Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Helgintervjuer

”Jag har aldrig varit en man av de stora sammanhangen”

Publicerad: 26 oktober 2012, 13:27

Johan Petersson sminkas till finansminister Anders Borg.

Foto: Blanca Sjöstedt

Under hösten har "Partaj" och Johan Petersson gjort succé i Kanal 5. Serien har nått starka tittarsiffror och hyllats på kultursidorna. För Resumé berättar Johan Petersson om fördelarna med att slå igenom sent i karriären, Peter Settmans betydelse och nästa projekt. – Jag kommer att göra långfilm av mina böcker, säger Johan Petersson till Resumé.


Ämnen i artikeln:

BalubaPartajKanal 5

1992 satt han i collegetröja i Disneyklubben. Innan årtusendet var slut hade den ena programledarkollegan haft en egen talkshow. Den andra fick flera stora roller på Sveriges nationalscen Dramaten.

Medan karriären tillsynes gick spikrakt för både Alice Bah och Eva Röse gick Johan Petersson på teatersommarläger och figurerade i barnprogramsproduktioner i stil med "Bröderna Fluff" på TV4.

Tjugo år senare har han fått sitt stora publika genombrott när den tredje säsongen av Kanal 5:s humorprogram "Partaj" har fått starka tittarsiffror och har blivit hyllad av kulturskribenter, däribland frilansjournalisten Jan Gradvall.

– Det är speciellt för mig att vi har fått så stor uppmärksamhet. Att vi gör programmet på Baluba som jag har jobbat med under en längre tid och på Kanal 5 står för roligare tv känns fantastiskt. Första säsongen var inte kanon, men vi såg potentialen. Den andra tog sig och nu tycker jag vi gör ett riktigt bra program, säger Johan Peterson.

Hur tror du att det skiljer sig att göra succé nu som 43-åring jämfört med att slå igenom i unga år?
– Största skillnaden är att jag kan njuta av "Partaj" och se det som ett unikt tillfälle. Jag har ingen panik över att det ska ta slut. Jag hade aldrig kunnat njuta av det på samma sätt som 23-åring. Då hade jag tänkt: "nu måste jag vara smart i mina beslut". Jag hade tänkt för mycket. I dag märker folk att jag har kul och det smittar av sig.

Du har gått den långa vägen och är inte särskilt medial. Är det en medveten strategi?
– Jag tror det kan vara till min fördel. Jag har gjort många olika saker och har aldrig blivit förknippad med en roll, säger Johan Petersson och fortsätter:

– Det är först nu jag syns i media. Jag tycker att jag har haft en fantastisk resa. Jag har alltid haft en publik i min nisch, men inte varit en man av de större sammanhangen.

När den tredje säsongen av ”Partaj” är slut tänker Johan Petersson ta ett nytt steg i karriären med ett långfilmsprojekt.
– Jag har gjort tre äventyrsböcker som jag kommer att göra långfilm av. Jag har lärt mig en läxa att det gäller att koppla bort det som står i böckerna. Det gäller att inte låsa sig vid böckerna utan skapa något nytt men behålla kärnan i historien. Jag tror att man kan skapa ett intressant manus av böckerna. Det finns alla möjligheter att ro projektet i land på Balubas featuresida.

Johan Peterson har aldrig sökt till scenskolan. Aldrig haft några konkreta skådespelarambitioner. 1996 gick han ändå på en sommarteaterskola. Det var här som Peter Settman fick upp ögonen för honom. Tillsammans med Peter Settmans gamla parhäst Fredde Granberg har trions karriärer löpt parallellt genom åren via flera olika projekt.  

Hur skulle du beskriva att det är att jobba med Peter Settman och Fredde Granberg?
– Peter Settman har lärt mig otroligt mycket om tv-branschen. Han har ett affärsmässigt driv som är unikt. Han kan snabbt konkretisera och hitta lösningar som gör att idéerna blir förverkligade. Fredde Granberg är en kreativ källa som inte är på det affärsmässiga planet. Han är alltid här och nu och är fantastisk när det gäller att koka ner något större till en idé, som till exempel Doktor Mugg.

Ett av de mer populära inslagen i ”Partaj” är ”Café Bärs”. I en pastisch på SVT:s caféprogram har man samlat fyra medelålders män på en pub. Kaffe och kaka har bytts ut mot öl och generösa snusprillor.

I rutiga skjortor diskuterar karaktärerna Hammarby och fotboll. Mellan varven försöker de prata känslor och relationer, men när det blir för intimt avbryts samtalen abrupt med hälsningsfrasen ”tjäna”. Ett sätt att hälsa som spritt sig till olika sammanhang.

Idén till Café Bärs kommer från manusförfattaren Andreas Tottie och höll på att skrotas vid idéstadiet. Nu har skådespelarna blivit hedersmedlemmar i Hammarby Fotboll.

– Det var inte en helt lättsåld idé och jag var skeptisk i början. Det var nära att det inte blev något "Café Bärs". Vi var många som inte kunde se "grejen" på papper.

Varför tror du att Café Bärs" blivit ett så lyckat inslag?
– Därför att det handlar om killar som pratar om känslor. När de här killarna gör ett caféprogram blir det en tydlig krock. De gör taffliga försök att prata om känslor fast det i slutändan bara handlar om bärs och Bajen. De går in i en miljö där man inte pratar om känslor. De träffar en nerv eftersom de är tafatta på ett feelgood-sätt.

Med åren har Johan Petersson hunnit medverka i flera tv-produktioner. Inte sällan som producent. Han har jobbat med barnprogram för TV4 och SVT där han också kommenterat motorsport. Han har lett doldakameran-program i TV6 där han också varit redaktör för ”Erik och Mackan”.

– Jag hade inga direkta planer på hur min karriär skulle se ut. Jag gick in helt oerfaren, men jag har fått lära mig genom att jobba med många bra människor och stannat kvar eftersom jag trivs så bra i tv-branschen.

Tycker du att du varit med om att göra riktigt dålig tv?
– Jag har kommit med i programledarsammanhang där jag inte har varit rätt person för formatet. Då har det bara handlat om en säsong, men ibland har det också känts tråkigt att inte få chansen att utveckla programmet under en andra säsong. Det är ett generellt problem i branschen tror jag.  

Hur creddig är du?
– Jag kan inte se någonting creddigt i det jag har gjort. Jag har aldrig sökt det ljuset, det är inte min grej.

Andreas Rågsjö Thorell

Webbredaktör

andreas.thorell@resume.se

Ämnen i artikeln:

BalubaPartajKanal 5

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.