Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Helgintervjuer

”Jag trodde att karriären var slut”

Publicerad: 4 april 2014, 08:14

Aino Bragman-Jankert.

Foto: Yasmine Winberg.

För fyra år sedan blev Aino Bragman-Jankert petad från vd-posten på produktionsbolaget Stockholm-Köpenhamn. För Resumé berättar hon om anledningen och om tiden efteråt.


Ämnen i artikeln:

StrixStockholm-Köpenhamn

När hon under hösten 2010 fick lämna Stockholm-Köpenhamn hade Aino Bragman-Jankert varit vd för produktionsbolaget i ett och ett halvt år.  

Beskedet kom plötsligt och många i branschen undrade vad som hänt. Bolagets dåvarande producent Micke Svensson tillträdde, vilket utåt sett kunde uppfattas som om Stockholm-Köpenhamn ville öka lönsamheten med en mer innehållsinriktad verkställande direktör.  

Men det var inte riktigt hela sanningen.

Aino beskriver hela 2009 som en stor lucka i livet. Den 9 mars det året, samma dag som hon skulle tillträtt som vd på Stockholm-Köpenhamn, dog hennes mamma i bröstcancer.

Det var tredje gången tumörerna kommit tillbaka. Läkarna kunde ingenting göra. Ainos mamma blev 64 år.  

Veckan därpå började Aino som vd. När hon tackat ja hade hon varit mammaledig med yngsta sonen Elvis och blivit smickrad över att ha fått frågan. Efter drygt två år som produktionschef på bolaget kände hon det väl.  

När Aino varit vd i ungefär ett halvår insjuknade sonen Aksel, då tio år gammal. Han hade fått hjärninflammation och fick tillbringa flera månader på sjukhus.  

– Jag ville vara med min son så mycket som möjligt. Det fanns väldigt många begåvade kollegor runt omkring mig som var ett stort stöd under den här tiden, säger Aino.  

Men en vd behöver också kunna stötta sina anställda, tycker hon.  

– Efter de här två tragedierna kunde jag inte riktigt det. Jag önskar att jag hade kunnat prestera, men det gick inte.  

Så hon slutade. Trött och rädd funderade hon på om det här var slutet för hennes karriär.  

– Det var en väldigt obehaglig upplevelse. Jag visste inte vad jag skulle göra. Men efter en tid ringde Henrik Stenlund (vd på Strix) och erbjöd mig jobb.  

Fyra månader efter att Aino slutat på Stockholm-Köpenhamn började hon som förproduktionschef/exekutiv producent på Strix.  

– Jag kände att det var inspirerande och passade mig perfekt. Det är helt rätt plats för mig och väldigt roligt att få vara länken mellan utveckling och produktion.  

I dag är Aksel helt återställd. Men trots allt som hänt skulle Aino inte velat ha inflammationen ogjord.  

– Händelsen har verkligen stärkt våra familjeband. Det viktigaste i dag är att Aksel är frisk igen.

Hur kändes det att behöva sluta på Stockholm-Köpenhamn?
– Jag är glad att jag fick hjälp med det beslutet. Det är klart att det kändes som ett misslyckande, däremot kom beskedet inte som någon överraskning. Innerst inne kände jag att jag inte klarade av jobbet just då. Men samtidigt vill man vara en duktig flicka.  

Känner du så?
– Det är klart att man är bekräftelsestyrd, men jag tycker att det kan vara en bra drivkraft. Att söka bekräftelse och uppskattning i det man gör är en mänsklig egenskap. Det är viktigt att både få och ge bekräftelse till de man jobbar med.  

Hur ser du på det som hände så här i efterhand?
– Ibland kan jag tycka att det var dumt att jag tackade ja. Och ibland kan jag vara ledsen över att det krockade med en sådan tid i livet. Men man gör alltid så gott man kan. Det här har gjort mig många erfarenheter rikare.  

– Man måste våga prova saker för att veta vad man vill och inte vill göra.  

Hur då?
– När jag tackade ja till posten som vd hade jag själv en annan bild av vad det innebar. Jag var mer av en praktisk vd och bolaget behövde en innehållsinriktad. Fast det var ju ingen som lurade på mig jobbet. Men i dag trivs jag jättebra med det jag gör på Strix.  

Din tv-karriär började år 2000 på Strix, och nu är du tillbaka. Hur upplever du bolaget?
– Det är en fantastisk arbetsplats. Strix har alltid kunnat erbjuda väldigt roliga och spännande projekt, allt är möjligt och jag har alltid känt att de har satsat på mig.

Har du omvärderat vikten av karriären efter den här händelsen?
– Nej, men jag har omvärderat vikten av familj och hälsa. I dag finns det en bra balans mellan mitt jobb och mitt privatliv. Jag är en hemmakär person som gillar att göra saker med min familj.  

Det har blivit en del resor i jobbet, men det är också viktigt för familjen att resa tillsammans – gärna ofta. De har försökt resa utomlands varje år, men för ett tag sedan köpte de ett landställe på Gotland. Därför går just nu de flesta resor dit.

– Ett av mina bästa resminnen var när vi firade nyårsafton i Brasilien 2012. Vi hade alla barn med oss och jag och min man Kimma satt med våra bästa vänner och deras barn i varsin strandstol på Illa Grande, söder om Rio de Janeiro. Då fick vi uppleva det mest storslagna fyrverkeri vi någonsin sett.  

Familjen har också en tradition de kallar femtonårsresor.

– Då åker man själv med sitt barn när de fyller femton. Det är underbart att åka hela familjen också, men när man är två får man verkligen tid att rå om varandra och ha kvalitetstid. Det är lyxigt.

Var blir nästa resa då?
– Till Amorgos i Grekland. Det är ett ställe jag ständigt återkommer till efter att första gången som tonåring rest dit med mamma. Nu när Aksel fyller 15 fick han själv bestämma var han ville åka. Jag blev så glad när han valde Amorgos.

FAKTA / Aino Bragman-Jankert
Ålder: 43  
Bor: Enskedefältet
Uppvuxen: på söder i Stockholm
Är: Exekutiv producent på Strix
Familj: Gift med Kimma, sönerna Elvis 5, Aksel 15, bonusdöttrarna Elsa, 15 och Herta, 17
Utbildning: Filmvetenskap, videoutbildning på Kulturama och tv produktion vid Kalix folkhögskola
Karriär i korthet: servitris på café Saturnus, spelade in reklamfilm, produktionsledare på Strix, produktionschef på Jarowskij, produktionschef på Stockholm-Köpenhamn, vd på Stockholm-Köpenhamn och Exekutiv producent på Strix  
Favoritproduktioner: Böda Camping, Ullared och Elitryttarna
Hobby: rider en gång i veckan
Drivkraft: Roligt att jobba ihop med människor och besöka olika arbetsplatser och miljöer.
Medievanor: Ser alla premiärer, Kunskapskanalen, Netflix, läser nyheter på webb och får hem DN i brevlådan på helgerna
Lyssnar på: 15-åringens musik som mestadels består av Kartellen, men också Värvet och P1 Om tio år: "jobbar med tv, rider och bor gärna någonstans där jag ser vattnet"

Yasmine Winberg

Redaktör Resumé Insikt

yasmine.winberg@resume.se

Ämnen i artikeln:

StrixStockholm-Köpenhamn

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.