torsdag1 juni

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Helgintervjuer

”Jag kunde få panik och tunghäfta”

Publicerad: 10 augusti 2012, 13:45

Agneta Sjödin blir programledare för Nyhetsmorgon Söndag i höst, då hon även släpper en ny roman. Foto: Linus Hallsénius/TV4.

I sommar har hon spelat in Fångarna på fortet och lett Sommarkrysset.
I höst väntar nya jobbet som programledare för Nyhetsmorgon Söndag och lanseringen av senaste romanen.
Agneta Sjödin, 45, är rutinerad, van vid ett högt tempo och stora uppdrag.
– Precis i början av min programledarkarriär kunde det hända att jag fick panik, hög puls och tunghäfta av nervositet. Det var ingen bra nervositet. Men med åren har jag fått mer rutin och blivit mer avspänd, säger hon.

Ämnen i artikeln:

Agneta Sjödin

MH

Magnus Helander


Agneta Sjödin jobbade som ljustekniker på MTV Studios i Jonsered utanför Göteborg i början av 1990-talet när hon fick frågan om hon ville testa som sidekick till Adam Alsing i Tur i Kärlek.

–      Jag hängde då i taket och riktade strålkastare. På en vecka gick jag från jeans, boots och avklippta skinnhandskar till klänning, högklackat och målade naglar. Förvandlingen var total och en ny resa började i mitt liv, formulerar hon det stora karriärsklivet, på sin hemsida.

Efter 21 år i rutan i program som Fångarna på fortet, Gladiatorerna, Sikta mot stjärnorna, Spårlöst och Let's dance är hon ett av landets största programledarnamn.

I våras färdigställde hon sin senaste roman – sin sjätte bok – och därefter har hon  spelat in en ny säsong av Fångarna på fortet, lett Sommarkrysset och hoppat in i Nyhetsmorgon som vikarie.

Till hösten blir hon en av tre programledare för Nyhetsmorgon Söndag. Agneta Sjödin, Jessica Almenäs och Carina Berg ska turas om att leda programmet.

–      Jag fick testa en gång i somras, det är verkligen ett superkul program att jobba med och sitta ner och prata med intressanta gäster. Det är tufft att gå upp så tidigt på morgnarna, men det får man ta, säger Agneta Sjödin, som böjar klockan 05.00 de söndagar hon leder Nyhetsmorgon, med start den 16 september.

Drömgästerna är Sting, Steven Spielberg och Stephen King.

Hur van är du vid att intervjua andra?
– Det har jag från ganska många program genom åren, Förkväll bland annat.

Vissa av Nyhetsmorgons vikarier under sommaren har fått kritik för att ha varit alltför "gröna", bland annat Laila Bagge.

–      Det är en fördel att man har många års erfarenhet av direktsändning. Nyhetsmorgon är ett större jobb än man tror när man kastar sig in i det. Jag tänkte verkligen "Wow, vilket mastodontprogram det här är, säger Agneta Sjödin.

I sommar har Agneta Sjödin varit ledig i tre veckor.

– Jag åkte iväg med ett gäng kompisar, men det var lite svårt att varva ner med tanke på allt som låg framför mig.

I höst blir det intensivt med Nyhetsmorgon varvat med lanseringen av romanen "En kvinnas hjärta". Det är en uppföljare till hennes första roman, "En kvinnas resa".

–      En kvinnas hjärta handlar om att bli lämnad, förkrossad och vägen tillbaka upp igen, säger Agneta Sjödin vars böcker om karaktären Maria till stor del bygger på självupplevda händelser.

För att orka med det höga tempot tränar Agneta Sjödin hårt – minst tre gånger i veckan. På träningsschemat står thaiboxning med kampsportaren Rickard Nordstrand, löpträning och styrketräning.

–      Jag måste träna för att orka med jobbet. Träning ger mig så mycket, jag vill ha en stark kropp och man blir piggare.

Jag frågade en kvinnlig kollega om tips på frågor till dig. Hon sa: "Fråga hur hon kan hålla sig så ung och fräsch – hon ser likadan ut nu som för 20 år sedan".
–      Ha ha, sa hon så? Då blir jag glad, du får pussa henne från mig.

–      Men man får vara tacksam för sina gener.  Jag tar hand om mig och partar inte speciellt mycket. Sedan har jag spons på krämer och äter mycket vitaminer och mineraler.

Hur viktigt är utseendet för dig?
–      Jag skulle ljuga om jag sa att det inte var viktigt. Jag har ett jobb där man syns och vill se så bra ut som möjligt.

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev