Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Helgintervjuer

”Man måste våga för att kunna bli förälskad”

Publicerad: 22 december 2012, 12:50

Ernst Kirchsteiger

Foto: TV4

Ernst Kirchsteiger är känd för sitt sinne för pyssel och sina otroliga liknelser. Han har givit hemtrevligheten ett ansikte genom sina olika tv-produktioner men nu bryter han ny mark. I november lanserade han sitt eget magasin ”Hemma med Ernst”. Till Resumé berättar han om tidningen, olyckskorparna och varför sociala medier kommer att försvinna.


Ämnen i artikeln:

Ernst Kirchsteiger

Hur kommer det sig att du ville göra en tidning?
– Jag har hållit på med tv i 13 år. Under den tiden är det många tittare som hört av sig med önskningar och förfrågningar om ett magasin. Eftersom det har skett så pass frekvent under lång tid så kände jag att det var dags.

Ernst Kirchsteiger
berättar att tidningen är en förlängning av det han gör i tv. En tidskrift om trädgård, inredning och matlagning. Han känner en stor respekt inför det skrivna ordet och är glad att få byta uttryckssätt och fördjupa sig.

Nu får han utrymme att visa sin mer eftertänksamma sida. I magasinet belyser han personer och platser som berör honom.

– Att göra tv är som att skriva i sand, orden försvinner. Det skrivna ordet är något som består, säger han

Vad är din roll på redaktionen?
– Jag skriver ledaren och är chefredaktör. Det här magasinet blir inte som alla andra. Vi fokuserar inte på att ge folk olika quickfixses. Jag vill att man ska få ha det skönt att bromsa in. Tidningen ska vara som en vän som gör att man landar i lugnet när man kryper upp i soffan.

Ernst Kirchsteiger förklarar att få ihop finansieringen är det svåraste med att göra tidning. Som tur är har det fungerat bra att få tag i annonsörer till "Hemma med Ernst".

Han tror att det kan bero på att hans eget varumärke redan är etablerat och att det finns företag som vill förknippas med det.

– Jag har ett stort varmt hjärta för tidningar och tror starkt på det här projektet. Ändå finns det många olyckskorpar som säger att det kommer att gå illa. Men man måste våga för att kunna bli förälskad. Den här tidningen är som ett barn som man bara vill ta hand om och ge all lycka i världen. Jag blev skakig i knäna när jag fick det första numret i
händerna.

Var ifrån kommer ditt målande språk?
– Jag fascineras av det svenska språket och tycker det är synd att vi inte använder det fullt ut. Men det finns ytterligare en aspekt. Eftersom jag jobbar mycket med känslor så måste jag använda liknelser och paralleller för att få andra att förstå det jag känner. Jag tar sats för att andra människor också ska känna det. Vissa tror att jag har manus men
det är reptilhjärnan som jobbar. Ibland blir hela teamet förvånade och undrar vad allt kommer ifrån.

Du har en väldigt sympatisk framtoning, blir du någonsin arg?
– Det händer, men för det mesta blir jag inte arg utan ledsen, besviken och tyst. Jag önskar att jag kunde vara mer utagerande. Jag tänker på humöret när jag jobbar, man måste ta ansvar för de energier som man sänder ut till andra. Jag har en bra regel, sov på saken. Istället för att bli arg så låter jag natten göra sitt. Känns obehaget lika starkt på morgonen då tar jag upp det, annars struntar jag i det. Onödiga konflikter är nävar med grus i maskineriet.

Ernst Kirchsteiger tycker att mediebranschen kan vara lite väl tuff. Han är trött på ständig ironi och önskar att vi kunde bli snällare mot varandra.

– Den här branschen borde vara beredd på lite ödmjukhet och ett lugn. Jag ser alla som sliter och vill bara säga "du, vi sätter oss en stund, snackar". Tempot kan göra att vi tappar lusten. Det är det värsta som kan hända, för det lusten som måste driva oss.

Tröttnar du aldrig på den här mys-och-pyssel bilden som folk har av dig?
– Jag har alltid varit konsekvent med min person och skulle nog inte kunna ändra mig nu. Det är ingen idé att jag viker upp kavajslagen och börjar säga "tja" för att verka tuff. I tidningen får jag möjlighet att visa andra sidor och det känns väldigt kul. Livet är lite fett, eller vad man säger.

Är du aktiv på sociala medier?
– Nej. Jag tappade lite där i början sedan har jag inte brytt mig om att komma ifatt. Att möta en människa är så mycket starkare i verkligheten än på nätet. Men jag förstår kraften som finns i sociala medier och tycker att det är ett fantastiskt verktyg för människor som vill organisera sig på olika sätt. Revolutioner har startat tack vare sådana nätverk. Jag känner på mig att det kommer skapas en motkraft till allt det där ändå. Snart kommer det nog finnas en allmän vilja att saker och ting ska bli på riktigt
igen.

Blanca Sjöstedt

Ämnen i artikeln:

Ernst Kirchsteiger

Dela artikeln:


Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.