Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Helgintervjuer

”Jag har insett mitt eget värde”

Publicerad: 5 oktober 2012, 11:30

Hanna Hellquist är aktuell med tv-programmet "Jakten på det perfekta livet". Säsongstart den 31 oktober i SVT1.

Hanna Hellquist har skrivit krönikor i spaltmeter, hon snackar i P3 flera timmar om dagen och syns i rutan på kvällen. Förra året tog hon upp jakten på lycka och i höst kan vi följa hennes sökande efter det perfekta livet i SVT1. För Resumé berättar hon om sitt nya tv-program, hur hon fann lyckan och vad som skulle få henne att besöka ett glory-hole.


Ämnen i artikeln:

MorgonpassetHanna Hellquist

Väl inskriven, med besökslapp på bröstet väntar jag på att slussas in på SVT. En noggrann receptionist bevakar entrén medan de genomskinliga svängdörrarna snurrar ofta och fortare än på varuhus i julrushen.

Sanna Lindström hämtar mig och presenterar Hanna Hellquist. Vi får ett litet rum med anslagstavlor proppfulla med nyckelord och lappar. Brainstormingen sitter i väggarna. Hanna slår sig ner i sin stora fuskpäls.

Det bjuds på gott bryggkaffe och hårda direktiv om att hålla tiden.

Berätta om ditt nya tv-program.
– Det heter ”Jakten på det perfekta livet” och har premiär på SVT1 den 31 oktober. Allt började med att jag och Eva Beckman satte oss ner, bläddrade bland mina krönikor och diskuterade vilka ämnen som programmet skulle handla om. De ämnen vi kom överens om hade en gemensam nämnare, de var alla beståndsdelar i ”Jakten på det perfekta livet”. Upplägget tog form och alla avsnitt fick varsitt tema. I programmet träffar jag kända människor och pratar om dessa teman utifrån en frågeställning.

Hanna ställer sig kluven till hur hon egentligen ser på det ”perfekta livet”. Det är svårt att helt förkasta det eftersom en del av henne vill ha drömprins, barn och schyst villa. På samma gång irriteras hon över att samhället lyckats pracka på henne alla dessa krav och måsten. Meningen är att programmet ska vara samtidskritiskt. Det ska få upp tittarnas ögon för att våra normer har börjat lika regler. Samhället idag är så tydligt upprutat och inramat för hur man lever ett bra liv. Det finns inget svängrum eller andra alternativ. Man ska kära ner sig, bo vackert, göra karriär och barn.

– Det här programmet skiljer sig på så vis från ”Jakten på lycka” där jag faktiskt sökte lycka. I ”Jakten på det perfekta livet” är inte målet att finna ett perfekt leverne utan att belysa svårigheten i att få ihop alla bitar. Vi vill även påpeka hur skumt det är att alla ska bli lyckliga av samma sak.

Är du lycklig?
– Idag är jag väldigt mycket gladare än vad jag har varit tidigare. Jag har ett skitbra jobb och jordens smartaste vänner. Tänker ofta på vilka sjukt bra människor jag har i min omgivning, de fångar upp mig när det går dåligt, säger hon.

Hanna förklarar att det inte går att bli lycklig förens man släpper alla förväntningar och föreställningar av vad lycka faktiskt beror på. Då kan man leva utan ständig jakt på bitar av livspusslet. Det handlar om att ändra sitt tankemönster.

– Större delen av de tankar vi har idag, kommer vi ha imorgon. Om man då tänker på saker som får en att må dåligt förföljs man av dynga. Jag har lyckats ändra mina tankebanor den sista tiden, mycket pågrund av det här programmet, säger hon.

Skönt att klara av kognitiv beteendeterapi på egen hand, billigt och bra.
– Inte för SVT, skrattar Hanna och kastar med lockarna.

– Jag läste en artikel med Linda Skugge där hon berättar att hon aldrig jobbar gratis. Efter det har jag blivit bättre på att ta betalt. Med risk för att låta narcissistisk kan jag beskriva det som att jag har insett mitt eget värde.

Trots att stålarna är viktiga skulle Hanna inte få för sig att verka i kommersiella kanaler.

– Det skulle nog bli en parodi om jag satt i TV3 och svor. Det är lättare att komma undan med lite stök om man har en seriös kanal bakom sig, säger hon och rättar till prillan.

Du har långa dagar, hur orkar du med?
– För att komma ur sängen på mornarna har jag två väckarklockor. De slår ihjäl mig om jag kommer försent till Morgonpasset, jag måste orka. För tillfället blir det mycket jobb eftersom vi sitter i slutredigering av tv-programmet.

Hanna berättar att det inte bara är de långa dagarna som tär på krafterna utan även att behöva se sig själv på film. Idag har de redigerat ett avsnitt där hon träffar Anton Hysén och spelar fotboll. Förfärat imiterar hon sin egen springstil. Det gjorde ont att se Antons perfektion i rutan när hon själv brände av en passning så bollen drar åt ett håll och pumpsen åt det andra.

– Det är inte bara synen av mig själv utan även ljudet. Jag liksom rosslar omkring på planen, förklarar hon.

Så du är med i hela processen av produktionen, även redigeringen?
– Ja, den här gången är jag det. Eftersom programmet är grundat så mycket på min person så kändes det viktigt att vara med i alla led. Jag har deltagit från idé till slutproduktion. Det är svårt att avgöra vad som har varit tuffast, inspelningarna har varit långdragna och krävande. Vi har haft många långa möten, suckar hon.

Hanna är snabb med att tydliggöra att teamet har gjort ett bra jobb och att det har varit skönt att själv få välja vilka som skulle vara med. Det blev en produktion med nästan bara kvinnor, ett medvetet val för att främja brudar.

Googlar du dig själv?
– Gjorde det förut, men det fick ett abrupt slut. Jag skulle delta i Soran Ismails podcast ”Till slut kommer någon att skratta” där vi skulle prata om forumet Flashback. Soran försökte avråda mig från att läsa min egen flashbacktråd. När jag väl börjat förstod jag varför. Det gjorde ont.

Varför tror du att folk blir provocerande av dig?
– För att de vill läsa fel. Samhället är dessutom fullt med kvinnohatare, rasister och andra som sätter sig på tvären. Faktum är att alla offentliga kvinnor får hat.

Låt säga att du var man för en dag, vad skulle du göra då?
– Söka upp ett glory-hole, resten kan jag göra ändå.

Hanna får frågan om vad hon önskar sig och ”en taxvalp” blir det direkta svaret.

Efter några sekunders eftertanke ändrar hon sitt svar.
– Nej! Sex miljoner, inte valpar utan kronor. Då kan jag köpa ett sekelskifteshus i gamla Enskede. Det ska ha trädgård och dubbelgarage. Linda får flytta in och skaffa sig en bil att ha i garaget. Det skulle bli bra. Då kan jag baka äppelpaj och ha barn hur mycket jag vill. Där skulle jag tänka bra tankar och leva mitt perfekta liv.

Kaffet har kallnat och tiden är ute. Vi reser oss så att lapparna fladdrar på väggarna. Några gröna postits lossnar av mitt vinddrag och hamnar på golvet. Jag sätter tillbaka dem slumpvis och blixtsnabbt i hopp om att inte bli ertappad. Hanna såg vad som hände och garvar åt den sabbade tankekartan.
Nu tvingas fler på redaktionen tänka i andra banor.

Blanca Sjöstedt

Ämnen i artikeln:

MorgonpassetHanna Hellquist

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.