Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Helgintervjuer

”Jag gjorde en fatal miss”

Publicerad: 10 januari 2014, 14:07

Paul Frigyes.

Foto: Andreas Elgstrand.

Journalisten och författaren Paul Frigyes skulle ha kommit ut med Jan Guillou-boken ”Höjd över varje misstanke” i dagarna. Norstedts har dock tvingats stoppa boken efter att Jan Guillou visat upp ett betyg från Solbacka i direktsändning mitt framför näsan på Paul Frigyes. – Jag visste att det kunde vara ett självmordsuppdrag.


Ämnen i artikeln:

Jan GuillouPaul Frigyes

51-årige Paul Frigyes lärde sig att läsa redan som treåring. Hans mor Birgitta Brantberg Frigyes var den som lärde honom.

Hon berättade om fallet i sin bok ”Kan en treåring lära läsa” i slutet på 1960-talet.  

–  Hon använde sig av bokstaveringsmetoden där man lär sig att läsa  bokstav för bokstav i stället för att som nu lära sig med hjälp  ordbilder. Det var en stor debatt om detta på 1970-talet, säger Paul  Frigyes.

Han menar att hans tidiga läsförmåga banade väg för att livslångt intresse runt gestaltning och berättande.
– Jag har egentligen aldrig drivits av det stora avslöjandet som journalist, säger Paul Frigyes.

Han  läste på Grafiska Institutet och Stockholms universitet och har varit  verksam för fackpress inom det grafiska området. Han har också skrivit  böcker om exempelvis kalligrafi.

Det var först 2001 som han började på Journalisten och tillbringade inte mindre än ett decennium där.

– Jag skrev bland annat många av Journalistens humoristiska baksidor, säger Paul Frigyes,

Han  är just nu aktuell med boken ”Höjd över varje misstanke” och tycker att  det var just i humorn som han och Jan Guillou fann varandra under  arbetet med boken.

– Vi hade en formell relation där jag var en  underordnad reporter som fick audiens. Han var artig och välformulerad,  men det visade sig också att vi har något gemensamt i humorn, säger Paul  Frigyes.

Han har kanske ändå lätt att hålla sig för skratt efter att  ha blivit fullständigt detroniserad av Jan Guillou i veckan mitt under  Gomorron Sverige.

Allt började med att Expressen publicerade ett  utdrag av boken i helgen och Jan Guillou for i taket och menade att Paul  Frigyes kom med rena rama lögnerna.

I boken framgår bland annat att  Jan Guillou aldrig ska ha fått något avgångsbetyg från internatet  Solbacka i sin bok, men Jan Guillou lade upp ett betyg från Solbacka på  bordet mitt under sändningen.

Jan Guillou bad också om att få ett  signerat exemplar av boken och hånade den senare som en bibliofil  raritet – det vill säga en bok som aldrig kommer att ges ut.

Paul Frigyes kan ändå se något humoristiskt i det hela.

–  Då jag låg där förintad på golvet och sträckte upp handen bad han om  att få ett signerat exemplar av boken. Det var ändå ganska lustigt och  kändes som ett sigill på min förnedring, säger Paul Frigyes.

Gjorde han det av medkänsla?
–  Jag tror inte att medkänsla är något som ligger för honom. Han skulle  nog allra helst få sätta upp mitt huvud som en trofé bland hundratals  troféer i sin jaktstuga, säger Paul Frigyes.

Paul Frigyes har skrivit en bok om löpsedlar och det var under det arbetet som han fick idén att skriva boken om Jan Guillou.

–  Alla snackade om honom och alla verkade ha en relation till honom.  Han  är ju en person som skapar kontroverser och samtidigt är skicklig och  intelligent, säger Paul Frigyes.

Han påbörjade arbetet med boken år 2010 och uppskattar att han har lagt cirka två års heltidsarbete på den.

