Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Helgintervjuer

Guldäggvinnarens uppfinning

Publicerad: 13 december 2013, 14:51

Superkameran Mindy och dess uppfinnare, Martin Beskow.

För 15 år sedan blev Martin Beskow vinnare i Guldägget för sitt foto i Postens kampanj. I tre år har han utvecklat kameran Mindy. Nu ska kamerans teknik ge fotografen möjligheten att ta med sig mer information från plåtningar innan efterbearbetningen börjar. – Kameran kan ta bilder på ett sätt som aldrig tidigare har gjorts, säger han till Resumé.


Martin Beskow skulle precis ta sin examen i farkostteknik på KTH när han tog vad han själv beskriver som en udda karriärsväng. Han blev fotoassistent hos Tomas Gidén.

Det öppnade dörren för decennier som mode- och reklamfotografe. 1998 vann han ett Guldägg med fotografierna till Romsons kampanj för Posten.    2010 söker han patent för kameran Mindy genom patentbyrån Groth & Co. Ett småskaligt industriellt projekt tar vid.

Efter en treårig resa med Almi Företagspartner i Stockholm, som har hjälpt till med innovationsmedel samt mekaniska verkstäder elektronikkonsulter och leverantörer i Schweiz, är Mindy redo att användas.

– I mitt arbete som reklam- och modefotograf har jag sett behov av att spara mer information från själva fotograferingen (exponeringen). Det vanliga är att man arbetar mycket med digital efterbehandling för att där, i datorn, få till bilden som man vill ha den. Men mjukvaran tar dig bara en bit på vägen. Vissa saker mäktar den inte med ännu, säger Martin Beskow till Resumé.

Kameran som använder sig av den nya fototekniken API photography.  Tekniken går ut på att man sekventiellt, i tid, sparar två bildfiler istället för den vanliga 2D-bilden av motivet. Exponeringen av de två filerna kan tas på så kort tid som 1/1000 s. På detta sätt kan Mindy-kameran kan på detta spara information om motivets 3D-utbredning. Vilket innebär att för- och bakgrund lätt kan separeras, samtidigt som annan 3D-information kan sparas.

– När man i vanliga fall arbetar med efterbehandling av en bild vill man ofta separera två ljuskällor, tex för- och bakgrund. Men problemet är då att de nästan alltid går i varandra. Med API photography/Mindy-kameran är dessa ljuskällor separerade på en gång. Hur de påverkar varandra är också sparat, säger Martin Beskow och fortsätter:  

– Jag brukar använda mig av en metafor: Om man flyger in Britney Spears till Cheiron-studion, vill man inte göra en inspelning i mono. Man vill så klart göra en full ljudupptagning. Man trycker på stereoknappen.

Modellen och bakgrunden påverkar bägge vattendropparna i förgrunden. Hur de gör detta, speciellt bakgrunden, är näst intill omöjligt att räkna ut efteråt. Med Mindy är de tre varianterna på bilden framtagna utan Photoshop.


Efter att Martin Beskow fick patentet för Mindy godkänt utvecklades de första prototyperna följande år. 2012 påverkades utvecklingen avtekniken och i år blev de fyra första Mindy-kamerorna färdiga  

– När man får ett patent påverkas självkänslan. Man känner: jaha det gick alltså. Efter Mindy-kameran har jag skickat in flera nya patentsökningar.  

Det känns nästan som att du kunde gjort det tidigare?
– Det handlar mest om självkänsla. När jag pratar med människor om Mindy eller mina andra patentförslag så känner de att jag vet vad jag pratar om. Jag har hållit på med tekniska lösningar sedan jag var liten.  

Ogillar du Photoshop och postproduktion?
– Det är en del av fotografens vardag, men jag har aldrig varit särskilt förtjust i efterbearbetning. Men alla fotografer har olika uttryckssätt och temperament, säger Martin Beskow och kommer ihåg ett reklamjobb som fick honom att fundera över reklamfotografiets utveckling:

– Jag gjorde en plåtning för Spendrups en gång. Det skulle vara vintermiljö med is och eftersom jag ville ha autencitet gjorde jag plåtningen i en frys med 30 minusgrader. När jag kom tillbaka med resultatet var kunden nöjd, med ett undantag. De ville ha plastis i stället eftersom ingen skulle tro att det var riktig is. Mottagaren hade vant sig vid artificiell is.

Har du Instagram?
– Jag har inga konton på sociala medier, det finns ingen tid för det. Men det är roligt att se att fler börjar intressera sig för att fotografera. Det känns som att fotokonsten kan få en rennäsans. Jag är glad att digitala kameror har blivit så bra som det är i dag. Det kanske inte är till min fördel att säga det här, men foto är ingen tekniksport. Det handlar om känsla för och komposition.

Vad är en bra reklambild för dig?
– En som får läsaren att stanna upp. Bilder som jag blir avundsjuk på som fotograf och där jag vet att utförandet inte hade kunnat gjorts på ett bättre sätt.

Martin Beskow är i startgroparna med att uppvakta reklambyråerna där han presenterar sitt upplägg.

– Det som sker när jag träffar reklambyråerna är att de spinner vidare direkt och tar min idé med Mindy ett steg längre, det känns väldigt kul.

Vad har du för affärsstrategi?
– Jag plåtar själv än så länge och låter andra fotografer hyra kameran för användning. Alla fotografer har sina temperament, med Mindy-kameran kan de visa detta ännu mer. Jag tror inte att Mandy kommer att resultera i en större produktion på en gång. Det är de andra, kommande, patenten som har större potential att gå i mass-produktion. Men det kostar väldigt mycket pengar.

Har du kontakt med investerare?
– Jag diskuterar med en, men är bara i startgroparna. Tidigare visade Canon ett visst intresse.

Vad kan Mindy ge branschen?
–  En möjlighet att ta nya typer av bilder på ett sätt som aldrig tidigare har gjorts. Mindy-kameran ger fotografen, AD:n och kunden möjlighet att fortsätta skapandet av bilden efter att den är exponerad. Förmodligen kommer fler i branschen att tycka att monoknappen där i Cheironstudion känns mindre intressant att använda.

FAKTA/ Rolf Martin Beskow
Ålder:  51
Familj: Barn (Ebba, Nanna och Konrad)
Bor: Stockholm
Uppväxt i; Nacka
Dold talang: Volleyboll  
Inspirationskällor inom foto: Jacques-Henri Lartigue Anton Corbijn  Hobby: Schack  
Medievanor; Ser alla intervjuer med Elon Musk på nätet, Science fiction berättelser (vilket är litet samma sak...) romantiska komedier  
Senast lästa bok: "Illusionen om gud" av Richard Dawkins  
Lyssnar på: Minimalistisk musik, typ Steve Reich  
Nätverk i branschen: Oscar Liedgren, Jörgen Ahlström, Ulla Svensson och Margareta Petersson

Andreas Rågsjö Thorell

Webbredaktör

andreas.thorell@resume.se

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.