokado och chiapudding, en slags röra med frön och grekisk yoghurt
Medievanor: Nyheterna på tv, kvällstidningarna
Sociala medier: Bloggen och Instagram.
Tycker om nyheter: "har en delad känsla. Jag vill vara uppdaterad men samtidigt blir jag inte gladare av att se allt hemskt i världen"
Lyssnar på: Alex och Sigges podcast, P3 dokumentär, Kropp och själ och Värvet
Bästa träningspodd: "Det finns ingen jag verkligen gillar. Men jag funderar på att starta en själv"
Läser: Camilla Läckbergs böcker och "Glöm inte att låsa" av Elizabeth Haynes  
Tittar på: Bron
Önskar: "Att jag kommer överleva poledancekursen som startar snart. Och att jag kommer på vad jag vill göra i livet. Jag står inför ett yrkesmässigt vägskäl nu"
Förebilder: Mia Skäringer, Carolina Gynning och sambon Kim  
Bästa minne: "När jag skulle börja blogga som träningsprofil för VeckoRevyn hörde en gammal klasskompis av sig. Hon sa att hon kom ihåg att jag som liten sagt att jag skulle börja jobba på VeckoRevyn. Jag hade helt glömt av det. Det var så fint och gjorde mig stolt"

Yasmine Winberg

Redaktör Resumé Insikt

yasmine.winberg@resume.se

Ämnen i artikeln:

Helgintervjun

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.