Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Helgintervjuer

”Jag är ingen typisk ledare”

Publicerad: 17 april 2015, 14:42

Göran Åkestam ger bort vd-stolen på byrån han var med och grundade.

Foto: Fredrik Thambert.

Efter 17 år som vd och förgrundsgestalt har det börjat bli dags för Göran Åkestam att släppa greppet om sitt livsverk. Efter sommaren tar Petronella Panérus över rodret, medan han själv får ägna sig åt det han tycker om allra mest. – Jag är kreatör i grunden och det brinner jag fortfarande mest för, säger han.


Ämnen i artikeln:

Göran ÅkestamNoaÅkestam Holst

Åkestam Holst grundades år 1998 ur reklambyrån Nord & Co, där Göran Åkestam hade blivit vd ett år tidigare. Egentligen var det inte ett uppdrag han ville ta, eftersom han är copywriter i grunden, men omständigheterna gjorde att han var tvungen att axla ansvaret. Att han skulle fortsätta vara vd ända fram tills i år, fanns knappast på kartan. Därför är det med varm hand som Göran Åkestam kliver av i augusti för att få ägna sig helhjärtat åt det kreativa arbetet.
– Jag är ingen typisk ledare i den meningen att jag alltid vill bestämma. Jag fick ta på mig jobbet en gång i världen för att ingen annan ville det, och på den vägen är det. Det kommer kännas jätteskönt att få ägna mig åt det jag tycker jag är bäst på, säger han.

Den nya titeln blir istället "kreativ rådgivare", en slags fri roll på mittfältet där han kommer att arbeta med flera av byrån uppdragsgivare. Utan att för den sakens skull ha några egna kunder att ansvara för.
– Det handlar inte om någon cd-roll, den finns redan, men jag kan fungera som bollplank. Sen skriver jag ju sådant som ingen annan vill skriva, och det kommer jag fortsätta med, säger Göran Åkestam.  

Det var igår som personalen på byrån informerades om att Petronella Panérus tar över som vd. Men diskussionerna om ett nytt ledarskap på byrån har förts under en längre tid. När Åkestam Holst gick in i NOA-nätverket förra året var Göran Åkestam 60 år – en ålder där man av naturliga skäl har börjat fundera över livet efter arbetslivet.  
– Jag har drivit byrå i 18 år, och det är klart att tanken på hur det ska bli sen har funnits där. Från början var mitt mål att vara vd i tre år och sedan kliva av, jag är ju trots allt kreatör. Men det har blivit betydligt längre, och när Thomas (Høgebøl, vd NOA) väckte den här tanken blev jag väldigt glad över att Petronella kunde tänka sig att göra det, säger han.  

Var det okontroversiellt att inte välja någon internt?
– Jag är inte så säker på att det är någon annan här som vill ha mitt jobb. Alla har varit positiva till den här lösningen när vi har berättat om det internt. Om det har varit samma ledarskap på en byrå sedan starten så är det på ett sätt, och jag tror inte det är lika naturligt då för någon som också har jobbat här länge att gå in och ta över. Plus att alla behövs i de roller de redan har. Därför är det bra att det kan komma in någon utifrån fast från samma familj som vi delar värderingar med.

Men pensionen får alltså vänta ett tag till. Göran Åkestam är fortfarande storägare i NOA och i högsta grad fortsatt delaktig i byråns arbete. Fram till och med 2016 har han förbundit sig att stanna kvar på Åkestam Holst, och vad som händer sedan påstår han sig inte ha funderat kring.  
– Att jag fortfarande är dörrskylt på byrån och aktieägare i NOA gör att jag har allt intresse av att det här ska bli bra, intygar han.

Det här är en påbörjan till att du till slut ska lämna byrån. Vilka känslor har du kring det?
– Jag är ju 61 år och har varit vd i 18 år, varav 17 på Åkestam Holst. Så jag känner mig lite nyfiken... men samtidigt vet jag inte riktigt hur mycket jag  ska prata om det. Trots allt ligger det ganska långt fram i tiden. Och vem vet, jag kanske är kvar även efter 2016. Livet efter det har jag inte börjat fundera på.  

