Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Helgintervjuer

”Jag har aldrig kapitulerat inför rädslan”

Publicerad: 30 januari 2015, 15:42

Anna Tascha Larsson.

Foto: Andreas Elgstrand.

Anna Tascha Larsson är programledare och fotbollsbloggare. Parallellt med det driver hon sitt eget smyckesmärke. För Resumé berättar hon om kärleken till fotbollen, hur det går att kombinera de olika yrkesrollerna och om sin prestationsångest.


Ämnen i artikeln:

SVTEurosport

Anna Tascha Larsson växte upp i ett radhusområde i Karlstad. I en släkt som till stor del består av "fröknar och magistrar". Som ung drömde hon främst om att bli diskusproffs, men det fanns också tankar om att jobba med radio- och tv. Men inte som programledare, utan hellre bakom kameran.
– Jag hade mitt eget program på lokalradion, och då tyckte jag den roligaste biten var ljudtekniken. Sedan sommarjobbade jag på tv. Där fick jag prova på allting, men tyckte ändå det var roligast att vara bildproducent. Och under gymnasiet hade jag en månads praktik på tv-huset i Stockholm. Även då var det roligast bakom kameran.  

Under uppväxten i hockeypräglade Karlstad var det antingen det eller bandy som gällde. Men Anna Tascha Larsson minns hur hon vid något tillfälle följde med sin idol – storebrorsan – och tittade på en fotbollsmatch. Det verkliga intresset för sporten växte dock fram under trötta helger när hon slötittade på Premier League. Ofta tillsammans med sina vänner som hade samma prestigelösa ingång till sporten.

Anna Tascha Larsson lyser upp när hon beskriver hur hon fick höra spännande historier om spelarna och då fängslades allt mer av karaktärerna på fotbollsplanen. Intresset utvecklades senare till en hängiven fotbollsentusiasm. I samband med det startade hon den anonyma bloggen Fotlol. En blogg som snabbt erbjöds plats på Nöjesguidens hemsida.

– De hade bestämt sig för att de ville att jag skulle blogga för dem. Och där kunde jag fortsätta vara anonym. Så då fortsatte jag med det, men snart märkte jag att alla förutsatte att Fotlol var en kille eftersom bloggen handlade om fotboll. Det kändes märkligt och ledde till att jag allt mer började skriva utifrån att jag kvar en kvinna. Så först var jag den anonyma karaktären Fotlol, men snart blev jag personen Anna med läsarna.  

Tack vare bloggen kontaktades hon av Sveriges Television som ville att hon skulle göra något för dem. Sedan dess har projekten inom mediebranschen avlöst varandra. Bland annat var hon under 2013 med och startade "Vägen till Guld", ett helt nytt program på Eurosport, som hon både var programledare och redaktör för.
– Det var rätt speciellt att få det uppdraget när man aldrig gjort tv. Jag gick samhällsvetenskaplig linje med medieinriktning på gymnasiet, men det är inte riktigt samma sak, säger hon och skrattar.  

Tillsammans med SVT-profilen David Fjäll har hon också skapat och programlett "Tvodd med Anna och David". I utformningen av programmet fick de stor frihet. I tvodden, som har sänts i två säsonger på SVT Flow, leder de ett samtal om fotboll ur ett supporterperspektiv. Och just utifrånperspektivet är viktigt för Anna Tascha Larsson.
– Ambitionen var att det skulle vara avslappnat och att ingen skulle vara rädd för att komma dit. Vi utgick hela tiden från gästen – vem är gästen och vad har den för ingång till fotboll? Sedan fokuserade vi på det. Eftersom jag själv varit så nervös för att vara gäst i program så ville jag skapa en miljö där gästerna kan vara frispråkiga och öppna.  

Vad tror du att medieformatet tvodd gör med samtalet?
– Det blir mer avslappnat, ett skönare klimat och ett fritt flöde i samtalet. Över huvud taget är det otroligt mycket mer rörligt och friare när man jobbar med webbtv. Det är inte lika noga att hålla körschemat och även om mycket är planerat så är inte allt bestämt innan sändning.  

