Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Helgintervjuer

Kometkarriär på Elle – med livet som insats

Publicerad: 31 augusti 2012, 14:05

Emma Elwin har hittat balansen igen efter den tuffa tiden.

Foto: Andreas Elgstrand.

Hon hade drömmar om att bli designer på gymnasiet. Istället tog hon jobbet som Elin Klings assistent. Emma Elwin har klättrat högt och snabbt på karriärstegen, ibland med livet som insats. Idag är hon 22 år och moderedaktör för Elle.


Ämnen i artikeln:

Elle

Modeveckan är avslutad och Stockholm slickar såren efter vassa klackar och hårt poserande. Till och med modelejonet Emma Elwin låter tassarna vila i ett par sneakers. Hon sträcker fram en liten hand ur collegetröjan, hälsar och ler med snälla ögon.

Fördomarna om modedjungelns hårda klimat rasar framför fötterna. Om den här människan är en del av arbetet på ett av Sveriges främsta modemagasin är det nog inte så farligt. Det som inte stod klart vid det här ögonblicket var att Emma Elwin, bara ett år tidigare, höll på att ätas upp och sväljas hel.

Din kreativitet lyser igenom både tidningen och webben, vad inspirerar dig?
– Till en början var det svårt att hitta en egen linje. Jag har jobbat mycket som assisten till stylister med vilt skilda stilar. Att vara modeassistent är ett beställningsjobb då man hjälper stylisten ta fram en stil som just den söker. När det plötsligt var upp till mig att bestämma vad som är skillnaden mellan fint och fult blev jag snurrig.

Det tog ett tag att bottna i det jag lärt mig och hitta en egen väg.

Emma Elwin söker inspiration från modeikoner med hållbar stil. Hon låter klassiker utgöra grunden och trenderna komma och gå för att skapa ett uttryck som känns aktuellt länge.

– Jag vill kunna blicka tillbaka efter flera år och känna att stylingen fortfarande håller, säger hon.

Vilken visning gjorde starkast intryck på dig under modeveckan?
Ann-Sofie Back visade upp en fantastisk kollektion. Klädernas hade fina detaljer och var väldigt bärbara. När modellerna kom ut i tröjor med texten "She is back" så höll jag på att ramla av stolen.

Vilka hösttrender kunde du se bland modeveckans besökare?
– Det är härligt hur folk har börjat anpassa modet till deras personliga stilar. Vad som är höstens trender är väldigt individuellt. Streetstylen är stor idag, den inspirerar till att köra sin egen grej. Det är få som köper hela paketet nu mera, nästan ingen är bara grunge eller bara preppy. Konsten är att lyckas matcha kläderna så det passar sin egen kropp och vardag.

Du jobbar i en bransch som fokuserar mycket på yta, är det bara kul eller kan det bli tröttsamt?
– Det kan vara tröttsamt, ibland blir jag väldigt less på det och klagar till min pojkvän. Det är också mitt jobb och ett av mina främsta intressen. Jag håller på med mode nästan dygnet runt så det är nog därför det kan bli för mycket ibland.

Hon förklarar svårigheten i att förenkla mode till bara yta eftersom det är en konstform. Om någonting på ytan kan väcka känslor på djupet är det kanske mer än så.

Ett par ordentliga klackar ger många kvinnor kraft och vissa män tappar sin pondus i samma ögonblick de tar av sig kavajen.

Beskriv det bästa och det värsta med ditt jobb?
– Det bästa med mitt arbete är att vara i en så dynamisk bransch. Allting förändras ständigt, det är ytterst svårt att bli uttråkad. Jag har rastlöshet värd en egen bokstavskombination så det passar mig bra med fullt ös.

Det värsta är att arbetet aldrig tar slut. Att driva en modeblogg är som att försöka fylla en hink med hål i botten. Det spelar ingen roll hur mycket tid och kraft man lägger ner, det blir aldrig klart. När Emma Elwin anlitats som moderedaktör för webben på Elle satte hon ribban högt. Inte förrän hon tappat tio kilo och låg på sjukan med dropp gick det upp för henne att karusellen snurrade för fort.

– Pressen blev för hög. Jag ville göra bra ifrån mig och arbetade alldeles för hårt. Det är lätt att bli insyltad och glömma att det är världens vackraste människor man jobbar med. Det krävs en väldigt stark självkänsla för att inte tappa sig själv.

Efter det var hon tvungen att lära sig vila trots att modevärlden inte sover.

– Min gulliga lilla mops och min pojkvän håller mig på jorden, idag mår jag bra, försäkrar hon.

Kanske var det inte bara Ann-Sofie Backs fyndighet som gjorde att She is back- tröjorna satte spår under modeveckan. Utan det att Emma Elwin själv lyckats komma tillbaka.

Blanca Sjöstedt

Ämnen i artikeln:

Elle

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.