Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Helgintervjuer

Julia Skott: Jag har svårt att ta näthatet på allvar

Publicerad: 27 september 2013, 13:28

Julia Skott.

Foto: Isa Diamant.

Journalisten, krönikören och bloggaren Julia Skotts bok "Kroppspanik – fett, lögner och sjukt onödig ångest" har väckt stor uppmärksamhet. I helgen är hon på Bokmässan i Göteborg för att prata om den.


Ämnen i artikeln:

Helgintervjun

Julia Skott hade många olika planer på vad hon ville göra med sitt liv när hon var yngre. Att doktorera i filosofi eller filmvetenskap låg länge högt upp på listan över vad hon ville göra.  

– Men det som lockade mig mest till sist var att berätta om saker, så det fick bli journalistik, säger hon.  Och jag är mycket glad över att jag kan nörda ner mig i olika saker.

När Julia Skott gick på Journalisthögskolan och det var dags för praktik deltog hon inte i kampen om de prestigefyllda platserna på DN eller SVT. Istället valde hon TV4 Uppsala.

– Jag insåg att jag skulle få chansen att göra mer spännande saker på en liten redaktion, säger hon. Jag fick vara programledare, reporter, intervjua politiker och kändisar och sådant som jag aldrig kommit i närheten av om jag varit på en stor rikstäckande redaktion.  Och så kommer man så nära tittarna. Jag bevakade en demonstration om studentbostadsbristen i Uppsala och när jag packade ihop mina grejer för att dra vidare,  så ropade någon i megafon "så tackar vi TV4 Uppsala för bevakningen" och alla började applådera. Det kändes helt fantastiskt.

Julia Skott skriver numera om film och tv på bloggen Wierd Science, pratar teknik i Gomorron Sverige, gör podcasten Maktministeriet, har varit reporter på inredningstidningen Residence, jobbat med läsarmedverkan och sociala medier på Aftonbladet och varit reporter och programledare på TV4.  Den här hösten är hon dock mest uppmärksammad för boken ”Kroppspanik – fett, lögner och sjukt onödig ångest” som kom ut för en månad sedan på Natur & Kultur.  

– Jag har skrivit och föreläst en del i ämnet och kände att det fanns ett stort intresse för de här frågorna, säger hon.  Och det hände att människor hörde av sig och frågade varför jag inte skrev en bok. För ett och ett halvt år började projektet sedan hade jag provkapitel och struktur klara förra hösten och sedan skrev jag ganska intensivt under vintern och våren.

Men du jobbade på med dina andra jobb som vanligt?
– Ja, jag jobbade heltid stora delar av den tid som jag skrev på boken. När jag kom hem på kvällarna pluggande jag in hörlurarna och satte mig vid datorn. Usch, nu låter jag som en sån där övermänniska.  Jag märkte inte alltid att det var jobbigt men jag var nog väldigt tråkig för alla i min omgivning.

Det här är din första bok. Var det en jobbig omställning från att skriva blogginlägg och artiklar?
– Jag har ju skrivit akademiska uppsatser när jag pluggade till min fil mag i filmvetenskap så jag har viss vana av att skriva långt. Men en bok är ju mer på riktigt på något sätt. Jag hade en redaktör och en förläggare som var fantastiska och så kan man inte skriva och släppa som man ofta gör i journalistiken.

Varför skrev du boken?
– Vi matas ständigt med bilder och ord som styr vår syn på kroppen och väldigt många mår dåligt över hur de ser ut. 80 procent av ungdomarna är missnöjda med sina kroppar och det saknas helhetsgrepp över kropp, vikt och hälsa och hur det hänger ihop.

– Vi har matats med att övervikt alltid är fel och farligt. Och om man utgår från att fett är farligt så kommer man att ställa frågorna på ett visst sätt. Det finns tjocka människor som får hjärtkärl-sjukdomar och det finns vältränade människor som får hjärtkärl-sjukdomar. Men om man fixerar sig vid att ett högt BMI är huvudorsaken till dessa sjukdomar, så missar man att det handlar mer om livsstil än om vikt.  Det finns helt enkelt tjocka människor som är hälsosamma och smala som är ohälsosamma.  

– När man fokuserar på att hälsa mäts i kilo så är det lätt att människor misslyckas med att gå ner i vikt mår sämre.  Målet måste vara att må bra och inte att gå ner i vikt.

Boken har uppenbarligen tagits emot väl?
– Ja, jag är så glad att få åka ner till bokmässan och berätta om den. Jag har fått flera förfrågningar om att föreläsa om den och det känns fantastiskt. Men sedan har jag fått andra reaktioner också. Vissa tycker att jag uppmanar till fetma och ohälsa, när jag bara vill problematisera bilden.   Men jag säger inte att det är bra att vara tjock, jag säger att det är viktigare att må bra och vara hälsosam än att vara smal.

– Men det finns också andra problem som uppstår när man sätter likhetstecken mellan att vara smal och att må bra. Man börjar betrakta överviktiga människor som lite korkade och lata.

Drabbas du av näthat också?
– Oja, men det mesta är så absurt att det inte går att ta på allvar. Jag tycker det är jobbigare när man får en väl underbyggd, genomtänkt kritisk kommentar på ett blogginlägg än när någon skriver att jag är en val som borde harpuneras.  Den underbyggda kommentaren måste jag tänka igenom och bemöta men det andra kan jag skita i.

Hur säljer boken?
– Jag vet inte. Det får jag nog inte reda på förrän det är dags för en andra upplaga. Men med tanke på hur många som hör av sig och säger att de gillar boken så går den nog rätt bra. Jag hoppas att den blir en långliggare. Jag menar i den bästa av värdar så skulle den inte behövas om två år, men jag tror mer på att den kommer att vara aktuell länge.  

Vad har du på gång härnäst?
– Det är mycket föreläsningar inbokade och så har jag naturligtvis ett än så länge hemligt bokprojekt på gång. Och sedan ska jag jobba vidare som vanligt, med Aftonbladets Viral-tv och prata teknik i Gomorron Sverige.

Krister Berntsson

Ämnen i artikeln:

Helgintervjun

Dela artikeln:


Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.