Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Helgintervjuer

”Lita aldrig på talang – hårt arbete slår de vassaste”

Publicerad: 2 juni 2016, 11:16

Rebecka Edgren Aldén ger sina bästa karriärtips.

Foto: Andreas Elgstrand

Rebecka Edgren Aldén har hunnit skriva två böcker, vara chefredaktör och uppleva hur det känns att väljas bort på grund av graviditet. Nu inleder hon ytterligare ett kapitel i karriären.


Ämnen i artikeln:

KarriärRebecka Edgren AldénFörfattareMediebranschenBonnier Tidskrifter

Efter ett kortare inhopp på Upsala Nya Tidning fixade Rebecka Edgren Aldén ett vikariat på Expressen i början av 2000-talet. Hon gjorde bra ifrån sig och blev erbjuden en ny tjänst med förlängt kontrakt. Chefen tog med henne på en rundtur, visade var hon skulle sitta och introducerade henne för de nya kollegorna.
– Jag skulle få förlängt hela hösten och chefen frågade vad jag skulle göra sen, varpå jag svarade att jag skulle få barn i december. Då blev det först helt tyst och sedan fick jag svaret "okej, vi hör av oss", berättar Rebecka Edgren Aldén.

Det tilltänkta vikariatet var plötsligt som bortblåst. Istället fick hon finna sig i att vara arbetslös månaderna innan det var dags att föda hennes första barn.
– Det var hemskt. De hade sagt att jag skulle få vara kvar, sen fick jag plötsligt inte förlängt. Jag hade superdåligt självförtroende och tänkte "Vem vill anställa en arbetslös journalistmorsa?". Men i dag kan jag tänka att det var nyttigt att ha varit med om.

Rebecka Edgren Aldén beskriver sig själv som feminist och idealist. Därför var det självklart att hon och hennes man skulle dela lika på föräldraledigheten, trots att hon inte hade något jobb att återvända till. Istället började hon frilansa tillsammans med en vän som hon gått i skolan tillsammans med.
– Plötsligt gick det superbra och uppdragen strömmade in. I varje uppdrag överpresterade jag. Det har satt sina spår även efteråt, för det lönade sig väldigt väl. Jag har aldrig litat på att jag är en talang utan har alltid konkurrerat med att arbeta hårt.

Bara en vecka efter att hon startat egen firma fick Rebecka Edgren Aldén beskedet att hon var gravid igen. Men under de kommande månaderna fick hon igång riktigt bra ruljangs på affärerna och ville inte få ännu ett tvärt avbrott i karriären efter dotterns födsel.
– Då tog jag uppdrag igen tre veckor efter att hon hade kommit till världen.

Efter några år som frilansjournalist hörde Carina Nunstedt av sig. Det var hon som tidigare hade rekryterat Rebecka Edgren Aldén till Expressen, och nu ville hon att de skulle jobba ihop igen. Carina Nunstedt tänkte nämligen starta det nya magasinet Mama hos Bonnier Tidskrifter.

Till en början skrev hon för tidningen på frilansbasis men blev senare anlitad som redaktör. Och när Carina Nunstedt sedan skulle starta Family Living år 2006 tackade hon ja till jobbet som redaktionschef. Därefter har det sammanlagt blivit tio år på förlaget – men i en rad olika roller. Rebecka Edgren Aldén har bland annat varit redaktionschef på M-Magasin, chefredaktör för Mama och Family Living samt andreredaktör på Damernas Värld.

Vid sidan av jobbet har hon också hunnit med att skriva två böcker. År 2009 kom "Skriet från kärnfamiljen", en svidande uppgörelse med de traditionella könsrollerna som fortfarande lever kvar i moderna familjer. Den skrev hon tillsammans med Tinni Ernsjöö Rappe. I fjol debuterade hon som skönlitterär författare med deckaren "Den åttonde dödssynden". Författardrömmen har hon burit på ända sedan fem års ålder, precis som den att bli journalist.
– Jag har alltid velat skriva en bok, men när jag närmade mig 40 gick det inte längre att bara snacka. Så jag bestämde mig för att ta drömmen på allvar och ge den en ärlig chans. Annars skulle jag ha ångrat mig, säger Rebecka Edgren Aldén.

Efter flera refuseringar och omarbetningar nappade slutligen Norstedts förlag, och thrillern har nu kommit ut på fem olika språk.
– När du får kritik kan du antingen ta till dig och göra om eller att ge upp. Jag är enormt envis och bestämde mig för att köra så långt det bara går.

Rebecka Edgren Aldén har varken legat på latsidan eller varit särskilt långvarig i sina olika yrkesroller. Som längst har det blivit tre år tillsammans med Amelia Adamo på hennes M-Magasin.
– Så fort jag känner att jag kan något vill jag lära mig något nytt. Då går jag, och det har alltid varit bra. Jag har visserligen känt mig lite smådeprimerad varje gång jag börjat på ett nytt ställe eftersom jag inte känt folket eller kunnat något. Men att ta sig igenom det och erövra platsen är så himla häftigt, säger hon.

På vilket sätt?
– Jag har landat i att jag kan ge mig på något nytt och lyckas även fast det känns omöjligt i början. Den känslan ger mig en kick. Jag är rädd för att bli bitter, att fastna på något ställe och sitta och gnälla. Jag måste vara sann mot mig själv och då är det bättre att gå vidare.

Som ung arbetade Rebecka Edgren Aldén på McDonald's i flera år, och under studietiden på universitetet tog hon ett uppehåll för att istället arbeta som bartender på en nattklubb.
– Jag har inget kapital att luta mig mot, men jag tror att man måste våga. Annars är man en liten lort. Det här är det enda livet du har. Precis som när du skriver en bok utsätter du dig för risken att bli ratad och sågad. Men det du kan inte låta det hindra dig. I mitt fall tänker jag att om det går åt helvete så kan jag alltid gå tillbaka till restaurangbranschen, säger hon och fortsätter:

– Jag gillar hur det är där. Det är inget bullshit utan hårt arbete som gäller. Du måste vara på och får inte vara för fin för vissa arbetsuppgifter. Det ligger helt i linje med hur jag fungerar.

Vad tycker du att mediebranschen kan lära av den inställningen?
– Mediebranschen lite för bekväm och fisförnäm. Många sätter sig på höga hästar och tycker att viss journalistik är finare än annan. De är rädda att skita ner sig. Jag hatar det där föraktet. Det är ju lätt om man till exempel har fast jobb på en samhällsredaktion på SVT att sitta och se ner på folk som sliter för att överleva i det här klimatet.

– Det är lätt att sätta på sig skygglappar och inte se verkligheten. Man gnäller på att folk inte köper tidningen eller att annonsavdelningen inte lyckas sälja. Själv tycker jag att det är jätteintressant med digitaliseringen och de nya möjligheterna som öppnar sig. Det gäller att lyfta blicken.

De senaste månaderna har Rebecka Edgren Aldén varit tjänstledig från Bonnier Tidskrifter för att skriva uppföljaren till sin senaste bok. Men i veckan kom nyheten att hon ännu en gång antar en ny utmaning – utanför redaktionen. Framöver ska hon arbeta som konceptansvarig på förlagets contentavdelning. Där är uppdraget att skapa innehåll tillsammans med kommersiella partners i alla kanaler; så väl tryckta och digitala som fysiska i form av events och resor.
– Jag har gjort ganska mycket sånt tidigare. Att leta nya affärer är ett måste i dag. Du kan inte sitta och gnälla på annonsörerna för de har exakt samma utmaningar som oss. Om vi ska nå ut till våra läsare måste vi finnas där de finns. Varför då inte samarbeta med annonsörerna kring detta och möta målgruppen tillsammans? Det här känns väldigt roligt och kreativt.