Jan  Guillou hävdar att boken aldrig kommer att kunna ges ut eftersom hela  syftet med den har varit att leda i bevis att han är en lögnare. Hur ser  du på det?
– Jan Guillou har alltid lyckats styra sin egen  berättelse och jag ville gå utanför detta. Jag hade inget som helst  syfte att begå ett karaktärsmord. I mitt fall handlade om att ge en  bredare bild av honom som går utanför hans belackare, säger Paul  Frigyes.

Han konstaterar dock att det var en fatal miss att inte  kontrollera huruvida Jan Guillou verkligen fått ett slutbetyg från  Solbacka eller ej, men menar samtidigt att han hade en rad källor som  hävdade att han verkligen aldrig fått ett slutbetyg därifrån.

– Jag  tyckte att jag hade ett gediget material med en rad vittnesmål. Det  rörde sig om flera personer som befunnit sig i aulan när Jan Guillou  blev framkallad och ivägskickad, säger Paul Frigyes.

Han uppger också att han har varit i kontakt med källorna efter att Jan Guillou presenterat betyg mitt under direktsändning.

–  De säger att han skulle bli hemskickad med bussen den kvällen. Jag fick  också en kopia på en artikel som en numera bortgången lärare skrivit.  Mitt stora misstag var ju att jag inte konfronterade Jan Guillou med  uppgifterna, säger Paul Frigyes.

Han påpekar också att det förekom faktafel i tv-sändningen att han skulle ha skrivit att Jan Guillou blev relegerad.
– Jag har aldrig påstått det, utan det enda jag har sagt är att han blev avstängd.

Hur kändes det att råka ut för det här mitt i direktsändning?
– Jag kände att jag var helt rökt, säger Paul Frigyes.

Man får ändå intrycket av att du är väldigt fascinerad av Jan Guillou?
–  Jag skulle inte säga att det är en idol, utan det handlar mer om att  det är en gestalt som är larger than life. Han är en fantastisk  mediedomptör, säger Paul Frigyes.

Han delar inte Jan Guillous  uppfattning om att faktafelet är så allvarligt att boken inte skulle  kunna ges ut, utan menar att det handlar om en rättelse som kan göras på  fem minuter samt att han för en diskussion med Norstedts där målet är  att ge ut boken så snart som möjligt.  

Han kan dock inte uppge någon tidplan för när boken skulle kunna komma ut i handeln.

Jan Guillou hamnade i blåsväder när Expressen anklagade honom för att vara KGB-agent?
–  Då var han oerhört pressad och det var mycket nu får du betalt för  gammal ost. Han lyckades dock reda ut stormen och inget verkar kunna  rucka hans position, säger Paul Frigyes.

Du ägnar en hel del text åt att försöka visa att Jan Guillou haft rutiga skjortor på sig i Rekordmagasinet. Varför gör du det?
–  Han har hävdat att han aldrig hade rutiga skjortor där, men jag  lyckades katalogisera 19 skjortor, varav tre rutiga. Jan Guillou hävdar  dock att endast en av dessa är av klassisk skogshuggartyp, säger Paul  Frigyes.

Han tycker ändå att han har fått stöd av vänner och kolleger  och till sina döttrar och han har sagt att det har uppstått ”lite bråk  kring boken”.

Vad tycker du egentligen att du har åstadkommit i ditt arbete med boken?
– En stor debatt om massa saker, säger Paul Frigyes.

Han hävdar att du driver tesen att han har varit en lögnare i sitt liv?
–  Det är klart att han har kommit med en del överdrifter om sin framfart i  sitt liv, men det är ju inte det som genomsyrar boken, säger Paul  Frigyes.

Han tycker ändå att Jan Guillou gjorde det som kunde förväntas av en person som honom.
–  Han tog kritiken och förintade motståndaren. Jag visste ju någonstans  att jag hade tagit på mig ett självmordsuppdrag, säger Paul Frigyes.

Karl-Johan Byttner

Ämnen i artikeln:

Jan GuillouPaul Frigyes

Dela artikeln:


Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.