Helgintervjuer
Lämnade M i protest mot SD – nu rattar hon Ubers varumärke
Publicerad: 10 mars 2017, 14:32
Bodil Sidén.
Foto: Andreas Elgstrand
Hon brann för migrationsfrågan redan i uppväxtens Ö-vik. När så det egna partiet sökte sig till SD var det tack och hej. I en intervju med Resumé berättar Bodil Sidén om att mista såväl vänner som politisk karriär i det stormiga utträdet – och om det nya livet på Uber.
Ämnen i artikeln:
Anna Kinberg BatraStefan LöfvenFredrik ReinfeldtBodil SidénSocialdemokraternaModeraternaSverigedemokraternaUberMF
Mårten Färlin
"Ta en Uber".
På bara sju år har den omdebatterade samåkningstjänsten – eller taxikonkurrenten – blivit ett eget etablerat uttryck i urbana städer.
Det är ett såväl starkt som kritiserat varumärke den förre moderaten Bodil Sidén har tagit sig an. Hon är sedan årsskiftet ansvarig för kommunikationen i Sverige, Norge och Danmark – och ser med tillförsikt på bolagets framtid.
– Jag har blivit "tech-Bodil" istället för "moderat-Bodil". Det känns sjukt spännande att hoppa på den här resan, och få syssla med kreativ konsumentkommunikation. Startups har en lite mer framåtlutad hållning än politiken om man säger så.
– En annan skillnad mot att vara pressekreterare är att jag kan sova med mobilen en decimeter från örat nu, till skillnad från en centimeter.
Det är Ubers samhällsförändrande vision i delningsekonomins tidevarv som lockade henne till företaget: Idén om ett samhälle med mer samåkning och därmed minskad bilism – färre bilar, parkeringsplatser och mindre utsläpp. Fler ska ha råd att åka med och förarna ska ha, som Bodil Sidén uttrycker det, flexibla arbetsvillkor.
– Mobilitet är bland det viktigaste som finns och att göra det tillgängligt för fler människor är mäktigt. Sen finns det ungefär 4,7 miljoner bilar i Sverige, med ofta bara en person i bilen. Så kan vi inte fortsätta. Uber står för ny teknologi och delningsekonomi som kan förändra sättet vi lever på.
Men visionerna har krockat med massiv kritik. Bolagets extremt snabba globala expansion sedan starten för sju år sedan har inneburit friktioner med det ena landets regelverk efter det andra.
Framförallt har den billigaste versionen, Uber pop, stått i skottgluggen, där olicensierade förare har kört för en extremt billig peng utan att betala skatt. Något som givetvis visat sig vara olagligt i Sverige. 600 svenska förarna åkte i december 2016 på en skattesmäll och 60 dömdes i mars i år för skattebrott. Uber svär sig konsekvent fria från ansvar.
Bodil Sidéns första halvår med bolaget har därför minst sagt varit stormigt.
Hur tycker du att Uber har skött de här fallen?
– Uber pop har lagts ner eftersom utredningen om samåkning blev uppskjuten. Alla förare är i dag självständiga egenföretagare eller ingår i åkerier och alla våra produkter är licenserade enligt taxilagen. I somras lanserade vi dessutom en skatteknapp i appen där alla förare kunde skicka sina skattegrundande underlag till Skatteverket. Så Uber har faktiskt underlättat, med teknikens hjälp.
Med ovanstående som bakgrund – hur har det varit att jobba med kommunikationen i Norden det senaste halvåret?
– Det är oerhört spännande att jobba med kommunikationen i samhällsförändringarnas spjutspets. Det handlar mycket om att göra de här abstrakta techprodukterna konkreta, med hjälp av kommunikationens grundbultar: Känslor och beröring. Våra förare och kunder har fantastiska historier att berätta. Man måste dessutom lära sig massor varje dag, eftersom det rör sig om svåra frågor, där ny global teknologi möter samhället och dess lagar. Lagar som knappast skrevs när det fanns smart phones.
Hur hanterar man det?
– Det är viktigt med transparens och långsiktiga relationer när det kommer till kommunikation. Jag tror inte på det kortsiktiga "hustlandet" och att sälja grisen i säcken utan på att erbjuda bra innehåll och finnas tillgänglig för att svara på frågor. Då blir det en win-win. Journalisterna i Skandinavien är duktiga och pålästa och förtjänar respekt.
Bodil Sidén växte upp i ett äkta sossenäste. Socialdemokraterna har haft egen majoritet i Örnsköldsviks kommun sedan 70-talet, fram till valet 2014, då de tvingades regera med stöd av Vänsterpartiet. Hennes pappa bodde granne med fordonstillverkaren Hägglund & Söner, tillika Stefan Löfvens tidigare arbetsgivare. Hon har själv utbildats på skolan där statsministern en gång la sin grund.
Men det var inte av rebelliska skäl hon blev Moderat som fjortonåring.
– Nej, jag vet inte. Jag gillade att växa upp i Örnsköldsvik, så det kommer nog inte därifrån.
– Däremot har jag har jag alltid varit samhällsengagerad och klassens "pk-pinne" i skolan. Jag har också haft samhällsintresserade föräldrar och en morfar som gärna diskuterade vid matbordet. Han har varit en lojal supporter men också utmanat mina frågeställningar. Jag har getts goda möjligheter att stöta och blöta samt skaffa min egen ryggrad. Att just migrationsfrågor skulle bli en av mina viktigaste frågor bottnar nog i att min mamma var SFI-lärare. Jag hjälpte hennes elever från världen över att åka skridskor på friluftsdagarna. Dessutom var min första bästis från Somalia.
Efter nära tio år som aktiv i Moderaterna hade Bodil Sidén seglat upp som ett framtidsnamn, dels som andra vice förbundsordförande i Muf, dels som pressekreterare i Fredrik Reinfeldts öppna hjärtan-regering.
Men det var då det stora sveket kom – i två omgångar.
Först var det Muf som bytte hållning i SD-frågan. Man ville fälla den S-ledda regeringen och därmed bryta mot decemberöverenskommelsen som hade undertecknats för att hålla de främlingsfientliga krafterna utanför makten. Bodil Sidén tillkännagav omgående i en debattartikel på Di att hon inte stod bakom den nya linjen och därför väljer att lämna uppdragen i ungdomsförbundet.
Bara ett år senare var det moderpartiets tur. Nya partiledaren Anna Kinberg Batra beslutade i januari i år att föra samtal med SD. Bodil Sidén kontrade med att lämna partiet helt, såväl uppdrag som medlemskap.
– Alla har sin gräns. Där gick min. Jag har lagt en stor del av mitt liv på det här partiet, men att samarbeta med ett rasistiskt och nationalistiskt parti är otänkbart för mig som person. Så nu är det över och jag är klar med politiken.
Utspelet mötte både ris och ros och det har varit en omvälvande tid.
– Jag har fått omvärdera mig själv och vuxit flera mil som person. Det har varit tufft och jag är helt slut. Jag har inte bara förlorat mitt parti, utan även många vänner. Men jag känner mig ändå stadig och trygg i dag. Man får inte vara för rädd för att gå sin egen väg – det är det enda sättet. Lite "fuck off-kapital" måste man ha.
Fuck off-kapital?
– Det är viktigt att ha äggen spridda över olika korgar, oavsett om det gäller utbildning, vänner, pengar eller att bygga en stadig grund att stå på. Man ska aldrig stänga in sig ett hörn, utan hellre hålla dörrarna öppna för att kunna gå sin egen väg. Det är en viktig filosofi för mig.
Många politiker väljer att lämna politiken för en karriär inom pr, lobbyism och kommunikation. Sidbytesproblematiken gäller inte Bodil Sidén i samma utsträckning som för stadsråd, eftersom hon inte är folkvald. Men hon har trots allt med sig fördelaktig insyn i den offentliga politiken, till Ubers förehavanden i näringslivet.
Och Bodil Sidén menar att hennes kontaktnät inte är ett problem – snarare en fördel som fler borde använda.
