Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Helgintervjuer

Kattis Ahlström gör tv-comeback i SVT

Publicerad: 18 september 2015, 14:08

Snart ser vi Kattis Ahlström i SVT igen

Foto: Andreas Elgstrand

Efter åren som generalsekreterare på Bris är Kattis Ahlström tillbaka i rutan. I samband med SVT:s sändningar från Nobelpriset blir hon programledare i studion. För Resumé berättar hon om baksidan med rampljuset, de tuffaste utmaningarna på Bris och hur man som offentlig person kan hjälpa till under flyktingkatastrofen.


Ämnen i artikeln:

NobelprisetSVTTv-branschenKattis Ahlström

I våras deklarerade Kattis Ahlström att hon lämnar jobbet som generalsekreterare på Bris. För några veckor sedan gjorde hon sin sista arbetsdag och det tog inte lång tid innan telefonen ringde. När SVT börjar med sina årliga sändningar från Nobelfesten gör hon sitt eget studioprogram. I dagsläget vet hon inte om det kommer bli en engångsföreteelse eller en mer permanent rentré i tv. Studioprogrammet ska förklara komplicerade priser. Vad vetenskapen betyder för individer och samhället. Infotainment i sann public service-anda.

– Jag tror nog att vi har ganska fria tyglar i den bemärkelsen att uppdraget är att vi ska förklara priserna. Det kan man göra på många olika sätt. Ett pris i fysik exempelvis kan ha massa återspeglingar på massa olika områden.

Kattis Ahlström hoppas också kunna påverka vilka gäster som kommer in i studion:

– Jag skulle gärna få in fler unga människor. Unga forskare till exempel, så att man får lite olika infallsvinklar.

Tiden på Bris har varit inspirerande, men också tung. Att få in pengar till organisationen och uppmärksamma svenska barns situation i konkurrens med pengar till internationella katastrofer är en utmaning. Kattis Ahlström är säker på att hon kommer jobba vidare inom ideell sektor för FN:s befolkningsfond och för Bris där hon redan innan hon blev generalsekreterare ägnade stor tid åt barnrättsfrågor och mänskliga rättigheter.

Det är många offentliga personer som har tagit ställning de senaste veckorna i samband med flyktingkatastrofen. Vad känner du att man kan göra?
– Det är bra att många ta ställning och tror att det på något sätt kan vända opinionen. Det som jag kan vara orolig för att det blir kortsiktigt. Jag har mycket funderingar kring varför vi engagerar oss och för vem. Folk har visat ett fantastiskt engagemang. Men det gäller att det bär över tid.

De senaste åren har Kattis Ahlström gjort inhopp på Nyhetsmorgon i TV4, så helt ringrostig är hon inte. Innan hon lämnade mediekarriären hade hon flera toppjobb inom tv bakom sig. Under det tidiga 1990-talet tjatade hon till sig ett jobb som redaktör för Robert Aschbergs talkshow "I kväll" på TV3. Det stora genombrottet kom på SVT 1992 när hon i par med Claes Åkesson ledde helgsatsningen 7-9. Kattis Ahlström, som inte var tilltänkt som programledare blev snabbt ett av Sveriges mest efterfrågade tv-ansikten.

Under 1990-talet ledde hon bland annat Melodifestivalen och Världens barn-galan i SVT samt "Den stora klassfesten" i TV3. Innan hon 2000 fick prestigeuppdraget att leda Eurovision Song Contest.

I tidigare intervjuer har du pratat om att du hela tiden söker efter utmaningar. Nu går du tillbaka till tv – vad är utmaningen här?
– Det är tv, fast det är ganska svåra ämnen och jag har aldrig jobbat med den här typen av program. Jag har intervjuat utifrån personliga aspekter, nu handlar det om vetenskap.

Vad intresserar dig med tv?
– Om jag ska komma tillbaka känner jag att det måste ligga ganska nära mig. Jag skulle inte vilja gå tillbaka till ett formatprogram. Det kan låta pretentiöst, men jag vill göra skillnad.

Trots att Kattis Ahlström aldrig har ägnat sig åt vetenskapsjournalistik gillar hon kontexten.

– Om man pratar om svarta hål, matematik och fysik, ämnen som gör mig är helt obegripliga. Jag har en vän som är ett mattesnille och för honom är siffrorna poesi. Om man struntar i att förstå det och bara går in med ett annat mindset kan man förstå att det finns något konstnärligt där.

Finns det någonting du har saknat med tv?
– Kreativiteten, jag har det väldigt mycket i mig. Är du chef på en hög nivå kan du inte vara kreativ. Det är klart att du kan vara kreativ i lösningar eller organisationsförändringar, men att skapa saker, klippa, lägga på musik och välja gäster – det har jag saknat.

Du har också sagt att du aldrig haft någon karriärplan. Hur har det påverkat den resa du har tagit?
– Jag går på lust och var jag har drivet. Jag gjorde stora förändringar på Bris och kände att jag inte ville göra en period till. När det känns så blir det inte bra.

Rent kommunikativt vad var din största utmaning på Bris?
– Det är svårt att paketera vad vi gör för svenska barn. Det är otroligt svårt att kommunicera vad våra samtal gör för skillnad för barn. Att prata med en tonårspojke som inte vill leva längre, för mig blir det så uppenbart att samtalet gör skillnad för just det här barnet. Men det är otroligt svårt att kommunicera. Läkare utan gränser eller andra organisationer kan paketera på ett helt annat sätt. Det blir tydligare vart pengarna går.

Hur tätt jobbade du med Garbergs?
– Väldigt tätt. Utmaningen är att skruva på det för att verksamheten ska nå ut. Vi har vågat berätta vad det handlar om. Att berätta barn skär sig eller har föräldrar som dricker för mycket tar i magen, men vi hade aldrig vågat prata på det sättet förut. Jag kunde känna att det var för skrämmande, men det blev vår bästa kampanj.

Vad hittar du din källa till kreativitet?
– Via andra som inspirerar mig. Att lyssna på andra eller gå på en konsert. Jag söker mig utåt för att få inspiration. När jag behöver samla tankarna spelar jag piano.

För några dagar sedan publicerade Hänt Extra en artikel "Kattis Ahlström om sitt liv som singel". Hur bekväm är du med den typen av bevakning?
– Jag pratade med min dotter som har flyttat till Paris i går på Skype. Hon sa "ska du tillbaka dit nu, mamma?". Jag har förträngt att det ingår. Jag är inte bekväm med det, men kommer inte undan.

Hur tror du att bilden av dig ser ut bland folk?
– Det är mycket man får höra och mycket man inte får höra. Eftersom jag har gjort ganska många saker så bilden är blandad. Folk kan komma fram och påminna mig om Eurovision, det är femton år sedan. Precis som många andra är jag en sammansatt person.

Andreas Rågsjö Thorell

Webbredaktör

andreas.thorell@resume.se

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.