Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Helgintervjuer

”Jag skulle kunna slänga mig framför en lastbil”

Publicerad: 12 oktober 2012, 12:07

Pär Lernström är aktuell som programledare för "Kockarnas Kamp" och leder radioprogrammet "PP3".

Foto: Blanca Sjöstedt

Han började på MTV med morgonshowen ”Mycket mer än bara müsli”, idag är han mannen alla vill ha till frukostbordet. Pär Lernström är aktuell som programledare i ”Kockarnas Kamp” på TV4 och leder radioprogrammet ”PP3”. Här berättar han om inspelningen med Sveriges främsta kockar, hur det är att bli farsa och ger Filip & Fredrik svar på tal.


Ämnen i artikeln:

Pär Lernström

Det är en sådan där måndag i oktober när solen faktiskt skiner. Det är kyligt i luften och löven har blivit så gula att dem snart ligger på marken. En fin dag för fotografering. Pär Lernström gör sitt bästa för att se tuff ut i skuggspelet av en lind. Det är svårt med en så sympatisk uppsyn.

Pär Lernström är känd för sin trevlighet. Filip & Fredrik har antytt att han är den mest omtyckta mediepersonligheten av andra som jobbar med media. När jag nämner det fnyser han lite.

– Jag vet inte om de har rätt i det. Ibland tror jag att min konflikträdsla kan ha ett finger med i spelet. Den gör att jag sällan stöter mig med folk. Mina vänner brukar lyfta fram en annan grej Filip & Fredrik sagt. Nämligen att jag är den som gamlingarna på ålderdomshemmen helst låter sig torkas i röven av. Det kan nog stämma.

Det är lätt att förundras över hur män inom mediebranschen plötsligt känner varandra när de kommer till en viss punkt i karriären. Var sitter gängtatueringen?
– Jag tycker inte att det bara är männen i den här branschen som känner varandra men jag förstår vad du menar. Det finns herrar som håller på mycket med name-dropping i sina poddar. Det har nog spätt på den bilden.

– Alex Schulman kan vara en av anledningarna till att folk lär känna varandra. Han är killen som faktiskt ringer när man föreslagit en lunch.

Hur var det att spela in Kockarnas Kamp?

– Det var kul! Vi spelade in allt under tre veckor på Österlen i somras. Det är roligt med nya format, då kan man påverka produktionen på ett annat sätt.

Pär Lernström berättar att det fanns en rädsla hos produktionen för att kockarna inte skulle ta tävlingen på allvar. Om tävlingsmomentet gick till spillo skulle programmet inte ha mycket tyngd kvar. Det tog inte lång tid innan de insåg att oron var helt i onödan. Snabbt blev det blodigt allvar bakom spisarna.

– Många har fått kämpa för att hålla tillbaka starka känslor. Ilska och besvikelse har inte varit helt ovanligt bland kockarna, berättar han.

Pär Lernström säger att ”Kockarnas Kamp” kan ha varit det roligaste projektet han deltagit i. Med lite eftertanke beskriver han det som att det senaste han gjort oftast känns som det roligaste. Han är glad över sitt kontrakt med TV4 och hur det gå att kombinera med jobbet på SR. Både radio och television ligger honom varmt om hjärtat så det hade varit jobbigt att behöva välja.

– Det är en ynnest att få leda ett program som ”PP3”. Jag älskar populärkultur och vi har väldigt fria tyglar. Dessutom är mina sidekicks genier, säger han.

Det låter som en perfekt kombo men blir det aldrig för mycket?
– Jag har blivit bättre på att säga nej till saker. Idag känner jag igen tecken på stress och kan se när det inte kommer gå ihop. För ett år sedan höll det på att bli för mycket.

Pär Lernström var programledare för ”Idol” samtidigt som han höll i ”Parlamentet” och skrev en bok. Det arbetsschemat toppade han med att köra en svensk klassiker med Lidingölopp, Vätternrundan och allt vad det innebär. En kväll skulle han dessutom vara konferencier Blog Awards. Då spydde han blå sportdryck i kulisserna och bestämde sig för att ta det lugnare.

Vems kritik och beröm sätter sig hårdast på dig?
– Min fru Lindas kritik sätter sig hårdast för den är ärlig. Men hon är också varse att jag är en öm person så ibland förskönar hon sanningen. Det är nog även hennes beröm som gör starkast intryck eftersom hon är en skeptisk person. Ibland hör Ulf Elfving av sig med beröm och då blir jag också väldigt glad. Han har varit en stor förebild för mig.

– I början var det lätt att påverkas av recensenter när de skrev elaka saker. Nu har jag lärt mig att folk glömmer snabbt. Det var skönt att komma till den insikten.

Vilken är din värsta erfarenhet av media och skriverier runt dig?
– Jag har varit skonad från det där. Det enda jag kan komma på är att det skrevs en del när ”Idol” och ”Parlamentet” las ner. Jag var den gemensamma nämnaren för båda programmen. Självklart ville tidningarna vinkla det som att jag också var anledningen till nerläggningen. Själv hade jag vetat detta länge och var dessutom i Mexiko så det påverkade inte mig särskilt hårt.

Pär Lernström förklarar att han inte störs av sitt kändisskap. Han gjorde ett medvetet val innan det var dags att ställa sig framför kameran i rikssänd tv. Om han inte skulle jobba med det han gör idag hade han antagligen varit lärare. Tidigare har Pär Lernström undervisat i både gymnastik, NO och svenska.

– Det finns med andra ord en bunt 20-åringar i Strängnäs som har vissa kunskapsluckor, säger han.

Grattis förresten, du har nyligen blivit pappa!
Vad är den största förändringen med att bli förälder?
– Det har satt perspektiv på saker. Tidigare har det varit lätt att utgå från sig själv i första hand men bebisen har flyttat fokus. Plötsligt har jag något i mitt liv som betyder mer än allt annat. Jag skulle kunna slänga mig framför en lastbil om det så behövdes. Utan att tveka.

Blanca Sjöstedt

Ämnen i artikeln:

Pär Lernström

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.