Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Helgintervjuer

”Madeleine och Chris har valt ett liv utanför rampljuset”

Publicerad: 7 juni 2013, 21:15

Jenny Alexandersson sitter i Aftonbladets studio hela dagen i dag.

Kvällstidningarna kört hårt med sina maratonsädningar om bröllopet i dag. En av dem som får en lång arbetsdag är Aftonbladets hovexpert Jenny Alexandersson.


Ämnen i artikeln:

Prinsessan MadeleineChris O'Neill

Jenny Alexandersson är hovreporter på Aftonbladet och har jobbat med kunglig bevakning i tio år. Hon kom till kvällstidningen från Svensk Damtidning inför kronprinsessan Victorias bröllop för några år sedan.

I dag, lördag, sitter Jenny Alexandersson i Aftonbladets studio under den minst tolv timmar långa bröllopssändningen. Hon har varit igång hela veckan och gästat andra tv-program och intervjuats av utländska medier.

– Det känns som jag har pratat väldigt mycket hela veckan. Efter lördagen ska jag vara tyst.

Vad säger du om Chris O'Neills tystnad gentemot media?
– Den får man  respektera. Det handlar om personlighet. Det är synd att de inte hade  någon pressträff i samband med förlovningen. När det väl händer att han  uttalar sig är han trevlig och när det kommer till att han inte vill stå  i rampljuset så får man acceptera att så är läget.

Är Chris O'Neills mediehantering ett problem för kungafamiljen?
– Nej, Madeleine är inte kronprinsessa så hon och Chris får bara del  av apanaget vid de tillfällen då de representerar. Därför kan man inte  ställa samma krav på dem som på Victoria och Daniel. De bor  utomlands och har valt ett liv utanför rampljuset. Om man ser till  kungens systrar så har inte de varit särskilt synliga efter sina bröllop. Dessutom har Chris O'Neill valt att inte ha någon kungatitel.

Hade Daniel Westling kunnat vara lika anonym?
– Nej, han har en kunglig titel och hans uppgift är att stötta Victoria i hennes arbete. Med titlar följer ansvar och krav.

Det finns ändå en negativ bild av Chris O'Neill i svenska medier. Nyligen hade Dagens Industri en artikel med rubriken ”Därför  är Chris så sur”. Vad kan det få för konsekvenser?
– Jag tror att han måste bli medveten om att han genom giftermålet har  blivit en del av en offentlig familj. Han måste bli beredd på att bli  granskad även om han inte gillar att bli en del av offentligheten.

Vad kan man ställa för krav på Chris O'Neill?
– I och med att Madeleine befinner sig fyra steg  från tronen är kraven inte lika höga på Chris. Han kommer att  representera kungahuset i vissa sammanhang och vara närvarande vid  fester och födelsedagar.

Hur kommer giftermålet att förändra bevakningen av Madeleine och Chris?
– Paret kommet att dra sig tillbaka till New York och sina respektive jobb. Där kan de leva ett ganska anonymt liv. Chris  tackade nej till en kunglig titel för att kunna ha kvar sitt jobb, de  pengarna är en garant för en bekväm tillvaro utanför rampljuset.

Hur skapar man förtroende hos kungahuset som journalist?
–  Genom att vara rak och ärlig. Att man står för den journalistik man  jobbar med och är schysst. Ibland kommer det tillfällen där medierna  skriver saker som kungahuset inte vill ska komma ut, men de vet spelets  regler.

I onsdags togs prinsessan Madeleine efter att ha kört bil i en bussfil. Hur påverkas bröllopet av skriverierna?
–  Bröllop i sig påverkas inte, men Madeleine är såklart inte så förtjust i  att bli omskriven. Men det var ren nyhetsrapportering och hovets svar  fick lika stort utrymme som den första artikeln.

Andreas Rågsjö Thorell

Webbredaktör

andreas.thorell@resume.se

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.