Helgintervjuer
"Jag blev svensk när jag kom till USA"
Publicerad: 16 juni 2017, 14:17
Foto: Thomas Nilsson
Politikerveckan i Järvas grundare Ahmed Abdirahman om vägen från inbördeskriget i Somalia via lyxlägenheter på Park Avenue till Spånga IP och mötet som förändrade hans liv.
Det är stressigt på Spånga IP. Idrottsplatsen som markerar skiljelinjen mellan miljonprogrammen i Tensta och villaområdet Bromsten. Politikerveckan i Järva är inne på sin fjärde dag och under eftermiddagen ska Centerpartiets ledare Annie Lööf tala inför åhörarna. När veckan är över kommer ledarna för alla riksdagspartier att ha talat. De nio dagarna är tänkt för att flytta maktcentret från innerstaden och ge en chans för politiker att presentera sina lösningar på utanförskap, trygghetsproblem och den segregerade arbetsmarknaden.
Medieuppmärksamheten kring initiativet har varit stort, engagemanget från publiken desto svalare. En av vaktmästarna som jobbar på området uppskattar besöksantalet till mellan 500 och 1000 personer om dagen.
Bakom initiativet står, förutom en mängd volontärer, 31-årige Ahmed Abdirahman och organisationen The Global Village.
– Medborgardialogen är en grundpelare för vår demokrati. Det är lätt att ta den för given när vi lever i ett land med mycket resurser men det finns ett missnöje som pyr i flera av samhällets grupper. Det handlar både om vi som bor i förorten och de som väljer att rösta på Sveriges näst största parti, båda grupperna känner sig förbisedda av det politiska etablissemanget, berättar han.
Veckan är tänkt att fungera som en bro och stimulera samtal mellan de som fattar beslut och vi som påverkas av dem.
– Många av de kontakter jag har idag har jag träffat genom informella möten. Det är inte raketforskning, det gäller bara att skapa förutsättningar för att de ska hända.
Ahmed Abdirahman kom till Sverige från Somalia i januari 1998. Tillsammans med sin mamma och sin yngre broder flydde de ett land härjat av inbördeskrig och landade i en svensk snöstorm. Den enda bild Ahmed hade av Sverige var format av kompisarnas skämt. "Det är slutet på jorden, där himmel och jord möts". I yrvädret trodde han först att kompisarna haft rätt.
I Somalia hade Ahmeds mamma försörjt femton personer genom att sälja grönsaker runtom i Mogadishu. Efter att pappan tio år tidigare flyttat till Sverige hade hon träffat en ny man och var höggravid då hennes nya man mördades av vägbanditer. Kort därefter kom Ahmeds pappa oväntat tillbaka och ville att resten av familjen kom till Sverige.
– Alla är företagare i Somalia, framför allt kvinnorna. De harsådan enorm kapacitet bara de får de rätta förutsättningarna, ändå talar man om att kvinnor i våra områden som maktlösa. Min mamma tog över hela näringskedjan och reste landet runt för att plocka upp varor som de sålde på marknaden hemma.
Familjen bodde en tid hos pappans nya fru och Ahmed fick lära känna både honom och nya halvsyskon. En omtumlande tid. Det nyfödda barnet hade dessutom inte fått asyl i Sverige och bodde under tre år i Mogadishu innan han kunde göra den övriga familjen sällskap. Ahmeds mamma tog det hårt.
Det nya hemlandet innebar en mängd nya intryck. Det mest tydliga var tystnaden. Familjen flyttade snabbt till Tensta där de än idag bor kvar. Stadsdelen i nordvästra Stockholm formade i princip hela den bild de fick av Sverige.
– Vi hade lämnat ett land i krig och tvingats växa upp fort. I Somalia skiljer man inte på barn och vuxna lika tydligt som vi gör i Sverige. Både jag och min lillebror förstod snabbt att språket var en nyckel för att komma in i samhället. Vi ville båda bli läkare och pluggade hårt även utanför skolan.
