Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Helgintervjuer

”Jag insåg ganska snabbt att jorden inte gick under”

Publicerad: 27 mars 2015, 16:15

Hanna Persson.

Foto: Yasmine Winberg.

Programledaren och bloggerskan Hanna "Hanapee" Persson fick ta emot mycket kritik efter sin sändning av Oscarsgalan. För Resumé berättar hon om hatet, när ljudet läckte i sändning och hur hon upplever jämställdheten i tv.


Ämnen i artikeln:

SVT FlowSVTFilip och Fredrik

På kvällen den 22 februari satte sig programledaren och bloggerskan Hanna "Hanapee" Persson i SVT-studion och följde försnacket på Twitter inför nattens Oscarssändning. Att hon skulle programleda sändningen hade hon vetat i drygt en månad. Nu ökade nervositeten, ångesten kröp sig på.

– Jag var naiv och förstod inte hur stort det var. Några timmar innan sändning när jag läste på Twitter började jag tänka: Skit också – det här verkar verkligen bli stort, säger Hanna Persson.

Hennes uppdrag var att vara lite av en frisk fläkt under galan som fick "ställa dumma frågor". Strax började hatet hagla in. Samtidigt som Hanna Persson skulle hålla i SVT Flows sändning av Oscarsgalan, skulle hon också klara av att läsa alla kommentarer som kom in under hashtaggen för sändningen: Att hon borde dö, att hon var en slyna, en hora, att panelen som bestod av bisittarna Johanna Swanberg, Agneta Perman och Petra Kauraisa, var "kärringar".

Blandat med rena påhopp kom den sakliga kritiken som mestadels bestod av att tittarna ansåg att Hanna Persson kunde för lite om filmerna som diskuterades.

– Så här i efterhand är det är viktigt att framhålla att jag är nöjd över min insats och att programledningen är nöjd. Jag levererade enligt beställningen och de visste vad de skulle få när de valde mig till programledare. Jag är ingen Anna Hedenmo, säger Hanna Persson och fortsätter:

– Det är som att man dalar. Att läsa kommentarerna i direktsändning var såklart jobbigt och otroligt ångestfyllt. Men jag uppskattar att SVT tar in fyra kvinnor för att hålla ett program för en annars gubbdominerad gala. Det är djärvt i en värld som denna.

I efterhand har hon förstått att tittarna var krävande – även tidigare års program har blivit kritiserade. När programledarduon Filip och Fredrik höll i Oscarssändningen 2011 och 2012 tyckte många att de förstörde högtidsstunden med ett respektlöst raljerande.

– Filip och Fredrik fick kritik för att inte var pålästa – men det var ingen som skrev att de var bockar. Folk hatar olika beroende på om det är mot kvinnor eller män. Kritik ska man kunna framföra – men det är skillnad på kritik och kritik.

När sändningen var över jobbade Hanna Persson hemifrån i några dagar. Till Aftonbladet sa hon då att hon ångrade sin medverkan.

– Hatet kröp in under skinnet och efteråt började jag tvivla på mig själv. Jag tänkte: Shit, var jag verkligen så dålig? Men sen insåg jag ganska snabbt att jorden inte gick under. Allvarligt talat så handlar det bara om film. Så här i efterhand försöker jag se det för vad det var: en gala! Det är ju nästan lite kul att folk kan bli så arga i det sammanhanget.

SVT var snabba på att ringa och höra hur det var med henne. Hon kände stöd från produktionen, men kan i efterhand tycka att budgeten var för liten och att någon borde förberett henne på hur många som kollar och att publiken var kräsen.

– Jag kommer fortsätta att göra roliga livesändningar och det kom något gott ur det här. Det här är folks vardag. Det finns nyhetsuppläsare, allra främst kvinnor, som blir mordhotade bara för att de syns i rutan. Hela den grejen tar jag med mig.

Hanna Persson har jobbat med tv i drygt ett och ett halvt år. Hon började som redaktör på SVT, men fick hoppa in som gästprogramledare för ungdomsprogrammet "MVH Talkshow" som då leddes av Happy Jankell och Fanny Klefelt.

– Jag kände: Fan vad kul det här var! Eftersom jag bloggar, poddar och tar ofantligt många bilder i min webbcam så var jag redan rätt trygg i att exponera mig själv och vara framför kameran.

Förutom MVH Talkshow och Oscarsgalan har Hanna Persson lett portkodsgalan, gjort miniserier med Nöjesguiden och varit röda mattan-reporter på Guldbaggegalan.

