Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Helgintervjuer

”Jag har ingen koll på reklam- branschen”

Publicerad: 17 april 2014, 09:55

Josephine Bornebusch.

Foto: Jessica Gow / TT.

Josephine Bornebusch är i princip född framför kameran. Sedan har skådespelarkarriären rullat på. Nu är hon aktuell som konferencier för årets Guldäggsgala – ett uppdrag hon tar med ro.


Ämnen i artikeln:

Josephine Bornebusch

Redan som bebis gjorde Josephine Bornebusch filmdebut i Moderna människor.

Då var hon för liten för att välja själv – men så länge hon kan minnas har hon ändå alltid velat bli skådespelerska.

– Det finns en film på mig från dagis när mamma frågade vad jag skulle bli och jag svarade skådis eller Pippi Långstrump. Rollen som henne har jag inte blivit erbjuden ännu, och jag antar att det är för sent nu, säger Josephine Bornebusch.  

Även om skolgången blev annorlunda säger Josephine att hon var duktig, satt på helgerna och pluggade ikapp det hon missade under inspelningsveckor.

Som 18-åring spelade hon karaktären Madeleine i Rederiet – en roll som gjorde att skådespeleriet blev på "riktigt".

– Det beror på hur man ser det, men det var första gången som jag fick göra intervjuer. Jag hade visserligen filmat lite innan, gjort reklamfilm, varit med i "Bullen" och varit modell, men det var nog i Rederiet det blev på riktigt.  

När Josephine slutade skolan började hon jobba som inspelningsassistent, där hon kokade kaffe på reklamfilmsinspelningar. Som frilansarbetare har hon som yngre varit runt på ganska många reklambyråer – men sedan dess har det ploppat upp ett gäng nya byråer hon inte har stenkoll på.

Men hon gillar att spela in reklamfilm eftersom det går snabbt – något hon beskriver som skönt och roligt.  

Sedan dess har det hänt en del. Jag har läst om att du aldrig är nöjd med dina rollinsatser och tror att varje roll är den sista. Tänker du fortfarande så?
– Jag menar inte att det är dåligt varje gång man gör något. I vår bransch är det jättestor konkurrens – man går ofta upp som en sol och ner som en pannkaka. Man förväntas leverera och vara på topp – men kan aldrig veta vad som händer. I den här branschen är det ingen som känner att de sitter säkert – förutom möjligen de med fast jobb på teater.

Vad hade du blivit om du inte blivit skådespelerska?
– Jag hade ändå jobbat inom mediebranschen på något sätt. Kanske skrivit eller jobbat bakom kameran. Jag kan ingenting annat.  

Förutom Solsidan, Welcome to Sweden och inspelningarna till Hallonbåtsflyktingen som kommer nästa år, är Josephine är aktuell som värd för årets Guldäggsgala. Den leder hon tillsammans med Great Works-grundaren David Sundin.

Nu ska du leda Guldägget. Vad har du för relation till reklam?
– Det är tur att jag ska leda galan tillsammans med David Sundin. Han har stenkoll på reklambiten – det har inte jag. Jag har jobbat med många galor och har koll på den biten – men någon koll på reklambranschen kan jag inte skryta med längre.  

Men du höll på med reklam när du var yngre – hur skulle du säga att det utvecklats sedan dess?  
– Vad tycker du själv? Du intervjuar fel person när det kommer till reklam. Det är som att säga hur tv var förr och hur tv är nu. Det går inte att svara på.

I pressmeddelandet för Guldäggsgalan sa du och David Sundin att ni älskar reklam. Kan du utveckla det?
– Det var nog David som sa. Jag jobbar ju inte med reklam, så jag har inget svar på det. Jag är där för att leda en gala och inget annat.  

Okej. Hur känns det att få leda Guldäggsgalan i år, då?
– Fantastiskt roligt. Först och främst för att det är en stor gala med mycket folk. Det är många duktiga människor där – och sådana är det alltid roligt att få vara omkring. Dessutom är det roligt att få leda med David, som är en reklamare av rang.

Har du varit där tidigare år?
– Nej. När jag jobbade bakom kameran var jag för ung för det.  

Varför tror du att det blev just du och David Sundin?
– Det borde du egentligen fråga någon annan om, men jag har jobbat som konferencier tidigare och hoppas folk tycker jag är bra. David är en superrolig kille som är insatt i branschen. Han är där för sin kunskap och det är härligt att han också är humoristisk. Vi kommer försöka ha så skoj som möjligt. David är ett klockrent alternativ.  

– Det får bli så vi kompletterar varandra. Jag tror att det är det bästa sättet – att en person är insatt och en har erfarenhet från galor. Jag känner mig inte oroad. Men jag har hört att det kan bli ett jävla liv.  

Känner du David Sundin sedan tidigare?
– Vi har gemensamma vänner, men har aldrig jobbat ihop och umgås inte privat.  

Vad har du tidigare haft för konferencierjobb?
– Jag har gjort jättemycket. Till exempel har jag lett Ellegalan fyra år i rad. Jag har varit sidekick på Guldbaggegalan, lett Guldnyckeln, gästat och gjort små inhopp på Rockbjörnen. Jag brukar också vara konferencier på företagsevent.  

Vad tror du blir den största utmaningen under Guldägget?
– Att fånga folks uppmärksamhet och att försöka att inte vara för långrandig. Alla är där för att vinna. Men jag försöker alltid göra mitt bästa.  

Tror du att publiken är svårflirtad?
– Jag har inte hunnit tänka så mycket på det. Folk verkar glada och peppade – vi får bara hoppas att det är så också.  

Erik Haag och Lotta Lundgren har lett galan under de senaste två åren. Kommer ni be om tips från dem?
– De är riktiga proffs, men det har jag inte gjort. Det brukar man inte göra – jag känner dem inte privat. Vi får hoppas att vi klarar ta över rollen. Men det är ett produktionsbolag som producerat galan i flera år, och jag litar på dem till fullo.  

Vem har skrivit manus?
– Jag och David. Vi är ganska färdiga med det, men alla priser är inte satta ännu. Det här är ju ett levande event och mycket kan hända på vägen.   

Några timmar efter vårt samtal ska Josephine på semester till Spanien – varifrån hon kommer hem två dagar innan Guldäggsgalan för att repa.  

– Just nu har jag inte så mycket mer att tillägga. David kan hjälpa dig med reklambiten.

FAKTA / Josephine Bornebusch
Ålder: 32 år
Familj: Mannen Erik Zetterberg, som jobbar som ad på Hennes & Mauritz
Bor: Stockholms innerstad
Uppvuxen: i Nacka och på söder
Är: Skådespelerska
Utbildning: "Nej, arbetslivserfarenhet"
Medievanor: "Är helt beroende av tv-serier och slukar serie efter serie. Jag ser fram emot nya säsongen av Game of Thrones.  
Läser: Nyheter på nätet
Lyssnar på: P3 dokumentär och musik under promenader Läser: manus och sällan skönlitteratur
Drivkraft: "Att alltid försöka göra bättre ifrån sig än förra gången"

Yasmine Winberg

Redaktör Resumé Insikt

yasmine.winberg@resume.se

Ämnen i artikeln:

Josephine Bornebusch

Dela artikeln:


Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.