Livet i Tensta fortsatte men drömmen om den vita läkarrocken började tyna bort. Bra betyg räckte inte heller, det krävdes perfekta. Fokus vändes mot istället mot Somalia. Färskvattenbrist har av FN pekats ut som det näst svåraste problemet mänskligheten står inför. Än idag saknar 1,2 miljarder människor tillgång till säkert dricksvatten och Somalia tillhör ett av de värst drabbade länderna. Bristande infrastruktur, finansiell kapacitet och krig har lett till att endast 45 procent av landets invånare har tillgång till färskt dricksvatten. Varje år kräver Koleraepidemier hundratals liv.
– När jag tittade på världskartan förstod jag inte hur det kunde råda brist på vatten, det fanns ju överallt!
Han visste att saltvatten genom omvänd osmos kunde omvandlas till sötvatten vilket blev fokus för projektarbetet under sista året på nu nedlagda Tensta Gymasium. Projektet prisades och Ahmed fick möjlighet att resa till USA för att presentera det tillsammans med andra framgångsrika elever från skolkoncernen. Strax efter Ahmeds presentation skedde det möte som på många sätt skulle förändra hans liv. En okänd kvinna närmade sig honom och berättade att hon hade gillat presentationen och fastnat för något hos honom. Samtalet pågick inte mer än ett par minuter men Ahmed gick därifrån med ett erbjudande om att komma till New York under sommaren och jobba för den då okända kvinnan. Vid hemkomsten berättade skolledningen att kvinnan var Courtney Ross, Rosskoncernens ägare.
– Det gick några veckor och jag började fundera på om det hela var ett missförstånd när biljetterna kom. Helt plötsligt skulle jag åka ensam till en kvinna jag knappt kände och jobba som hennes assistent.
Flyget gick tillbaka till New York. Precis som under den första resan fick han gå igenom en slumpmässig säkerhetskontroll innan en personlig chaufför möte honom utanför flygplatsen. Chauffören kör honom till Park Avenue där Mrs. Ross väntar honom med ett "Välkommen hem"
– Vi flydde krigets Somalia och kom till Sverige med ingenting. Plötsligt befann jag mig i en stor våning i New York och introducerades för människor från en helt annan bakgrund än jag. Det var många frågor som snurrade runt och inledningsvis väldigt svårt att navigera sig även om jag och Mrs. Ross utvecklade en väldigt nära relation. Idag känns hon som en extra mamma.
Courtney Ross, tidigare gift med framlidne Time Warner-chefen Steve Ross, har sedan sin mans bortgång engagerat sig filantropiskt vid sidan av sin roll som chef för Ross-skolorna. Hon tar med Ahmed på hennes möten med borgmästare och andra medlemmar av den amerikanska societeten. Sommaren gick och han hade börjat fundera på framtiden.
– Dina föräldrar har gett dig allt de kan, men de kan inte ge dig den utbildning du förtjänar. Även om Sverige är ett rikt land med bra skolor kan de inte mäta sig med de möjligheter som finns här, berättade hon under ett samtal.
Ahmed erbjöds plats på en highschool i East Hampton där han under ett år studerade engelska inför studier i internationella relationer på Marymount Manhattan College. Courtney Ross såg även till att Ahmed fick möjlighet att resa hem för att träffa sina föräldrar.
Resan till USA skulle paradoxalt nog också ge Ahmed vad han beskriver som sitt första besök i ett svenskt hem.
– När jag kom till USA var det många som ställde frågor om Sverige men jag visste inte vad jag skulle säga när de frågade om svenska traditioner. Jag kom från Tensta, inte från Sverige. Även om Sverige gett mig enormt mycket kände jag knappt några svenskar och hade spenderat hela min uppväxt i Tensta. På många sätt blev jag svensk först när jag kom till USA.
När Courtney Ross besökte Sverige ville Ahmeds föräldrar på något sätt visa sin tacksamhet gentemot henne. Ahmed blir märkbart rörd när han berättar om incidenten.
– De ville visa deras tacksamhet genom att ge henne vad de kunde erbjuda. Det är den typen av föräldrar jag har och de är enormt tacksamma för de möjligheter som jag fått, berättar han.
När Ahmed tog examen från sin skola i East Hampton är det hans egen tur att bli överraskad. I hemlighet hade föräldrarna flugits över Atlanten för att överlämna diplomet. Ahmed, föräldrarna och hans nyfödda lillasyster inkvarteras i familjen Ross strandhus i Hamptons. Föräldrarnas första semester.
Under studietiden i East Hampton föddes även det frö som skulle leda till att han några år senare startade den ideella organisationen The Global Village.