– Guldbaggen var nog mitt roligaste uppdrag hittills även om det var svårt. Vi hade förberett oss och bokat intervjuer, men skådisar kommer sent och dyker inte alltid upp. Det var kniven mot strupen hela tiden – en utmaning, men det blev jättebra även om jag sa lite konstiga grejer.

Kan du gräma sig över sådant i efterhand?
– Jo, lite. Mitt ljud läckte under sändningen och jag hade en rätt dålig intervju med Sverrir Gudnason. Efteråt hörde man att jag sa: "Jag veeeet, jag fick paniik" och "Vart är mina manuskort", vilket läckte ut i sändningen. Då fick jag lite ångest och slog mig själv i huvudet. Men jag är nog också bra på att tänka: "Jaja, jag är bara en människa".

Mestadels har Hanna Persson jobbat mot en yngre målgrupp – med program som riktat sig till människor mellan 13-18 år.

– I bland är det lite klurigt att förstå vad en 15-åring vill ha. Jag är ganska barnslig, men ibland blir nivån högre än vad jag tänkt. Samtidigt vänder sig Veckorevyn till 18-19-åringar, men deras läsare består av 14-åringar.

En del som jobbar mot en yngre målgrupp säger också att utmaningen är att man tror att barn förstår mindre än vad de i själva verket gör ...
– Precis, jag tror att det är jättefarligt. Jag blir i bland rädd för att jag ska uppfattas som en tokig tjej med kepsen på sné som säger "Yo kiiids!" Jag har höga tankar om 15-åringar – de fattar det jag fattar. Man ska ha respekt för dem.

Förutom att jobba med tv bloggar också Hanna Persson för Nöjesguiden. Bloggen har hon haft i ungefär tio år och hon säger själv att den snabbt växte sig stor, kanske på grund av att hon visade något annat än vad många förväntar sig av en ung bloggande tjej.

– Har man väl fått genusglasögonen på sig vill jag tro att det genomsyrar allt man gör. Jag försöker tänka på det även i sändningarna och hoppas att det märks. Jag försöker ställa frågor som inte är traditionellt knutna till könsroller. Tv är ju visuellt och handlar per automatik väldigt mycket om skönhet och hur du ser ut, men jag försöker påminna mig om att det inte är det viktigaste, och hoppas väl på att innehållet blir roligare och bättre då.

Hur tycker du att jämställdheten ser ut i tv?
– SVT fick ju nyligen mycket kritik för att det bara var män bakom dramasatsningarna. Det man kan konstatera är att det fortfarande är skevt. Kvinnor får synas i sammanhang där det är mycket yta medan killar får expertroller eller att vara roliga. Men det har blivit mycket bättre, även om det går segt nå djävulskt.

– Jag älskar till exempel att kolla på Berg och Meltzers serie på Kanal 5. Den hade tagits emot på ett annat sätt om de hade varit män. Folk verkar ha svårt att ta in att kvinnor kan vara roliga och har lättare att ta in två sköna snubbar än två sköna tjejer.

Vad har du på gång för SVT framöver?
– Vi håller på att jobba med ett ungdomsprojekt nu som jag inte kan prata om än. Jag hoppas att SVT vill fortsätta satsa på det – men vi får se vad jag ska göra till hösten. Allt går snabbt på vår redaktion. Har man en idé så finns det utrymme att testa den med en gång.

FAKTA / Hanna "Hanapee" Persson
Ålder: 26
Familj: Sambo sedan tio år tillbaka med hennes "highschool sweetheart"
Bor: Södermalm
Aktuell: Programledare och redaktör på SVT, bloggar på Nöjesguiden, programleder "MVH Talkshow", skriver krönikor i ST, har podcasten "Hanapee's otroliga podcast"
Utbildning: Kandidatexamen i medie- och kommunikation från Södertörns högskola och några terminers genusvetenskap
Drivkraft: Lust, magkänsla och att leka med normer och förväntningar
Medievanor: Lyssnar på podcasts varje natt. Bland andra Geniförklarat, Värvet, Lilla drevet, Alex och Sigge, Filip och Fredrik samt SR-poddar. Läser Aftonbladet, DN, Twitter och Facebook
Senast lästa bok: "Not that kind of girl" av Lena Dunham
Tjänar: 40 000 kronor i månaden efter skatt
Mest stolt över: Att hon vågar mycket även om saker är jobbiga
Gör en ledig dag: Promenerar omkring och kollar på grejer med hennes kille som de vill köpa eller drömma sig bort till. Dricker vin, ser på serier och spelar The Sims 4

Yasmine Winberg

Redaktör Resumé Insikt

yasmine.winberg@resume.se

Dela artikeln:


Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.

Se fler branschtitlar från Bonnier News