Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Helgintervjuer

Hemlig dokumentär ska ge ”sann” bild av Ranelid

Publicerad: 6 juli 2012, 13:23

Björn Ranelid.

Foto: Frida Flakstad. (Arkiv)

Resume.se kan berätta att författaren Björn Ranelid filmas kontinuerligt för en hemlig dokumentär. Han har haft en tuff tid efter bilolyckan i våras som utlöste ett mediedrev. I sommar ska han bland annat framträda i Allsång på Skansen och i Sommarkrysset med sin schlagerlåt, men han vill numera enbart prata om sitt författarskap.


Ämnen i artikeln:

Björn Ranelid

Efter schlagercirkusen i Melodifestivalen blev våren mörk för Björn Ranelid som krockade med sin gröna Jaguar nära Tomelilla i Skåne i slutet av april.

Kvällstidningsjournalister jagade Björn Ranelid efter bilolyckan – de dök upp vid sjukhuset och hemma hos hans barn. Författaren, som alltid varit tillgänglig, gick under jorden för medierna.

Han vägrar att tala om bilkraschen och vill inte gå in på hur han upplevde mediernas jakt på honom efter hans missöde i trafiken.

I stället har han bestämt sig för att bara prata om sitt författarskap.

–      Jag har haft sanslösa framgångar, det är ingen svensk författare som haft sådana framgångar. Jag ska inte behöva svara på frågor som inte rör mitt författarskap.

–      P O Enquist, Torgny Lindgren och Kerstin Ekman behöver inte svara på annat än relevanta frågor om deras författarskap, varför skulle det vara annorlunda för mig?

Under sommaren skriver Björn Ranelid på sin 31:a bok. Den ska släppas den 25 oktober 2013, på dagen trettio år efter det att han debuterade som författare.

Han är med barnbarnen på Österlen men kommer att synas i tv i SVT:s Allsång på Skansen och TV4:s Sommarkrysset där han ska framföra låten "Mirakel".

–       4,1 miljoner människor såg och hörde finalen i televisionen. Cirka 700 000 träffar är räknade hittills på Youtube. Om man lägger till reprisen på programmet i televisionen och SVT Play, så har åtminstone 5 miljoner människor tagit del av nämnda final.

– Det betyder bland mycket annat att 5 miljoner personer har hört mina ord i texten till Mirakel. Ingen annan författare har någonsin nått så många med sina ord i Sverige. Eftersom jag fram till i dag har gjort i det närmaste 3400 framträdanden på scen inför publik, så skiljer jag inte nämnvärt mellan det skrivna och talade ordet i min författargärning.

När Resume.se talar med honom ska han intervjuas av P4 och ge metaforer om byggnader i Malmö.

Han blir även filmad kontinuerligt. Han vill inte gå in på några detaljer, men det är ett dokumentärt projekt.  Var det kommer att sändas eller när är hemligt. Det är ett långsiktigt projekt för framtiden.

–      Det har blivit en fantombild och slagsida av mig som är främmande för mig. Det här filmandet görs för mitt liv och min person inte ska kunna förvanskas, Jag har en slags ödmjukhet och vänlighet i klangbotten, säger Björn Ranelid.

Magnus Helander

Ämnen i artikeln:

Björn Ranelid

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.