– Trots att Tensta Gymnasium funnits längre än Ross-skolorna hade vi aldrig haft någon alumni-förening. Jag ville ge eleverna en chans att se att det finns andra karriärvägar än att bli läkare, ingenjör eller lärare. För att se det måste man ha förebilder.
En av middagarna skulle även leda till en möjlighet att under drygt ett år arbeta för FN-organisationen Interpeace i Genéve och Mogadishu.
– Jag grät på planet till Somalia. Jag hade inte satt min fot i landet sen vi lämnade för 15 år sedan. Varken min mamma eller Mrs. Ross ville att jag skulle åka men jag kände att det var något jag måste göra.
Perioden i Somalia blev kort. Landet var fortfarande instabilt och en lokal företrädare för Interpeace hade nyligen blivit mördad av terrororganisationen al-Shabbab och efterträdaren fanns med på deras dödslista. Varje bilfärd genom Mogadishu skedde i korteger på uppemot åtta bilar med beväpnade vakter.
– Varje kväll var det någon som blev skjuten. Jag insåg snabbt att jag hade blivit van vid de friheter jag fått i Sverige. Min mamma reste till och med ner för att övertala mig att komma tillbaka. Bara tre månader efter att jag kom dit insåg jag att det var för farligt för mig att vara kvar, jag hade tagit mig vatten över huvudet.
– Samtidigt är jag väldigt glad över att jag fick chansen att frigöra mitt hjärta genom att säga hej då till Somalia.
Efter åtta år utomlands återvände han till Sverige och Tensta. Verkligheten var en annan och Ahmed nekades, trots sitt CV, varje tjänst han sökte.
– Helt plötsligt var jag bara en kille från Tensta igen. Det var en väldigt tuff period samtidigt som jag ville klara av att stå på egna ben. Varje ansökan slutade med ett "Tack för att du sökte". Till slut fick jag en projektanställning på stadsförvaltningen samtidigt som jag fortsatte mitt arbete med alumniföreningen. Till slut startade vi The Global Village 2014.
Under intervjun ringer det konstant i Ahmeds telefon. Tält ska komma på plats och volontärer ska samordnas. Många företag som inte hakat på från början har efter uppmärksamheten velat få plats på området. De flesta av de volontärer som ställt upp under helgen befinner sig på jobbet och Ahmed varvar inbokningar till panelsamtal med att dela ut flygblad till förbipasserande.
En man jag träffade på vägen hit hävdade att det inte fanns någon grupp som var lika fulla av skit som svenska politiker.
– Det är många som känner att politikerna bara kommer hit för att synas, inte för att göra någon verklig skillnad. Det är en åsikt jag har full respekt för. De har inte varit här tillräckligt tidigare för att invånarna ska tycka att det är trovärdiga. Jag tror att det är en anledning till att många dragit sig för att komma hit även om arenan för debatt flyttat närmre än någonsin. Om de politiker som talar om förändring under de här dagarna gör slag i saken tror jag att fler kommer tillbaka nästa år. De måste motbevisa de som känt sig försummade av politiker under 40 års tid, inte bara vara här för medieuppmärksamheten, avslutar han.
Fakta/Ahmed Abdirahman
Ålder: 31 år
Familj: Mamma, Pappa, 2 helsyskon + en halvbror (mammas) och 3 halvsyskon (pappas)
Bor: Hjulsta, Stockholm
Uppväxt i: Född i Mogadishu, uppvuxen i Tensta, Stockholm, skola i New York, U.S.
Utbildning: International Relations, BA och pågående Masters i International Humanitarian Action
Karriär i korthet: tidigare arbetat för Interpeace, en internationell fredsbyggande organisation med säte i Genève, Schweiz, Centrum för forskning och dialog i Mogadishu, Somalia, Spånga-Tensta Stadsdelsförvaltning och Sveriges Television (SVT).
Gör på fritiden: Ideellt engagerad, Grundare av The Global Village (Järva Filmfestival, Ross Tensta Gymnasium Alumni, Politikerveckan Järva samt föreläsningar med förebilder)
Medievanor: SVT, DN, SvD
Oanad talang: Mingla
Hissar: Att skapa möten mellan människor
Dissar: Trångsynthet