Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Helgintervjuer

" Jag har levt under hot "

Publicerad: 12 juli 2013, 08:02

I dag firas Victoriadagen med en folkfest på Borgholms idrotssplats. Kronprincessans födelsedag har sedan 1979 varit ett evenemang där framgångsrika idrottare tilldelas Victoriastipendiet. En av projektledarna bakom årets evenemang är Maria Andersson, en norrköpingsbo som gjort en resa från indredare till konceptutvecklare för Anders Bagge. För Resumé berättar hon vad hon tillför till Victoriadagen, om sitt liv i inredningsbranschen och senare musikbranschen men även om egna stiftelsen 2 Life Foundation.


Ämnen i artikeln:

Anders Bagge

Hur blev du involverad i Victoriadagen?
– Jag träffade Kay Wisetåhl  grundaren av Victoriadagen för lite mer än ett år sedan. Vi fann varandra på flera olika sätt. Vi brinner båda för musik och sport och även för de som är utsatta i samhället. Jag har i många år jobbat med olika former av välgörenhet. Kay känner till min bakgrund och vet att jag gjort det mesta i livet. Jag har byggt koncept och har kunskap och nätverk inom olika branscher. Därför föreslog han att vi skulle samarbeta under Victoriadagen. Han ville gärna se mer kvinnligt entreprenörskap och styrka under dagen därför har vi nu tillfört en konstutställning under lördagen och söndagen. Det är tre olika konstnärer som ställer ut sina verk. På söndagen kommer även jag och den kvinnliga konstnären Catrine Näsmark tillsammans med ett gäng tjejer att inviga dagen med att köra in vitklädda på motorcyklar. Även det ska symbolisera kvinnlig styrka och kraften i kvinnan.

Du har bytt yrkesbana ett antal gånger. Först jobbade du med inredning sedan bygg och nu senare även med musikbranschen och nöje. Hur kommer det sig?

– Jag har alltid trott på att bygga och utveckla koncept snarare än att jag byter bana. Allt har handlat om entreprenörskap och utveckling.

Berätta mer om vad du gjort innan yrkesmässigt.
– Jag har ingen utbildning inom inredning utan tyckte att det verkade som ett spännande jobb och fick det.  Sen gick det så pass bra att jag bestämde mig för att starta ett eget inredningsföretag.  Jag jobbade mycket med hotell och bygg och fick ofta frågor om hur jag tyckte saker skulle byggas därför startade jag även ett byggföretag kort därefter, lite för att "kvinnor inte kan". Eftersom jag jobbade med byggbranschen och inredning kom jag in på marknad. Jag reste till London och där träffade jag många affärsmän och människor från både nöjesbranschen och andra branscher, en av dem var bland annat prins Baharrrain. Jag triggas av utmaningar både yrkesmässigt och privat och ger mig ofta på det som andra ser som omöjligt. Jag ger mig inte och ser utmaningen ofta som en livsuppgift. Det var också under byggperioden jag började samarbeta med en man som det tog mig många år att bryta mig ifrån affärsmässigt. I samma veva arbetade jag även mot Afrika och utvecklade ett koncept om en tradingplattform för att husbyggnation skulle bli möjligt.

Vad hände under det samarbetet med den här mannen?
– Mannen var en bedragare som hotade mig till livet  och tyckte inte att jag skulle samarbeta med andra män. Även när jag tillslut valde att lämna företaget 2008 fortsatte hoten. Jag fick sms på natten som sa " i natt är jag ute och provar min ljuddämpare", eller öga mot öga ¨jag kommer jaga dig tills jag får tag på dig ¨. Hans terror ledde till att jag förlorade allt: mitt hus, bilar, en häst, hela min ekonomi rasade på en dag. När jag till slut bröt mig loss var jag helt knäckt både psykiskt och fysiskt. Jag låg inlåst med nerfällda persienner i tre månader och det var då jag började utveckla det jag gör idag. Jag brukar säga att ¨Ur kaos föds kreativitet¨ och det är jag nog ett levande bevis på. Istället för att fokusera på vad som hänt och tycka synd om mig själv så vände jag tankarna åt ett annat håll och började skapa, en försvarsmekanism som jag utnyttjade till max.

Var det då 2 Life Foundation kom till?
– Det var då jag började utvecklade projektet, tankarna hade funnits tidigare. 2 Life är en stiftelse som har musik och sport som grundstenar.  Stiftelsen ska stödja utsatta barn så att de får en tryggare uppväxt. Har man ingen trygghet hemma kan ens fotbollslag bli som ens andra familj.  Likaså är det med musiken, där kan du få ut dina känslor i text och musik. Vi samarbetar med plattformen Trig.com där Magnus Hedman är ambassadör och ansiktet utåt. Även Andreas Carlsson är intresserad av stiftelsen. Vi fick nyligen in Donald Brown, som vunnit ett antal VM titlar i sprinter. Han driver en egen Charity för Afrika. Även Kay Wiestål är med mig i detta. Jag vill ha människor från både sporten, musiken och affärsvärlden i Advisory board för 2 Life. Jag brukar säga att jag samlar på bra människor, och det är väl där de ska samlas :)

Hur lärde du känna Anders Bagge?
– Genom en gemensam bekant som tyckte att vi borde träffas. Anders berättade sin vision om skolan för mig och jag som då jobbade med konceptutveckling tog det han sa och ritade upp hur jag skulle gjort det på en white-board. Det var ett väldigt lyckat och roligt samarbete som varade i tre år. Jag lärde mig mycket bl.a inom musikbranschen som jag nu tar med mig i livet.

Du håller även på att skriva en bok. Vad ska den handla om ?
– Boken ska handla om mitt liv och det jag gått igenom och upplevt både som barn och vuxen. Jag har gjort väldigt mycket i mitt liv och har råkat ut för både bra och dåliga erfarenheter. Träffat alla sorters människor och levt på båda sidor. Jag vill inspirera andra kvinnor till att våga lite mer och aldrig ge upp. Budskapet är flera. Hur kan man som kvinna kan lyckas i en mansdominerad värld och vågar man ta sig ur destruktiva och hotfulla relationer? Hur är det att leva i båda världar och hur kan en tjej från landet hamna i affärer på en bakgata i Kampala. Existerar glamouren, Al Pacino och världen där dagliga hot är ett faktum, eller är det bara på film? De svaren har jag tänkt dela med mig och tror det kommer bli både bra och spännande läsning samtidigt som det kanske kan stärka andra kvinnor att våga lite mer. Boken ska också ge eftertanke och både skratt och tårar utlovas!

Alexandra Barganowski

Ämnen i artikeln:

Anders Bagge

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.