onsdag7 juni

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Helgintervjuer

"Juryn har fått mig att orka"

Publicerad: 4 januari 2013, 14:58

Foto: Pressbild.

Per Morberg har blivit lite av en rikskändis efter sina matprogram "Vad blir det för mat" och "Sveriges Mästerkock". På måndag drar en ny säsong igång av TV4-succén, men Per Morberg väljer hellre SVT:
– Skulle jag någon gång titta på något med innehåll så är det alltid på SVT jag ser.

Ämnen i artikeln:

Per MorbergSveriges Mästerkock

KB

Karl-Johan Byttner


Sveriges Mästerkock drar igång på måndag. Vad har du för förväntningar på den här säsongen?
– Inga, jag tittar inte.

Hur ser du på samspelet med de andra i juryn?
–  Jag tycker mycket om mina vänner i juryn, dom har fått mig att orka. Generösa, roliga och riktiga vänner


Hur kommer det sig att du själv blev både kock och skådespelare? Det är ju lite olika yrken menar jag?
– Därför att jag är både utbildad kock och utbildad skådespelare. Egentligen inte så olika bara olika verktyg och ingredienser.


Du var med i första avsnittet av Camilla Läckbergs Fjällbackamorden.  Vad fick du för erfarenheter av det och får vi se dig mer i den serien?
–  Jag är bara med i första avsnittet. Jag har gjort massor av liknande  serier så jag gör mitt jobb. Jag gör alltid ett försök att inte bara gå  in och vara Per Morberg. Jag underordnar mig alltid det jag tycker finns  i rollen.


Hur ser du på nedläggningen av Morberg Magazine? Kunde något ha gjorts annorlunda och i så fall vad?
– Den  hette Morbergs Magasin utan z. Den vann pris och sålde bra men det blev  för lite vinst. Jag skulle läst det finstilta bättre, har bara mig  själv att skylla.  Numera går jag inte in i några projekt utan att ha en  klar tydlig deal som båda parter är nöjda med.


Du spelar ju  ofta ganska tuffa roller. Hur ser du på det? Längtar du efter att få  spela mjukis någon gång och i så fall vad för typ av roll?
– Jag  spelar oftast inte tuffa typer det är något som journalister jämt tar  upp. Av 250 karaktärer jag spelat så har kanske fyra varit rikssvin.


Du har ju också fått höra att du är hård som jurymedlem i "Sveriges  Mästerkock" - att vissa deltagare blir lite rädda för dig. Hur tänker du  kring det?
– Mästerkockarna är ett format som är styrt av Shine group i London.
Jag  försöker underhålla tittarna. Men det är hemskt svårt när de manus vi  får måste innehålla femton ”Sveriges mästerkock” eller ordet  ”eliminering” i var och varannan mening, eller ”hur känns det”.
– Jag  skäms stundtals av hur dumt hela upplägget är. Jag har svårt att styras  då jag är skådespelare som vill använda min fantasi och ha min frihet.

– Sedan är det hemskt att behöva äta kall mat som vi tvingas till. Vi provsmakar den varm också skall tilläggas.

Vad ser du som dina styrkor respektive svagheter som tv-person respektive kock?
– Jag har DET. Ibland har jag mindre det helt beroende på sammanhang och människor som jag har att arbeta med.


Hur ser du på it-utvecklingen, smartphones, surfplattor och liknande. I  Vad blir det för mat ser man ju inte röken av något sådant i ditt hem  utan det är ju lite mer klassiskt och rustikt allting. Är du lite  teknikfientlig och om så är fallet varför?
– Jag tycker det är jobbigt  att skicka ett vykort när jag är på semester - att då twittra och  blogga, fejja är rent outhärdligt men jag gör det på grund av det är bra  för affärerna.

Du hade ju ett längre tal vid Stora  Annonsördagen. Hur ser du egentligen på att medverka vid den här typen  av event? Vad tycker du att du får ut av det, förutom pengar såklart?
– För den stora annonsördagen tog jag inte ett enda öre i betalning.  Jag gör ibland större event i miljonklassen men då har jag en stab med  mig. Jag gör ett jättebra jobb, är glad och charmig och trevlig och  berättar roliga saker om mig och om mitt liv och avskyr det  naturligtvis. Men det ser aldrig kunden. Fattas bara.

När du ska laga din paradrätt hemma. Vad blir det då?
– Söndagsstek med gräddsås, hemlagad rönnbärsgele, ättiksguka, syltlök, en mjölig potatis så det går att mosa i gräddsåsen.


Hur hjälper ni vinnaren av Sveriges Mästerkock efteråt. Tänker lite på brinntid och sådant för Sigrid et cetera?
– Louise som vann första säsongen har jag stöttat när hon ringt och  frågat om råd. Hon är den som haft mest integritet, det gillar jag hos  henne.

Tilde de Paulas "Sverige Bakar" blev en stor succé. Varför tror du just matprogram i olika former är så populärt?
–  Jag tittar inte på tv längre, men mat är ju  livsviktigt för oss det är  nog den främsta anledningen. Nummer två torde vara erotik.


Vad är dina planer inför framtiden. Vilka saker ska du hålla du på med framöver. Dels inom närtid, dels på sikt?
– Först och främst ska jag ägna mer tid åt mitt skådespelande och så vill jag regissera. Sedan jobbar jag med två nya böcker som har med mat och dryck att göra. Sedan kommer "En dagbok i halvtid".
–  Det är för tidigt för den stora memoarboken även om jag skulle kunna  fylla ett par band redan nu. Dessutom tar mitt vinbolag en hel del tid i  anspråk det kommer att utvecklas mera framöver. Jag kommer också att göra ett par "Vad blir det för mat".


Hur ser du på att du har  blivit en offentlig person, i princip folkkär, genom dina tv-program?  Ser du på dina egna tv-program?
– Jag ser mina program en gång, när  jag sedan hör vinjetten till VBM som har gått i repris över trettio  gånger flyr jag. Fast sedan sex-sju månader tittar jag inte på svensk  tv, så jag behöver inte fly kom jag på nu. Skulle jag någon gång titta  på något med innehåll så är det alltid på SVT jag ser.


Vilka erbjudanden tackar du nej till?
– Alla utom bra film- och teaterroller samt regiuppdrag. 


Vad tycker du om kvällstidningarnas nöjesjournalistik där du ibland framträder?
– Jag läser inte vare sig morgon- eller kvällstidningar. Det är sant. Jag blir bara stressad och nervös av det.

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev