Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Helgintervjuer

”Hoppas på den stora nyheten som blåser omkull allt”

Publicerad: 27 juni 2014, 14:33

Karin Magnusson har en nyckelroll för Aftonbladet i Almedalen.

Foto: Aftonbladet.

Aftonbladet TV är navet i kvällstidningens storsatsning i Almedalen i år. Programledaren Karin Magnusson är en av drygt 30 Aftonbladet-journalister som ska kriga för att vara nyhetsledande. – Man hoppas ju alltid på den stora nyheten som blåser omkull allt. Helst är det ju vi som står för den, säger hon.


Ämnen i artikeln:

Karin MagnussonAlmedalen 2014

För vilken gång i ordningen är du i Almedalen?
– För sjätte året. Jag åkte dit första gången själv 2009 för att reka och se vad vi skulle kunna göra för Aftonbladets räkning. Året efter var vi där med redaktion och tält och tv-sändningar, säger Karin Magnusson.

Vad tycker du om politikerveckan, hur värdefull är den egentligen?
– Om så hemskt mycket av politisk vikt egentligen blir gjort är väl tveksamt, men det är en öppen, trevlig och unik opinionsbildarcirkus. För oss på Aftonbladet är det fantastiskt kul att så många läsare vill se hur vi jobbar på plats och diskutera den journalistik vi gör. Väldigt många återkommer år efter år och sitter längst fram när det är dags för de dagliga partiledarutfrågningarna till exempel.

Vad blir hetast i Almedalen i år, tror du?

– Det är valår, alla kommer att vara på tårna. Men sen hoppas man ju alltid på den stora nyheten som blåser omkull allt. Helst är det ju vi som står för den.

Hur ser din roll ut?
– Jag kommer göra Partiprogrammet varje dag på eftermiddagen där jag och Lena Mellin bland annat frågar ut partiledarna. Varje kväll före och efter talet summerar jag också dagen och analyserar talet ihop med en kvalificerad och underhållande panel i ”Oj, vilken dag!”.

Vilka är era största konkurrenter i Almedalen som du ser det?
– Vår klassiska konkurrent är självklart Expressen. Men tv-mässigt är det naturligtvis också intressant vad SVT och TV4 gör.

Tror du att SVT och Fyran känner sig hotade av kvällstidningarna webb-tv-satsningar?
– Hotade vet jag inte men både SVT och TV4 har visat stort intresse för vad vi gör, så de verkar medvetna om konkurrensen.

Vilka knep använder du för att få igång politikerna?
– Jag är inte rädd för människor, det är en bra egenskap som programledare. Jag är heller inte överdrivet lättimponerad och sen har jag jobbat som programledare mer eller mindre oavbrutet i 20 år. Det skapar en viss säkerhet.

Vilka politiker tycker du är roligast att ha i studion?
– Jag gillar människor som tänker själva och som har humor och självdistans. Det gäller för politiker också.

Hur intresserad av politik har du varit genom åren?
– Över genomsnittet men ingen politisk nörd vilket jag tror är ett bra perspektiv för en programledare.

Delar du Aftonbladets politiska åskådning?

– På nyhetsplats är Aftonbladet opolitisk och jag tillhör nyhetsorganisationen. Jag har aldrig gått ut med var jag står politiskt och jag kommer inte göra det heller.

Hur kommer det sig att du valde journalistiken? Drömde du om det från början eller fanns det andra intressen?
– Jag bestämde mig tidigt för att bli journalist och skred till verket så snart jag kunde. Det är det enda jag gjort och det är det jag planerar att fortsätta med.

Hur tycker du själv att du har utvecklats som journalist? Du ledde ju bland annat Flipper i P3 och var panelmedlem i Knesset när det begav sig.
– Jag har blivit säkrare. Efter tusentals timmar direktsändning, intervjuer, debatter och samtal är det oundvikligt. Jag har blivit bättre på att lyssna och bedöma det som sägs, det låter enkelt men det är en av de svåra sakerna med att vara programledare.

Du har varit kulturchef, debattredaktör och programledare, vad blir ditt nästa karriärsteg?
– Jag gör Partiprogrammet till i höst, efter det vet jag inte. Jag ska ta några veckor semester i oktober.

Ok, slutligen, vilka vinner valet?
– Jag är ju knappast ett orakel om jag förutspår regeringsskifte.

FAKTA/KARIN MAGNUSSON

Ålder: 42
Familj: Gift med Micke Hagerman (manager åt bland andra Petra Marklund och Amanda Jensen), barnen Essy, 14 år, och Jakob, 9 år.
Bor: I Vasastan
Karriär i korthet: Journalist. Programledare på SR och SVT, rekryterad till Aftonbladet 2008. Jobbat som kulturchef, debattchef och nu som programledare i Aftonbladets valsatsning Partiprogrammet. Leder också Aftonbladets partiledardebatt den 1 september
Läser: The Corrections av Jonathan Franzen
Tittar på: Inget just nu men positiv målbild efter Almedalen: Veep, Nashville och Doll&Em
Röstar på: I år röstade jag på Ace Wilder, tror Sverige hade tagit hem det med henne

Magnus Helander

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.