– Såklart. Jag tycker att fler borde gå fram och tillbaka mellan näringsliv och politik. Det är en homogen skara som är politiskt aktiva. Det skulle behöva bli mer heterogen, med människor från fler områden med bredare erfarenheter. Så länge man ägnar sig åt ett uppdrag åt gången så ser jag inga problem med det.
– Sen är mina erfarenheter väldigt användbara på Uber. Som jag nämnde tidigare så kräver smartphones uppdaterade regelverk. Det kräver politisk förståelse och det är vana vatten för mig.
Det finns ingen risk för intressekonflikter eller vänskapskorruption när man går mellan näringslivet och offentliga uppdrag?
– Jag tror inte att det gäller mig eftersom jag inte är folkvald. Det är nog mer intressant att prata med någon annan om det. Jag har samlat på mig unik kunskap som jag är tacksam över.
Bodil Sidén har också uppvaktats av andra partier.
– Det är klart folk vill att man ska vara med. Men jag har gjort mer än ett dagsverke inom politiken, tio år, och jag brinner för kommunikationen på Uber.
Skulle du rösta på Moderaterna i dag?
– Det återstår att se. Jag kommer att rösta på ett parti som står för mina värderingar: Allas lika värde, öppna gränser och jämställdhet.
Centern har hållit hårdare i de humana värderingarna. Ligger det närmare till hands?
– Jag tycker att det är bra att de står för en öppen migrationslinje. Jag kommer åtminstone inte rösta på ett parti som är för stängda gränser.
Inte M med andra ord?
– Det beror på om de ändrar sig.
Bodil Sidén om...
Att ligga lågt när hon lämnade Moderaterna
När jag avgick från MUF gick jag "out with a bang" och gjorde massor av intervjuer. När jag ett år senare lämnade Moderaterna så jobbade jag på Uber och fokuserade hellre på det än på person-pr. Jag hade inte heller lust att upprepa mig – jag hade redan förklarat mig året innan. Plus att det var en tuff period.
Att vara kvinna i näringslivet...
Jag och en kompis startade ett tjänsteföretag när jag var 18. Det gick jättebra! Men när vi berättade om det i sociala medier var det många män som liksom klappade oss på huvudet och sa "duktiga flickor", frågade: "Men har ni några kunder då?" Man bara, det är klart vi har, man startar ju inte ett företag förrän man har kunder. Det skulle man aldrig fråga en ung kille.
... Och i politiken
Man har fått utstå mycket, framförallt i bemötande. Det kan handla om vem man väljer att se på när man pratar på ett möte, vem som faktiskt får taltid och vem som förväntas göra vad. Sen är ration typ 99–1 i män respektive kvinnor när de politiska debatterna handlar om ekonomifrågor och försvarspolitik.
Fakta / Om Bodil Sidén
Ålder: 25.
Familj: Pojkvän, syster och moster i Stockholm, mamma, pappa och mormor kvar i Örnsköldsvik.
Utbildning: Företagsekonomi på Stockholms Universitet.
Karriär i korthet: Barista, banksäljare, pressekreterare åt förre migrationsministern Tobias Billström och Moderaternas partiledning, samt andra vice förbundsordförande MUF. Nu Communications Associate Uber i Skandinavien.
Gör på fritiden: "Är besatt av att laga och äta mat, rider och målar. Besatt av mode och inredning och tycker om att fundera."
Tjänar: 514 800 (2015).
Filmtips: "Har ingen TV men gillar tre filmer: The Intouchables, Finding Nemo och Amelie aux Montmartre."
Lästips: Allt av Hjalmar Söderberg, Lena Andersson och Erlend Loe.
Medievanor: "Chockvaknar med Twitter, Ekot och Instagram. Plöjer sedan svensk, norsk och dansk media i blandat kompott."
Oanad talang: "Grym på att köra bil."
Hissar: "Hannah och Amanda - ÄLSKAR dem! De gör allt rätt. Alltid snälla, vågar visa sårbarhet och förstår samtiden."
Dissar: "Restriktiva migrationsregler."