Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Helgintervjuer

”Man är aldrig så dålig som de skriver”

Publicerad: 19 oktober 2012, 11:46

Kristian Luuk är aktuell med mästarsäsongen av ”På Spåret”.

Det började med att han busringde i radio. Nu är han på fullt allvar en av landets främsta programledare. Kristian Luuk är aktuell med jubileumsfirandet av "På Spåret", podcasten med Andres Lokko och den nya playkanalen Pocket Entertainment. Här ger han sin syn på framtidens underhållning, reflekterar kring nakenhet och ger goda råd om hårda recensioner.


Ämnen i artikeln:

Kristian LuukPå SpåretMelodifestivalen

Kristian Luuk håller till på nattklubben Rose i Stockholm. Inte jämt men just ikväll. Det är releasfest för Pocket Entertainment. Stämningen är alltid speciell när man vistas på klubb innan mörkrets fall. Folk skruvar på sig i vackra kläder och soffdynornas lukt av gammal grogg är klart påtagligare innan midnatt.

När det har blivit dags för min intervju har stämningen ökat exponentiellt i lokalen. Musiken är hög och glasen klirrar. Jag inser att det kommer bli svårt att höra vad Kristian Luuk säger. Han fixar så vi får sitta på kontoret. Där samsas pärmarna med likörer och vodka, en arbetsmiljö som antagligen inte passar alla.

Berätta om Pocket Entertainment.

– Det var Håkan Lindhé som startade projektet för två år sedan. Tanken är att skapa en playkanal som har program anpassade för mobilen. På bussen eller på rasten hinner man inte dra igång långa program utan att bli avbruten. Med Pocket Entertainment kan man se tv i mobilen som är gjord för just det avseendet. Vi är ett gäng som håller på med det här. Håkan Lindhé är vd och drar det absolut tyngsta lasset medan jag, Felix Herngren och Mats Alders också är med på ett hörn.

I våras gjorde Kristian Luuk programmet "Luuk who's talking" som en pilot för Pocket Entertainment. Det visades på webben och syftet var att utveckla material som passar för tv i mobilen. Programmet gick ut på att han intervjuade kända personer utan det minsta förberedelse.

– "Luuk who's talking" sjösattes som ett tekniskt experiment. Vi gjorde programmet för att kunna labba med avsnittens längd och klippning, förklarar Kristian Luuk.

Du är även aktuell med "På Spåret", kommer projekten att krocka?

– Nej det blir nog ingen krock. På grund av kontraktet med SVT kan jag inte synas någon annanstans under perioden jag är med i "På Spåret". Det är jubileumsår för programmet i år. Det firar vi med att låta mästarna möta varandra. Det blir en bra fajt.

Kristian Luuk gör ingen hemlighet av att jubileumstemat dessutom är en bra twist för att hålla honom och Fredrik Lindström på tårna.

– Jag har inte alls tröttnat, men det är alltid bra att göra ändringar så man håller sig alert i studion. Det blir roligare för både tittarna och produktionen om man kryddar säsongerna ibland. Under "Sen kväll med Luuk" tog vi in Mauro Scocco som sidekick av just den anledningen.

Efter tiden med "Sen kväll med Luuk" som slutade gå 2004, blev han programledare för "God natt Sverige". Det jobbet tog han sig an tillsammans med sin nuvarande fru Carina Berg. Programmet las ner efter bara en säsong. Sedan dess har Kristian Luuk inte synts i TV4.

Tröttnade du på kommersiella kanaler eller varför valde du att gå över till SVT?

– Det var inget snabbt byte direkt, jag tog en paus och var borta från rampljuset i 1,5 år. Efter det blev jag erbjuden att göra "Melodifestivalen" på SVT och tackade självklart ja. TV4 gav mig ett bra erbjudande för att jag skulle komma tillbaka. Eftersom jag såg fler potentiella uppdrag inom public service valde jag att stanna på SVT.

Det ryktas om att Kristian Luuk kommer att leda "Melodifestivalen" och "Eurovision" 2013. Han och Gina Dirawi tippas få programledarrollerna men SVT har inte velat avslöja beslutet ännu.

Podcasten med Andres Lokko har blivit väldigt uppskattad, varför tror du folk lyssnar?

– Det vet jag faktiskt inte. Från början var det ett experiment för att vi ville testa podcast som kanal. Då var det väldigt nytt och inte särskilt många som höll på. Idag hade det nog varit svårare att etablera en podd. Det finns så många unga entreprenörer ute i garagen att konkurrera med. Framgången kan bero på att vi sitter helt nakna och pratar. Vi är väldigt tacksamma för att folk lyssnar.

Du har varit en offentlig person länge nu, påverkats du fortfarande av omvärldens åsikter?

– Ja, det gör man nog vare sig man vill eller inte. Däremot har jag blivit bättre på att inte lyssna så mycket. Jag påverkas starkare av åsikterna hos nära och kära. Någon lärde mig tidigt att för varje gång man får en dålig recension och tar den med en nypa salt, ska man också ta beröm på samma sätt. Man är aldrig så dålig som de skriver men inte heller så bra.

Det har blivit dags för Kristian Luuk att lämna kontoret och delta i festen som nu är i full gång. Han berättar att Carina Berg är på väg och ler som att det vore för bra för att vara sant. Jag tackar för intervjun och önskar honom en bra kväll. Han nickar som det redan vore klart. Det blir en bra kväll.

Blanca Sjöstedt

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.