Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Helgintervjuer

”Jag gillar att vara ett wildcard”

Publicerad: 15 februari 2014, 23:09

Hanna Olsson.

Foto: Yasmine Winberg.

När hon som 23-åring började som nyhetschef var hon yngst i Sverige. I dag, fem år senare, är Hanna Olsson samhällschef på Aftonbladet. Redan en kometkarriär och yrkeslivet har bara börjat. För Resumé berättar hon om politiska planer, vardagsflykt, städintresset och en galen vecka i New York.


28-åriga Hanna Olsson är från en mjölkbondefamilj i en liten by utanför Östersund. Nu för tiden åker hon hem någon gång varannan månad för att koppla bort Stockholm och få, som hon själv uttrycker det, lite "markkontakt". Dessutom betyder familjen uppe i Norrland väldigt mycket.

I en by på tio hushåll blir det en annan typ av politiska diskussioner än sådana hon är van vid i vardagen på Aftonbladet. Sedan hon tillträdde på posten som samhällschef efter Lena Mellin har fokus legat på att ladda inför supervalåret. Det har blivit en hel del möten.

– Fast jag sitter liksom inte här och längtar efter att springa ut och göra knäck. Det hinner jag inte tänka på. Jag är en sucker för att sitta och spåna, planera och pussla. Det är därför jag tycker så himla mycket om att vara chef, säger hon och fortsätter:

– Men när jag kommer ut och jobbar som samhällsreporter så tycker jag att det är extremt kul. Det är en jäkla kick att skriva på aftonbladet.se.

Du blev samhällschef den 1 september. Hur tycker du att det har fungerat hittills?
– Det har fungerat jättebra. Det var som vanligt när jag hoppar på ett nytt uppdrag att jag var livrädd. Jag visste inte hur det skulle gå eller vad de vill att jag skulle tillföra. Jag brukar känna det när jag kommer till ett nytt jobb. Hur ska jag kunna leverera? Jag är precis klar med att få grepp om organisationen och alla produkter. Nu kan jag börja se framåt och tänka på vad jag vill göra här.

Så, hur vill du utveckla samhällsjournalistiken?

– När den är som bäst är den tuff, avslöjande och berättar det som politikerna inte vill prata om. Samtidigt måste vi ge information till väljarna om vad politikerna faktiskt vill genomföra, så man står liksom i en vågskål. Politikerna pratar bara om jobb, ekonomi och skola. Det är jätteviktiga frågor, men det finns också andra, mindre frågor.

– Det finns ett helt land med olika människor som har olika förutsättningar. De har rätt att få veta var politikerna står i deras frågor. Vi ska försöka täcka det. Och så vill vi göra samhällsbevakningen roligare också.

Tycker du att den är tråkig i dag?

– Nej, inte nödvändigtvis. Men jag tycker att vi måste behålla det som är kvällstidning. Det är att kunna rapportera om politik med glimten i ögat ibland.

Hur ska ni jobba inför valet i höst?

– Mycket! Vi kommer att rekordsatsa under hela valåret och vi börjar snart. Tv kommer att vara en bärande del. Sen ska vi jobba med egna avslöjanden och hålla oss i nyhetsflödet. Det är vår stora utmaning och jätteviktigt. Vi kan inte alltid göra det vi vill, eftersom vi är så pass stora.

Hanna Olsson säger att organisationen fortfarande håller på att byggas upp för att täcka alla kanaler och genrer av journalistik.

– Valjournalistik är ju inte bara en sak. Det är inte bara att rapportera om partierna, utan också att träffa väljarna och att till exempel göra snygg grafik. Just nu sitter vi och pusslar.

Vilka tror du vinner i höst?

– Det vågar jag inte svara på. Eller jo, jag tror att de som får flest röster vinner. Sen får vi se hur regeringen blir. Det vet man inte och det blir väldigt spännande att se.

Politik har Hanna Olsson jobbat med på fler ställen. Tidigare var hon producent för Tankesmedjan i P3, ett satiriskt politikprogram. Där blev hon kvar i 1,5 år.

– Där kunde man ha väldigt absurda diskussioner. Det är politik från ett annat håll än nu. När man satt och tittade på Agenda så letade man efter om politikerna sa samma ord 30 gånger, om de sa emot sig själva eller gjorde bort sig.

Innan det var du nyhetschef på Östersundsposten. Hur var det att bli det så tidigt i karriären?
– Jag var väldigt panikslagen. Men det är så jag funkar, jag dras till det som gör mig rädd. Jag gillar att ta risker och göra saker jag inte vet om jag kommer att klara av. Det är lite splittrat med tanke på att jag också gillar kontroll. Men jag gillar verkligen att utmana det där kontrollfreaket.

– Jag måste lära mig nya saker hela tiden. Jag gillar att vara ett wildcard. Och det har jag alltid varit, på alla mina jobb.

Men det verkar funka bra?

– Ja, jag är jävligt övertygad om att nu ska jag fixa det här. Men jag blev extremt glad när jag fick jobbet på ÖP och för den chansen. Jag tog det verkligen på största möjliga allvar, för jag förstod verkligen vilken risk de tog. Det hade ju kunnat gå hur som helst.

Hur är du som ledare?

– Jag har inga problem med att vara snäll. Jag är glad, optimistisk och gillar att strössla med positiv feedback. Sen vill jag gärna att alla är överens. Ibland blir det problem, men jag tycker att man ska välja sina fighter.

Hur funkar det, att alla är överens?

– Man kommer ju inte alltid att vara överens om allting. Fast jag tycker att det är viktigt att lyssna på människor som varit här i tjugo år, sen måste jag tänka på om jag tycker att det är en bra idé. Tycker jag det så kör vi. Jag lägger ingen prestige i att idéerna måste komma från mig.

Hur mycket fritid har du?

– Ganska mycket fortfarande, men jag försöker gå hem i tid. Det kan bli så att jag jobbar lite om kvällarna, men på helgerna tycker jag att jag är ledig. Det är inte så mycket övertid än så länge, men kommer att bli mycket mer under året.

Vad gör du på din fritid?

– Bara kulturtantssaker. Jag går på zumba, yoga och utövar improvisationsteater. Sen så kollar jag på film och tv-serier också. Och jag gillar att städa. Sen har jag ingenting emot att gå ut och käka och dricka ett glas vin.

Städa? Det var ett udda intresse. Hur kommer det sig?

– Jag tycker att det är skönt. Då lyssnar jag på poddar samtidigt. Det funkar bra, förutom under dammsugningen. Men jag gillar verkligen att fokusera på att torka en diskbänk, det är väldigt meditativt.

Är du pedantisk?

– Nej. Jag är väldigt, väldigt stökig under veckorna. Då smutsar jag ner och slänger kläder överallt. Under helgerna rensar jag. Det skulle nog inte vara lika kul att städa om jag inte vore så stökig.

Vad betyder teatern för dig?

– Det betyder extremt mycket. Det är verkligen min ventil. Ingen där vet vad jag jobbar med, det får man inte prata om. Teatern är en frizon. Det är verkligen sådär klyschigt så att man hoppar runt som en apa eller spelar en gammal gubbe och bara är totalt i nuet. Man kan inte misslyckas. Det är en ganska stor kontrast jämfört med vad som händer i resten av mitt liv. Där är det saker som skiter sig hela tiden, men under teatern spelar det ingen roll om något går fel.

– Det är också en kontrast till att stå i riksdagen och intervjua en minister. Där är det extremt tillbakahållet. Fast på ett sätt är det lika, i det att man bejakar en roll. Jag har min roll, ministern har sin, och så bollar man det mellan varandra. När jag tänker på det viset går det mycket lättare.

Du gillar att gå ut och äta säger du. Vilken är din favoritmat?

– Råbiff! Jag har råbiffat mig igenom Stockholm nu, tycker jag. Men jag har fortfarande många ställen kvar. Jag har gjort det till lite av en sport. Först tyckte jag att råbiff var det äckligaste någon någonsin hittat på, men nu älskar jag det. Jag är väldigt förtjust i ägg. Sen gillar jag ostkrokar väldigt mycket, om det får räknas som mat.

Hur kom du på tanken att äta råbiff om du tyckte att det var så äckligt?

– Det var en kompis som sa när jag kom till Stockholm att nu ska vi äta råbiff. Då tänkte jag: gud vad läskigt. Men sen gjorde jag det, och det var lite samma sak där som när jag hoppar på ett nytt jobb. Jag gillar att testa grejer som jag först inte tror kommer bli så bra.