Idealismen från unga år hänger fortfarande kvar, och Rebecka Edgren Aldén engagerar sig i frågor som rör jämställdhet och social rättvisa. På senare år har det kompletterats med ett intresse för ledarskap och att ta till vara på unga förmågor på väg upp.
– De unga kan lära oss äldre extremt mycket nytt i dag, inte tvärtom. Jag vill lyssna och lära mig av dem snarare än att själv skriva massor på Twitter, säger hon.

Samtidigt försöker hon alltid dela med sig av sina egna lärdomar.
– Jag pratar alltid om vikten av att jobba hårt och inte stelna i en form. Det fungerar inte när utvecklingen går så fort som den gör i dag. Du måste vara nyfiken, ödmjuk och villig att lära av dina misstag.

Rebecka Edgren Aldéns karriärtips:
1. Lita aldrig på talang. Jag har alltid sett mig själv som en medelmåtta, en hantverkare snarare än en talang, geni eller konstnär - men jag är bra på att jobba hårt. Hårt arbete och envishet lönar sig och kan slå de vassaste.

2. Sparka aldrig nedåt. För det första kan yngre, nybörjare, juniorer i framtiden bli dina chefer, för det andra så säger det något om hur du är som människa om du behandlar folk under dig dåligt.

3. Var sann mot dig själv. Känns det inte bra, bryt upp. Det är viktigare för mig att stå för något än att stanna på ett bekvämt jobb.

4. Gör det du brinner för/ge inte upp dina drömmar. Jag har alltid drömt om att skriva, bli författare. Det hade inte gått när jag var 20, men med hårt arbete och envishet gick det till slut.

5. Var självkritisk och lär av dina misstag. Jag har gjort en massa misstag i mitt liv. Försöker att inte vara för hård mot mig själv, utan istället se till att jag lärt mig av missarna och inte gör om dem. Däremot är det direkt dumt att göra om samma misstag gång efter gång. Människor som alltid skyller på andra gör ofta det. Och det har jag svårt för.

6. Var generös. Om man delar med sig, hjälper andra, så hjälper man sig själv.

FAKTA/Rebecka Edgren Aldén
Ålder: 44.
Född: Stockholm.
Bor: Nacka.
Familj: Björn, 43, Morgan, 14, Ellinor, 12, Simone, 9.
Utbildning: Fil kand i litteratur + journalistik + lite annat smått och gott (kurser i konstvetenskap, juridik, idéhistoria, feministisk filosofi, statsvetenskap, svenska).
Karriär i korthet: Reporter/redigerare UNT, reporter Expressen, flera frilansår, därefter redaktör på mama, redaktionschef på Family Living, redaktionschef på M-magasin, redaktionschef på Damernas Värld, chefredaktör för mama och Family Living, andreredaktör och stf ansvarig utgivare Damernas Värld, tjänstledig ett halvår för att skriva en till bok och nu efter sommaren: konceptansvarig på Bonnier Tidskrifter.
Gör på fritiden: Styrketränar, tränar tävlingsgymnaster i truppgymnastik, skriver, läser, är med min familj, ute och går med min hund.
Senast lästa bok: Elena Ferrantes Min fantastiska väninna och min vän Sofie Sarenbrants nya deckare Tiggaren.
Medievanor: DN varje morgon. Lägger mycket tid på sociala medier, där jag får lästips från hela världen, får de flesta nyheter och länkar till fördjupning/bakgrund från twitter. Läser förstås också ett gäng av Bonnier tidskrifters magasin, som DV, M, mama, amelia, Sköna hem, Family Living, Topphälsa med flera.
Hissar: Alla som vågar ta sin passion och sitt engagemang på allvar och gör något av den. Beundrar alla som engagerar sig, som vågar ta ställning, både i samhället i stort och i sina egna liv.
Dissar: De som aldrig gör något själva, men gnäller på andra. Och sedan förstås alla rasister som skyller sina och samhällets problem på flyktingar och invandrare (är inte sällan samma som de som aldrig gör något utan bara gnäller).

Dela artikeln:


Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.