Hur kommer tillvaron att bli i din nya roll?
– Jag tror inte att det blir någon jättestor skillnad, annat än att de 100 frågor om stort och smått som dyker upp dagligen kommer att hamna på Petronellas bord. Min vardag kommer förmodligen att bli lite mer strukturerad. Men jag kommer inte att bestämma vilka uppdrag jag ska syssla med, det blir kunderna och kreatörerna som får ropa på mig. Har man jobbat så här länge får man vara med på jätteroliga grejer i början av projekt – men också jobba med det som ingen annan vill göra. Som att skriva säljbrev.  

Finns det inte en risk att du tappar motivation när du inte längre är vd?
– Nej, tvärtom. Jag känner mig som en stor del i NOA-resan, även om det var Thomas som tog initiativet. Det är en stor utmaning som jag inte har tappat motivationen för, utan vill bidra till att det blir bra. Och i vår bransch är varje ny kampanj, pitch eller tävling en ny utmaning. Jag blir tokig om det går dåligt i något sammanhang, och sådant går inte ur en.  

Historien har visat att generationsskiften är svåra att genomföra i reklambranschen. Att ersätta tongivande ledargestalter innebär ofta turbulens och ibland till och med nedläggning. Att Åkestam Holst nu sjösätter en gradvis förändring, där både Göran Åkestam och Kenneth Adenskog stannar kvar på byrån medan Petronella Panérus och det övriga ledarskapet faller på plats, ska borga för stabiliteten.
– Vi som byrå har en ganska jämn ålderskurva. Eftersom vi gör det här successivt blir det inget generationsskifte på byrån. Man ska inte överdramatisera vd:ns roll på en byrå.  

Samtidigt pratar man ofta om att reklambranschen är extremt personorienterad.
– Absolut, visst är det en people's business. Men hos oss är det en "many people's business" i hög grad. Som varandes dörrskylt och vd har jag fått fronta mycket, men det speglar nödvändigtvis inte vardagen på byrån, säger Göran Åkestam.

Vad är ditt viktigaste råd till Petronella?
– Att aldrig vara stilla. Vår vision från början har varit att göra reklam i världsklass och vara en bra arbetsplats. Rönnbergs som jag kom ifrån gjorde absolut reklam i världsklass men var en ganska hård arbetsplats. Andra hade erfarenheter av väldigt bra arbetsplatser, men där man inte riktigt levererade. Att få ihop de två grejerna är en väldigt spännande utmaning, och det måste du jobba med hela tiden, varje dag.  

FAKTA/Göran Åkestam
Ålder: 61 år.
Uppväxt: Årsta, söderförort till Stockholm.
Bor: Linnégatan i Stockholm. Hus på Torö. Lägenhet i Åre.
Familj: Gift med Mia, konstdoktor, barnen Nina och Kalle som båda jobbar i branschen.
Utbildning: Berghs.  
Karriär i korthet: Olle F Ringenson Konsultbyrå (1974-75), Masius-Malmros & D´Arcy-McManus (75-76), Aggerborgs (76-89), Rönnberg/McCann (90-95), Hall & Cederquist (95-96), Nord & Co(96-98), Åkestam Holst (98-).
Största fritidsintresse: Berg och hav, men mest skidåkning.
Bäst reklam just nu: "Volvo life paint" är svår att gå förbi.
Senaste bok: Överst i högen just nu "Candide" av Voltaire.
Filmtips: "Ida", polsk film som vann bästa utländska i Oscars. Vacker, stillsam, innerlig.
Medievanor: Multitaskar allt, alltid. Nyhetsknarkare.  
Motto: Allt du gör är ett porträtt av dig själv.
Gör om 10 år: Kommer hem från ännu en skidluff i Alperna, kanske?

Fredrik Thambert

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.