Anna Tascha Larsson beskriver sig själv som en intressedriven person och hon tror att det är därför hon lyckats kombinera sina olika karriärer. Efter studenten flyttade hon till Stockholm – där hon vantrivdes eftersom hon upplevde att hon saknade ett sammanhang. Så småningom bokade Anna Tascha Larsson en flygbiljett till Indien och det var under den resan hon kom i kontakt med personer som tillverkade smycken.

Fascinationen över det gjorde att hon själv satte igång med smyckestillverkning när hon ett tag senare flyttade till Island. Och det håller hon fortfarande på med parallellt med hennes medieuppdrag.
– För mig är det inget konstigt. Det här är mina största intressen, inte bara olika yrkesroller. Men jag märker att det inte är alla som känner till att jag har olika jobb. För många är jag antingen en "fotbollsperson" eller "smyckesperson". Det verkar vara komplicerat att få ihop att man kan vara både och.  

Efter att ha bott ett tag vid Telefonplan i Stockholm flyttade Anna Tascha Larsson nyligen till Skanstull på Södermalm i Stockholm. Där har hon bott förut och hon tycker att det känns bra att vara tillbaka.
– Jag älskar Skanstull. Mycket för att det fortfarande finns kvar en hel del riktiga sportpubar. Jag älskar de miljöerna eftersom det är en sådan blandning av människor. Fotbollen blir en mötesplats för folk med olika ursprung och klass, säger hon.  

Vad är det som gjort att du är där du är i dag?
– Mycket är det min rädsla. Jag är otroligt rädd, men jag tvingar mig själv att göra saker jag tycker är obehagligt. Länge tyckte jag att fotbollssammanhanget var det värsta tänkbara, eftersom kravet på faktakunskaper är så stort där. Bara att bemästra rädslan och våga vara i de här miljöerna har varit en utmaning för mig. Men jag har insett att jag kan vara den jag är, att jag har mitt perspektiv på fotbollen och att det räcker. Första tvodden hade jag feber för att jag var så nervös, men femtonde tvodden längtade jag efter att träffa veckans gäst.  

Är det en form av prestationsångest?
– Ja, det är mycket prestationsångest. Men jag har aldrig kapitulerat inför min rädsla vad det än är. Om det så gäller en flygning eller att prata fotboll i tv, så gör jag det. Jag vet att jag måste göra det för att växa.  

När Anna Tascha Larsson inte är i Stockholm tillbringar hon mycket av sin tid i Värmland. För tre år sedan köpte hon en gammal pingstkyrka som ligger bland tallar och mossar i Forshyttan. Där försöker hon vara så ofta hon kan, även vintertid, men då måste hon elda för att hålla uppe värmen.
– Det är en blandning av ett missionshus och en röd trästuga. Jag har min ateljé i kyrksalen, som är drygt hundra kvadratmeter. När jag är där för att förbereda en utställning eller projekt jobbar jag i stort sett dygnet runt. Men jag är även där och semestrar.  

Hur ser framtidsplanerna ut?
– Det vet man aldrig. Jag är extremt intresserad av odling – främst pelargonier. Jag har nog ett hundratal som trängs i lägenheten på Södermalm och i huset i Värmland. Men när det kommer till odlingen ska jag försöka att inte göra det till ytterligare ett jobb. Det får räcka nu, säger Anna Tascha Larsson.

FAKTA/Anna Tascha Larsson
Ålder: 31
Bor: Skanstull och i en gammal pingst-kyrka i Värmland
Uppvuxen: Karlstad
Utbildning: Leksands folkhögskola, Konstfack
Karriär i korthet: Driver sitt eget smyckesmärke, programledare, fotbollsbloggare
Familj: Sambo och hund
Drivkraft: Mitt stora behov av att uttrycka mig
Hobby: Fotboll, smycken, odling
Medievanor: Ständigt uppkopplad på Twitter och olika webbtidningar.

Linnéa Kihlström

Ämnen i artikeln:

SVTEurosport

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.