Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Helgintervjuer

”Har märkt ett enormt stöd från kvinnliga kreatörer”

Publicerad: 28 maj 2014, 12:29

Laerke Herthoni.

Reklamfilmsregissören Laerke Herthoni, 25, spås en lysande framtid. Hon jobbar stenhårt för att slå sig fram i branschen och hjälpte FI i EU-valskampanjen genom att göra filmen för Soraya Post. – På sista tiden har jag märkt ett enormt stöd från kvinnliga kreatörer och copywriters, säger Laerke Herthoni till Resumé.

Ämnen i artikeln:

Folke filmLaerke Herthoni

MH

Magnus Helander


Laerke Herthoni är från Köpenhamn, uppvuxen på Amager i Öresund – ön som i Danmark kallas ”Lorte øen”.

– Jag flyttade till Malmö för att gå på gymnasiet – jag kunde inte se mig själv gå på en dansk gymnasieskola som är som svenska skolsystemet på 50-talet. Det var precis innan Öresundsregionen blommade och många danskar  flyttade till Sverige för att kunna köpa feta bilar och fina hus. säger hon.

Laerke Herthonis bana inom reklamfilm inleddes vid 19 års ålder då hon började researcha och arbeta som regiassistent i Köpenhamn.

– Jag ville lära mig så mycket som möjligt om processen från start till slut, för att sedan bli den som hade ansvaret som kreativ ledare. Som 21-åring började jag göra nollbudget-musikvideos och kortfilmer och har sedan dess jobbat stenhårt för att kunna vara regissör på heltid.

Varför valde du att flytta till Stockholm?

– Jag har alltid vetat att jag skulle flytta tillbaka till Sverige, för att satsa för fullt på min karriär. Det kommer nog inte som en överraskning att den danska reklamfilmsbranschen är rätt homogen och att det generellt inte finns en jämnställhetsdebatt. Att vara ung kvinnlig regissör som vill jobba med reklamfilm i Danmark är inte det lättaste. För ett och ett halvt år sen började jag få uppdrag som regissör i Sverige. Det var rätt uppenbart att mina möjligheter fanns här och när jag signade med Folke Film kändes det självklart att flytta upp. Här var det för första gången ett produktionsbolag som ville satsa på mig och hjälpa mig med att få jobb.

Vad är du mest nöjd med in karriär hittills?

– Oj, det vet jag faktiskt inte. Min karriär har precis börjat. Fråga mig om tio år och jag hoppas på att kunna berätta massor roliga och händelserika saker som har hänt.

Det är generellt svårt för kvinnliga regissörer att få utrymme. Hur ser du på det, vilka är dina erfarenheter av det?

– Ja, det är otroligt svårt. Jag har ofta fått höra att det finns en anledning till att så få kvinnor regisserar reklamfilm. Att kvinnor inte är kapabla att klara av den hårda arbetsmiljön och det stora ansvaret som det innebär att regissera reklam. Det är såklart bara skitsnack. Självklart kan kvinnor lika bra som män. Jag ser på det såhär – där det finns en vilja, finns det en väg. Ingen lätt väg, men den finns. Man måste vara envis och köra på. Det kan vara för att jag är 80-talist och fantast, men jag tror på att om man fortsätter jobba hårt för sina mål så kommer det hända så småningom.

Stöttar ni kvinnor i branschen varandra på något speciellt sätt?

– Jag har aldrig upplevt det innan, men på sista tiden har jag märkt ett enormt stöd från kvinnliga kreatörer och copywriters, vilket känns otroligt kul. Det känns som att det startades en våg efter Hedvig Hagwall Bruckner tog upp debatten om att det finns för få kvinnliga reklamfilmsregissörer. Den debatten har gjort att fler kvinnor pratar öppet om vad vi alla kan göra för att ta ansvar och få en jämställd bransch. Ibland glöms debatter bort och snack blir bara snack. Men jag har märkt att det faktiskt har gjort en skillnad. Det finns en medvetenhet om att stötta varandra och med det har det blivit ett agerande.

Fick Folke Films
fingerade ”kontaktannons” för dig någon effekt? Öppnade den några dörrar till nya uppdrag?
– Ha ha, jag är rätt glad för den kontaktannonsen. Den borde vinna priset för årets copy på Guldägget. Jag tror dock inte att den öppnade några specifika dörrar för mig. Men jag fick trots allt ett jättefint mail från en sminkös som gärna ville jobba med mig. Det var ju kul.

Du har ju varit involverad i FI-kampanjen och gjort
Soraya Posts kampanjfilm. Hur har det arbetet varit?
Soraya är en av de mest inspirerande kvinnorna jag någonsin har träffat och det var en ära att få jobba med henne. Hennes pressekreterare tog tag i mig, då han hade hört att jag gärna ville hjälpa till inför EU-valet. Vi bestämde oss för att svenska folket skulle få se en ofiltrerad politiker. Dom skulle få se Soraya som hon är, se henne ta plats. Det mest fantastiska med projektet var att så många duktiga människor ställde upp och ville hjälpa till. Det tyder på att många människor vill se en förändring i dagens samhälle.

Vad säger du om FI-framgången i EU-valet?

– Jag är väldigt glad för FI:s framgång. Vi behöver ett parti som kämpar för jämställdhet och antirasism i EU-parlamentet. Ett parti som sätter människan i fokus och som vågar ta den platsen som det behövs för att motverka de högerextrema krafterna. Dock tror jag att det är viktigt att man inte lutar sig tillbaka och väntar på att förändringen ska ske. Vi måste själv se till att leva våra egna värderingar för att se den stora förändringen.

Hur ser du på de högerextrema krafternas intåg i Sverige och Danmark?

– Det är en väldigt trist och läskig framtid vi går i möte. Dansk folkeparti har haft avgörande mandat i folketinget i många år, dock hoppas jag fortfarande på att Sverige vaknar till och inte låtar Sverigedemokraterna, Svenskarnas parti, med flera, ta den platsen här.

Har du själv funderat på att bli aktiv politiker?

– Jag var aktiv i Sveriges största ungdomsorganisation, Elevorganisationen, under min gymnasietid och jobbade kommunalt och nationellt med utbildningsfrågor. Så ja, då funderade jag starkt på att jobba med politik. Men jag är regissör – det är det yrket som jag älskar och alltid vill hålla på med.

FAKTA/LAERKE HERTHONI

Ålder: 25
Bor: Stockholm
Uppväxt: Köpenhamn, Malmö
Familj: Mamman Lisbeth, Pappan Billy och brorsan Casper. Alla i Köpenhamn
Yrke: Reklamfilmsregissör på Folke Film
Intressen: Dansa, tv-spel, skivbolaget Kompakt
Förebilder: Floria Sigismondi, Sophie Müller, Lena Dunham, Kathryn Bigelow
Tittar på: Game of Thrones, Veep, musikvideos från 90-talet
Favoritregissör: Sophie Müller

Se Laerke Herthonis jobb här

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev