Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Helgintervjuer

”Jag hade ångest och kände mig vilsen”

Publicerad: 14 mars 2014, 13:47

Anine Bing.

Redan som 15-åring drog modellkarriären igång för Anine Bing. Den miljön var inte helt optimal för en ung tjej, men Anine klarade sig ut på andra sidan. Nu är hon aktuell som entreprenör för den egna klädkollektionen och som bloggare på den nya siten The You Way. Hon blir glad över folk som bär hennes kläder – oavsett om det handlar om Heidi Klum eller en okänd mamma på stan.


Redan som liten drömde Anine Bing om en stor familj med många barn. Hon har alltid älskat barn, deras kärlek, ärlighet och att bara få vara omkring dem. I dag har hon två små barn, en dotter och en son. Helst vill hon ha fyra, även om maken Nicolai säger stopp. Men Anine hoppas ändå på att kunna övertala honom till en bebis till.  

Vardagen för småbarnsfamiljer kan vara påfrestande. De egna basala behoven som sömn och karriär åsidosätts under perioder av bebislycka. Men Anine berättar att hon blivit ännu mer kreativ efter att hon fått sina barn.  

– Många är rädda för att skaffa barn när man ska göra karriär, men jag har fått ett större driv och blivit mer effektiv av att vara mamma. Den perfekta timingen för att skaffa barn finns inte och kommer aldrig att göra. Man ska göra det när det känns rätt helt enkelt, då blir det mesta bra.  

Nu är hon i Stockholm för första gången på ett och ett halvt år. Anledningen är torsdagens lansering av Aftonbladets nya storsatsning The You Way, där hon bloggar tillsammans med Sofi Fahrman och Pernille Teisbaek.  

– Det har varit full rulle hela veckan med press och tv-soffor. Det känns bra att vara här igen. Jag älskar svensk mat och godis och att träffa mina gamla vänner, säger hon.  

Bloggandet har under de senaste åren skett på olika plattformer. Anine har bloggat för Mama, sedan startade hon sin egen fristående blogg innan hon bytte till The You Way.  

– När Sofi Fahrman presenterade The You Way och konceptet blev jag genast intresserad, Jag respekterar verkligen Sofi både som vän och affärskvinna, och hela teamet bakom denna satsning som består av flera duktiga och drivna kvinnor. Gillar man något i bloggen ska man bara kunna klicka hem det. Det är ett väldigt positivt tänk över det hela. Det är så jag bygger mitt liv också.

Anine berättar att hon i dag är på en plats i livet hon trivs bra med – hon får jobba med det hon älskar. Klädmärket, bloggandet och familjen är prio ett för henne.  

– Det är klart att det är smickrande att personer som Heidi Klum använder kläder ur min kollektion. Det känns helt fantastiskt. Men jag blir lika glad när jag ser en okänd mamma som bär mina plagg samtidigt som hon går som går på promenad med barnvagnen. Oavsett vem som köper mina saker är det en komplimang.  

Hur gick det till när du startade ditt klädmärke?
– Normalt när man säljer in en kollektion visar man först upp den, innan man sedan tar den i produktion. Jag har valt att göra tvärtemot, jag skapar och producerar först, för att sedan sälja in mina plagg till butiker. Jag trodde så stenhårt på min affärsidé att jag gjorde klart allting innan jag lanserade. Jag sydde upp allt, startade min hemsida och eget företag. Och det gick ju bra.

Hur vågade du det?
– Tack vare tron och viljan som jag har inom mig. Jag kände att det här är bra produkter och hade rätt magkänsla, det här kommer att fungera.

Hur tänker du kring marknadsföringen av din kollektion?
– Där har jag utgått från min egen blogg, Instagram och mitt stora kontaktnät i branschen. Min kollektion säljs i utvalda butiker som till exempel NK och det är såklart positivt när kändisar som Kate Bosworth har på sig mina kläder. Det ger verkligen en effekt och sprids i pressen. Däremot har jag aldrig jobbat med traditionella annonser i tidningar.  

Är det bättre att göra som du gjort än att annonsera?
– Det finns inget som är bättre eller sämre men det här sättet har funkat bra för mig. Mitt företag har bara det senaste året växt med över 500 procent och för mig har det verkligen fungerat bra att jobba på det här sättet.

Vad betyder entreprenörskap för dig?
– Jag har alltid varit driven och om jag får en idé ser jag till att den blir till verklighet. Att jag inte har någon utbildning har aldrig hindrat mig. Kan jag inte något ser jag till att jag lär mig det.  

Vad har du för tips till andra som vill bli entreprenörer?
– Dels måste man ha kärnidén. Man behöver en unik idé och ett bra team. Jag startade företaget med min man så då hade jag någon att bolla med. Det är bra så man inte gör något helt galet. Sen är det bara stenhårt arbete. Ingenting kommer gratis. Jag har inte gjort annat än att jobba stenhårt de senaste två åren. Men det är en otrolig frihet och lycka att äga sitt eget företag.  

Anines karriären kan tyckas framgångsrik, men har inte alltid varit spikrak.  

– Självklart har jag haft dippar till och från i livet. Jag var modell i många år och efter den tiden tänkte jag mycket på vad jag skulle göra, vad som var meningen med livet och var jag skulle ta vägen. Men på något sätt har allt alltid lett till något nytt.

Ja, du började jobba som modell väldigt tidigt, som 15-åring. Hur upplevde du den miljön?
– Själva miljön var inte så härlig. Jag har aldrig känt mig bekväm i festmiljöer med halvsnuskiga fotografer. Just den delen var aldrig min grej, men själva jobbet älskade jag och det var fantastiskt roligt. Miljön mådde jag däremot inte bra av att vara i.  

