Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Helgintervjuer

Kvinnan bakom Aschberg: Småstadsrasismen gjorde mig till journalist

Publicerad: 21 september 2013, 07:18

Shabbe och Robban firade priset för Årets underhållning på Radiogalan i torsdags

Hon född i Iran, uppvuxen i Småland och utbildad i USA. Och varje vardag mellan 15 och 18 håller hon i alla trådar i programmet Aschberg på Radio 1. Vi har träffat producenten som ger Robert Aschberg en match varje dag.


Ämnen i artikeln:

HelgintervjunRadio 1

Programmet Aschberg, som vann priset ”Årets underhållning”  på Radiogalan i torsdags, är ett av den kommersiella pratradiokanalen Radio 1:s mest populära program. Idén bygger naturligtvis på Robert Aschbergs personlighet, men utan producenten Shabnam ”Shabbe” Mahmoudkhan är det frågan om det hade blivit något program över huvud taget.

När hon tillfrågades om hon ville ha jobbet som producent för programmet hade hon aldrig varit producent, aldrig jobbat med radio och kände inte Robert Aschberg.

– Jag hade just kommit hem från USA och hade jobbat som researcher på Strix i ett par veckor när jag fick frågan om jag ville ha jobbet, säger hon. Men jag gillar utmaningar så jag träffade Robban och vi kom överens om att provjobba en vecka. Och efter den veckan kände vi att vi funkade ihop.

Robert Aschberg hade på några få månader avverkat flera producenter och programmet hade inte funnit sin form än. Och eftersom han inte heller hade jobbat med radio innan, så började Shabbe och han att bygga programmet från grunden.

– Robban är väldigt rättfram och rak. Om han inte gillar något så är han tydlig med det. Jag är precis som honom, fast gånger 10. Jag tror att det är därför vi jobbar så bra, det är raka rör och är vi oense om något så bråkar vi om det och går vidare.

Hur många är ni som gör programmet?
– Hur många? Det är jag och Robban. Det är därför det känns så fantastiskt när vi vinner pris på Radiogalan. Jag menar, på public service kan man ha redaktioner på 20 personer och vi är två. Vi har verkligen, verkligen jobbat hårt för vårt pris.

Så att vara producent för Aschberg innebär…?
– Jag ska vara idéspruta, få in gäster, vara studiovärdinna, preppa Robert, preppa gäster, hålla koll på sociala medier, guida Robert och se till så att allting flyter. Dessutom gör jag redigering och klippning av helgrepriserna. Dessutom är jag projektledare för de utomhus-sändningar och specialprogram vi gör. Och så agerar jag Robbans sidekick emellanåt. Vi gör 15 timmar radio i veckan och det är rätt mycket. Men nu efter drygt två år så börja jag känna att vi har hittat fram till vår struktur.

– Vi hade ingen riktig struktur i början, så vi har fått bygga programmet från scratch och hitta vårt eget sätt att jobba. Det känns som att Aschberg är min baby. Ja, inte Robban då, utan programmet.

Är det ett problem att ni bara sänder i Stockholmsområdet?
– Drömmen är ju att få sända Radio 1 rikstäckande. Vi märker att det finns ett stort intresse för stationen. Via appen och webben når vi människor över hela landet och vi får till och med samtal från utlandet från lyssnare som säger att Ascberg är deras favoritprogram.

Ni sänder live och era gäster får ofta svara på lyssnarfrågor. Hur får du folk att ställa upp på det? Det kan ju kännas lite utsatt.
– Nio av tio eller till och med tio av tio gäster har inga problem med det. Det kan finnas en viss oro i början men sedan tycker de att det är roligt att prata med vanligt folk och inte bara journalister. Vi hade Jonas Gardell som gäst och han ville inte lämna studion trots att han hade andra åtaganden han skulle i väg på. När inslaget var färdigt undrade han om vi inte kunde ta några samtal till.

– Programidén är ju att alla får prata och ha vilka åsikter som helst om de bara framförs på ett städat sätt och Robban är väldigt bra på att koppla bort folk om de går över gränsen.

Ibland får ni samtal från människor med tämligen rasistiska åsikter och Robert Aschberg är rätt tuff och tar debatten. Han blir rätt hårt åtgången ibland på sociala medier. Hur är det med dig? Är du utsatt?
– Jag är ung kvinna, invandrare och jobbar med Aschberg. Vad tror du själv? Klart jag har fått en del skit. Men jag är uppväxt på 90-talet i en liten småländsk ort där det fanns gott om rasister så jag har blivit härdad. Jag blev kallad invandrarhora och svartskalle och allt möjligt så jag bestämde mig tidigt för att jag skulle ha en nolltolerans mot sån skit.

– Men det var 90-tal och det är stor skillnad mot i dag. Min lillasyster bor kvar i Småland. Hon är väsentligt yngre än mig och har inte alls upplevt samma saker. Jag menar, när jag började skola fanns det en annan invandrare i klassen och alla trodde omedelbart att vi var syskon.

– Det var faktiskt mina erfarenheter av rasism i uppväxten som gjorde jag blev journalist. Jag vill göra skillnad och förändra världen så det var antingen att bli advokat eller journalist. Men jag insåg snart att juristlinjen skulle innebära väldigt mycket pluggande så det fick bli journalist.

Du har utbildat dig i USA. Vad kommer det sig?
– Jag hälsade på min morbror som bodde i The Bay Area och jag blev helt kär den delen av USA. Så när jag kände att det var dags att utbilda mig i journalistik så tänkte jag att ”varför inte USA?”

– Och det var verkligen kul. Jag hamnade i elden med en gång och jobbade på college-tidningen gick ut till 24 000 personer. Och det var journalistik på riktigt. Vi hade bland annat tre bombhot en vecka och det var bara att kavla upp ärmarna och göra jobbet.

– Sedan gjorde jag min praktik på NBC Bay Area News i sex månader.  Så det är skrivande och TV som var mina erfarenheter när jag kom hem till Sverige igen.

Hur länge blir du kvar på Aschberg?
– Haha, jag har hittills tackat nej till jobb, eftersom jag tycker det här är väldigt roligt. Men samtidigt är jag alltid öppen för nya utmaningar. Radio 1 görs på projektbasis så det är svårt att säga hur länge man kan eller vill vara kvar. Jag hoppas verkligen att Radio 1 får leva vidare. För det är en kanal som behövs. Och det är ett fantastiskt gäng som jobbar här.

Krister Berntsson

Ämnen i artikeln:

HelgintervjunRadio 1

Dela artikeln:


Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.