Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Helgintervjuer

”Jag vill ha full kontroll över mina böcker”

Publicerad: 21 december 2012, 15:48

Leila Lindholm

Foto: Blanca Sjöstedt

Hon har gett svenska folket otaliga middagstips och bakat sig in i många hjärtan. Leila Lindholm har lagat mat i TV4 sedan tidigt 2000-tal. För Resumé berättar hon om arbetet med sitt eget bokförlag och vad som får henne att ledsna på att smeta i tv.


Du är aktuell med både det ena och det andra, berätta!
– Det senaste året har jag ägnat mig mest åt ”Leilas General Store”. Det är en konceptbutik på nätet där man kan köpa allt från köksredskap till inredningsdetaljer. Jag håller även på med en inredningsbok med Ulrika Magnusson som kommer ut 2013. I den får man handfasta och smarta tips på hur man kan skapa olika inredningsstilar. Materialet bygger mycket på våra personliga stilar och våra egna hem. Det är en idé som har följt mig länge, jag började fundera på att göra en inredningsbok för 3 år sedan. Det har gått lite långsamt eftersom vi jobbar med riktiga miljöer. Det tar tid att bygga ett hem. Och sedan så har jag just fått en liten bebis också.

Berätta om ”Walter and Books”, varför startade du ett eget bokförlag?
– Det var en naturlig utveckling när jag började göra egna böcker. Jag startade ”Walter & Books” tillsammans med min man 2009. På vårt förlag förlägger vi kokböcker och böcker inom livsstilssegmentet. Senaste boken vi gav ut var David Batras otroligt fina, indiska kokbok. Den jag även var redaktör för, berättar Leila Lindholm och fortsätter:

– Att jag har valt att ge ut mina egna böcker är för att jag sedan min andra bok har skött produktionen helt själv. Då har jag levererat böckerna färdigtryckta till förlagets lager, så steget fån produktionsbolag till förläggare kändes naturligt. Mina böcker vill jag gärna ha full kontroll över, och jag ser det som en av mina starka sidor. Jag släpper inte ifrån
mig något som är halvfärdigt. För att jag ska kunna känna mig nöjd måste jag ge 100 procent. Blir det fel någonstans måste jag ändå känna att jag gett allt jag har, det skulle gräma mig annars.

Leila Lindholm menar att hennes jobb antagligen är det bästa man kan hålla på med. Hon beskriver sig som en entreprenör med matlagning som spetskompetens.

Den enda nackdelen med yrket är att kändisskapet inte enbart sätter guldkant på tillvaron.

– Man lever bitvis sitt liv under lupp och måste tänka på vad man säger och gör i de flesta sammanhang. Allt runt omkring en kan lätt bli lite uppförstorat, det blir snabbt en höna av en fjäder. Min erfarenhet är att det finns en del som gillar skvaller.

Du har gjort sju olika matprogram i ett flertal säsonger, tröttnar du aldrig?
– Jag blir trött ibland när vi har tuffa inspelningsscheman men jag tröttnar inte på att arbeta med tv. Det är otroligt kreativt och utvecklande. Inspelningarna går till på så olika sätt, ibland är det intensivt i tre månader och ibland blir det mer långdraget. Det är tjusningen med det här arbetet, att det är väldigt varierande, säger Leila Lindholm och fortsätter:

– Jag har extremt mycket tålamod. Inspelningsdagarna är krävande. Man måste utstråla energi i väldigt många timmar.

Finns det något du lessnar på med att göra tv?
– Det har hänt att någon producent vill att jag ska säga något jag inte kan stå för. Jag är inte skådespelare, i slutändan är det ju jag personligen som ska stå för det jag säger i rutan. Mitt framgångsrecept är att göra det jag tror på.

Leila Lindholm berättar att de bästa produktionerna ofta görs när inspelningarna sker i rätt årstid för program-temat. Då är det lättare att hitta stämningen och en genuin känsla i arbetet.

Hennes program bygger mycket på miljöerna och hon har ett stort intresse för scenografi så ingenting lämnas åt slumpen.

Kollar du på dina egna program?
– Ja, jag dubbelkollar programmen i redigeringen. Det måste jag, även om jag känner ett visst motstånd till det. Jag har ganska mycket distans till det jag gör och vem jag är så det är inte så farligt.

Vad har du för medievanor?
– Sociala medier som Facebook, min blogg och Instagram är viktiga i mitt arbete. Jag är aktiv privat men det går hand i hand med jobbet. Jag vill ha en personlig relation till de som följer mig på olika ställen. Därför delar jag med mig av vardagen och det jag älskar.

Blanca Sjöstedt

Dela artikeln:


Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.