Och så blir de det?

– Ja, oftast blir de ju det.

Hanna Olsson om ...

... sig själv
:
– Jag är ett kontrollfreak i ordets bästa bemärkelse, hoppas jag. Jag älskar att ha koll på vad alla gör, vill veta allting och ha svar på alla frågor. Sen är jag glad och högenergisk. Jag vill vara en samlande kraft. När jag är igång är jag extremt mycket igång. Sen kraschar jag och somnar klockan nio.
... P3:

– Jag kunde inte lyssna på P3 på ett tag efter att jag jobbat där för att jag var så himla nära det. Jag var tvungen att avgifta mig från P3 för att jag bara tänkte på hur det var i studion och fick hemlängtan. Men nu har jag börjat igen bara för att det är så grymt bra. P3 får oförtjänt mycket skit. Men det är ett sätt att hålla sig ung, faktiskt.

... att läsa Harry Potter:

– Sen jag fick det här jobbet har jag bara läst Harry Potter-böckerna. För att det är det jag klarar av i läsväg förutom allt informationsflöde. Det är väldigt bra att kunna gå in i en fantasy-värld. Jag identifierar mig med Hermione för att hon är så himla duktig som försöker hålla ordning på alla. För mig är böcker väldigt mycket avkoppling. Jag önskar jag skulle säga att det var politiska biografier, men det är viktigt för mig att få andra tankar av andra medieformer.

... sitt bästa minne:
– Det var en galen vecka i New York där jag och en kompis utforskade dragshow-världen. Han bodde där då. Minnet av att sätta sig på planet och ge sig ut i världen själv, det är extremt starkt. Vi gick på shower och gayklubbar. Folk undrade om jag var dragshowartist eftersom jag var väldigt uppklädd. Jag tyckte att det var jäkligt mäktigt att de inte visste vilket kön jag hade. Det borde man ju bli förnärmad av, men jag var så jäkla nöjd. Det var en väldigt häftig känsla att kunna tänka att jag fick välja själv.

FAKTA

Namn: Hanna Olsson
Ålder:
28 år
Bor:
I en söderförort till Stockholm
Uppvuxen i:
Rönningsberg utanför Östersund
Är:
Samhällschef på Aftonbladet
Familj:
Sambo, två systrar, två bröder, mamma och pappa
Utbildning:
Journalistprogrammet på Mittuniversitetet i Sundsvall
Drivkraft:
"Att berätta sanningen, så gott det går"
Det här visste ni inte om mig:
"Jag kan avgöra exakt vilket år en film är inspelad baserat på frisyr och kläder. Det är för att jag är intresserad av mode. Men det slår aldrig fel. Jag blir väldigt väl prövad hemma"
Kuriosa:
Har gett ut två diktsamlingar som estradpoet. Den ena som 17-åring och den andra som 19-åring
Medievanor:
"Allt möjligt. Mycket podcasts och nätet för nyhetsuppdatering"
Lyssnar på:
Mattsson Helin podcast, Värvet, Lilla drevet och Kristoffer Appelquist och Tobias Wahlqvists nya pod "Synfält framåt!" Mycket radio överhuvudtaget till exempel God morgon världen och Spanarna
Läser:
Harry Potter
Tittar på:
Mycket tv-serier: Girls, Mad Men, House of Cards
Omvärldsbevakning: Aftonbladet, Omni, Twitter och nyhetsklipp på webben, gärna Agenda. webb-tv mer än vanlig tv.
Önskar: "Att politikintresset är stort och debattklimatet piggt under året".
Journalistisk förebild: "Anette Novak som var chefredaktör på Norran samtidigt som jag var nyhetschef på ÖP. Hon har en syn på journalistiken som en samlande kraft för ett samhälle som jag tyckte var väldigt inspirerande då och som jag fortfarande håller fast vid".
Om jag fick styra världen en dag skulle jag: "Se till att kriget i Syrien upphör".
Den här personen skulle jag vilja prova på att vara för en dag: "Fredrik Reinfeldt för att jag är så otroligt nyfiken på hur han har det när inte vi får titta på. Då skulle jag ju veta det sen. Otroligt bra inside. Jag skulle skriva väldigt bra reportage efter det. In his sho

Yasmine Winberg

Redaktör Resumé Insikt

yasmine.winberg@resume.se

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.