På vilket sätt?
– Nej, men man blir ganska vilsen när man som ung plötsligt är långt borta från tryggheten, riktiga vänner och sin familj. Modellvärlden kan vara en riktigt falsk värld. Jag kunde ha ångest och känna mig vilsen. Det är verkligen ingen bra miljö för en ung tjej. Personligen har jag aldrig varit intresserad av att testa droger, även om det fanns omkring mig. Men det finns många andra tjejer som inte kan stå emot.  

Om du fick chansen att välja igen – skulle du avvaktat med modellandet tills du blev äldre?
– Nej, jag ångrar ingenting i livet. Jag tar med mig alla erfarenheter och lär mig av dem. Men jag skulle verkligen inte vilja att min dotter hamnade i modellbranschen. Samtidigt måste man låta sina barn följa sina drömmar, mina föräldrar gjorde ju det. Mina erfarenheter har gjort mig till den jag är i dag och jag har lärt mig av allt det positiva.  

Jag läste en intervju med dig där du sa att du haft dålig självkänsla. När var det?
– Under alla modellåren fanns den där till och från. Men jag var tvungen att lyssna till min magkänsla och göra det jag ville och kände var viktigt. Folk har alltid mycket åsikter om vad man borde och inte borde göra. Men jag gillar att bli äldre eftersom trygghet kommer med åldern. För många tror jag att dålig självkänsla och ångest bottnar sig i att man inte vet vad man vill med sitt liv. Men allt löser sig. Alla bitar faller på plats tids nog.  

Men hur kom du ur den dåliga självkänslan?
– För mig hjälpte Mia Törnbloms böcker. Där finns det många fantastiska tips som är lätta att ta till sig. Knep som hjälper en att hitta sig själv och må bättre. Men självklart finns det perioder då man tvivlar på sig själv. Den dåliga självkänslan försvann helt när jag hittade hem i klädmärket. Nu känner jag verkligen att jag har hittat min grej. Det är en dröm att få jobba med det man verkligen vill göra.  

Du är en förebild för många kvinnor i Sverige. Hur hanterar du det?
– Det är klart man vill vara en bra förebild, men jag kan inte tänka på det hela tiden heller. Jag försöker skicka ut så mycket positiv energi jag bara kan och vara peppande. Jag vill vara inspirerande för unga människor och jag försöker verkligen inspirera. Det är många kvinnor som hör av sig till mig och är gulliga. De tackar för att de vågar ta steget och göra det där de kanske inte vågade. Det är fantastiskt att få den feedbacken för kvinnor runt om i världen det blir jag verkligen glad för.  

Du flyttade till Sverige från Köpenhamn som liten. Hur upplevde du den tiden?
– Det var inte så roligt alls. Jag var elva år hade mitt liv och mina bästa vänner i Köpenhamn där jag trivdes bra. Men pappa fick jobb i Sverige, så vi var tvungna att flytta. Hela första året var jag mest ledsen och ville hem till Danmark igen. Men sen vände det. Jag lärde mig svenska, fick vänner här och trivdes bra. Även om jag är 100 procent dansk känner jag mig fortfarande lika svensk som dansk. Pappa bor kvar i Sverige och mamma och mina syskon bor i Danmark. Vi försöker hälsa på varandra så ofta vi kan, men håller kontakten via Facetime och Skype.  

Hur länge bodde du i Sverige?
– Jag bodde hemma tills jag var 18, fram till dess modellade jag på lov och helger under skoltiden. När jag fyllde 18 reste jag runt mycket och bodde i Milano, Tyskland och England. Jag sparade ihop pengar till en lägenhet och köpte en i Stockholm några år senare. I början hade jag kvar min lägenhet i Stockholm, trots att jag pendlade till Los Angeles i ungefär fem års tid. Men man blir så rotlös av att inte ha en fast punkt, så jag fick välja. Till Los Angeles flyttade jag på heltid när jag var runt 25 år.  

Trivs du bra nu?
– Ja, jag älskar Los Angeles. Staden känns verkligen som hemma för mig. Jag älskar livsstilen och den kreativa miljön. Jag och min man, som också är dansk, försökte flytta till Danmark när Bianca föddes. Men vi saknade båda Los Angeles så mycket så vi valde att flytta tillbaka efter bara sex månader.

FAKTA / Anine Irmelin Bing
Ålder: 31 år
Bor: Hollywood Hills i Los Angeles
Född: Köpenhamn
Uppvuxen: Flyttade till Järna utanför Stockholm vid 11 års ålder
Är: Bloggare på The You Way, driver eget klädmärke och är frontsångerska och låtskrivare i bandet Kill Your Darlings
Familj: Maken Nicolai, barnen Bianca, 3 år, och Benjamin, 1 år
Utbildning: Förutom gymnasiet är hon självlärd.
Drivkraft: "Älskar att sätta igång nya projekt och att driva dem i mål. När jag var 15 år ville jag bli modell – så då såg jag till att bli det. Jag gör saker jag vill göra tills det händer något"
Medievanor: Läser nyheter, mode- och inredningsbloggar på nätet.  
Lyssnar på: Cranberries och Cat Power. "Melodisk och melankolisk musik med härliga texter"
Favoritbloggare: "Sincerely Jules och mina medbloggare på The You Way. De har en skön stil utan att ta mode för på stort allvar"
Stilikon: "Jane Birkin som har så härlig 70-talsstil"

Yasmine Winberg

Redaktör Resumé Insikt

yasmine.winberg@resume.se

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.