onsdag7 juni

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Helgintervjuer

”Jag slår åt alla håll”

Publicerad: 28 september 2012, 10:29

Tobias Boström. Foto: Andreas Elgstrand.

Med sin blogg på Nöjesguiden har kreatören Tobias Boström blivit en källa för humoristiska inlägg i samhällsdebatten om politik, reklam och populärkultur. För Resumé berättar han om Tintin på Kulturhuset, om tiden som toppkreatör i Holland och varför det är viktigt att ha en åsikt i humor.


LF

Linus Fremin


Tobias Boström satt på tunnelbanan och kollade sitt Twitter-flöde och såg att det enda folk diskuterade var Tintin och Kulturhuset. Väl framme på jobbet var ett möte fem minuter försenat så han valde att ”göra en snabb grej” som han publicerade på sin blogg. Resultatet, en bild på flyende Tintin-karaktärer från Kulturhuset, blev en av de mest delade bilderna i veckan.

– Väl på morgonmötet kände jag hur telefonen började vibrera och helt plötsligt hade jag fått 43 retweets på några minuter. Galet!

– Men jag har insett att är man snabb med någonting så kan man få en jävla spridning. Hinner man med när nyheten kommer så plockar folk upp det. Så det har blivit lite av min grej att se vad som händer och göra något kring det. Det kanske inte alltid är värsta genomtänkt, men ibland kan tiden vara viktigare än själva budskapet. Att hoppa in i Twitter-cykeln när det snurrar, säger Tobias Boström.

Med sin blogg under eget namn på Nöjesguiden.se har Tobias Boström utmärkt sig som en sorts humoristisk uttolkare av samtiden. Satiriska bilder om allt från ”copy-smileys” till att Centerpartiet borde byta namn på ”Budskapbyggaren” till ”Budskapsdelfinen.”

Varför har du den här bloggen?
– Jag har jobbat med reklam i sju år och det kan vara en väldigt frustrerande process från brief till färdigt resultat. Det kan ta ett år ibland. Bloggen har blivit utloppet där jag kan vara kreativ på tio minuter och folk kan tycka till om det direkt. Det är en skön kontrast till mitt vanliga jobb.

Det handlar alltså om kreativiteten i grund och botten?
– Ja, när jag började blogga brukade jag jämföra det med hur jag notoriskt skrev ner roliga tankar i ett anteckningsblock. När jag började blogga kunde jag skriva det där i stället och folk kunde kommentera.

Hur kom det sig att du gick till Nöjesguiden?
– För något år sedan skrev jag ett inlägg om Kakao-ögonen av Olle Eksell och det blev väldigt populärt och fick tusentals likes på Facebook. Jag hade aldrig tänkt tanken att blogga hos någon, men fick helt plötsligt flera erbjudanden från olika ställen. Då kändes det från Nöjesguiden mest intressant.

Har det påverkat att blogga under ett företags namn till skillnad från att bara göra det för dig själv?
– Jag har ett annat varumärke att relatera till nu, och även om jag kan skriva vad som helst, så drar jag kanske inte ut något som är väldigt lågt eller out there. Jag tänker till lite extra nu, men egentligen inte så mycket. Jag funderade innan jag började blogga hos dem om jag skulle vara tvungen att anpassa mig, men det har jag aldrig känt. Jag är stolt över att vara på Nöjesguiden och känner mig hemma där.

Tobias Boströms montage med Tintin och Kulturhuset.

För sju år sedan flyttade Tobias Boström, efter studier på Hyper Island, till Amsterdam för att göra praktik på en reklambyrå. Han stannade i sex år och jobbade på storbyråer som Strawberry Frog och JWT och frilansade de sista åren. Han återvände till Sverige och Stockholm först för ett år sedan.

– Jag hade tänkt vara i Amsterdam några år och sedan hoppa runt till London och New York, men jag blev fast. Det är en otroligt lätt stad att leva i, att få en bra levnadsstandard, hyfsat lätt att få bra jobb. Den lockar också till sig mycket intressanta människor.

Sedan han kom hem till Sverige igen för ett år sedan har han frilansat, men för bara några veckor sedan fick han sitt första heltidsjobb i den svenska reklambranschen, som digital konceptutvecklare på OTW.

– Jag hade inte så bra koll på svenska reklambranschen, men gick runt på de byråer jag kände till. Alla var jättetrevliga, men jag kände ändå att jag inte ville till en traditionell reklambyrå. Jag har liksom gjort det. Jag ville hamna på ett ställe där jag kunde använda all min reklamkompetens fast i ett nytt sammanhang och då passade OTW bra.  Det är allt från tv till kundtidningar, men det påminner om det jag gjorde innan.

Vad är skillnaden mellan reklambranschen i Sverige och Holland tycker du?
– Den stora skillnaden är att projekten är mindre här. När jag jobbade i Amsterdam på större byråer var det miljonkampanjer som gick ut i flera länder, så är det sällan här.

– En annan skillnad är att man kramas efter möten här. Det har jag faktiskt reagerat på flera gånger. Det är casual kramen med personer man aldrig har träffat innan. Nej, men överlag är det inte så stor skillnad förutom storleken på kunderna.

Hur skiljer det sig att vara kreativ på jobbet och på bloggen?
– Kreativitet är något man lär sig. Som kreatör spenderar jag dagarna med att komma på idéer och det är klart man blir bättre på det med erfarenhet. Jag skriver bloggen ganska likt hur jag gör reklamprojekt. Allt handlar om att komma på idéer kring ett ämne, vare sig det är en brief eller Tintin.

Hur skulle du själv beskriva din humor?
– Jag tycker att man alltid ska ha en åsikt även i humor. Roliga saker måste på något sätt bottna i något man tycker annars blir det bara Göteborgsvitsar av det. Nu lever inte jag upp till det själv alltid, men jag tycker humor ska komma ifrån att man tycker något. Det är ambitionen.

Jag har läst in någon sorts politisk dimension i det du skriver, vad säger du själv?
– Jag har inte medvetet gjort det, men när en kompis sa för ett tag sedan ”vet du att du bara skriver om politik numera?” så insåg jag att jag hade gjort det. Jag är politisk intresserad även om jag aldrig har varit politisk aktiv. Där kommer jag tillbaka till det här att ha åsikter. Jag skulle gärna uppfattas som obunden politiskt, men det kanske inte folk gör. Jag slår åt alla håll där det känns relevant.

Med en blogg så skapar man ju även ett sorts varumärke, hur ser du på ditt eget?
– Jag har ingen medveten strategi, men så klart finns det undermedvetet eftersom jag jobbar i den branschen jag gör. Jag har inte direkt satt mig ner med en lista med punkter om hur jag vill uppfattas.

Du borde göra en brand identity-triangel om hur du vill uppfattas och sedan lägga ut den på din blogg.
– Ja, haha, exakt.

Har du fått nytta av att se vilka blogginlägg som blir populära i ditt yrke som kreatör?
– När jag är väldigt nöjd med ett inlägg och tänker ”fan vad kul det är” då får det två likes på Facebook, men när jag skriver något på fem minuter innan ett möte så blir det galet spritt. Jag har tänkt på det i min yrkesroll, om vad som får effekt. Av alla inlägg har jag skrivit som har fått bra spridning så har det sällan varit mina favoriter. Det är dock en farlig fälla att göra precis samma sak som det som funkar.

Det är som One hit wonders-artister som gör en nästan exakt likadan uppföljare, det funkar sällan.
– Precis. Jag skulle kunna photoshopa Tintin i flera veckor utan att någon skulle bry sig.

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev