Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Helgintervjuer

"Man vill hellre att folk tror att man är James Bond"

Publicerad: 6 februari 2015, 13:00

Henrik Dorsin.

Foto: Yasmine Winberg.

Henrik Dorsin är en av våra mest folkkära skådespelare och komiker. För den stora massan är han kanske mest känd som Ove Sundberg i Solsidan – men är nu aktuell i föreställningen Grotesco. För Resumé berättar han om skratthysterin i media, vad som får honom att tappa fotfästet och viljan att bli förknippad med James Bond.


Ämnen i artikeln:

Henrik DorsinJames BondJessica AlmenäsTV4Daniel Craig

I TV4:s studio spårar allt ur. Mitt under en intervju börjar Henrik Dorsin äta tulpaner och Per Andersson river sönder Jessica Almenäs körschema.

Programledaren försöker gång på gång ta kontroll över situationen – samtidigt som hon har väldigt roligt åt de båda komikerna. Efteråt skriver Jessica Almenäs på Instagram att det var den sjukaste stunden någonsin i Nyhetsmorgon.

Tulpanätandet inträffar i direktsändning inför premiären av föreställningen Grotesco.

– Det blir alltid så tråkigt när man bara sitter och pratar på ett teoretiskt sätt om humor och föreställningen. Jag kände att det behövde hända något. En gång när jag besökt morgonsoffan drack jag upp blomvattnet, så det kunde jag inte göra igen. Jag tänkte: Ja, jag börjar väl käka då och visste att Per skulle haka på. Det var ett infall, säger Henrik Dorsin.

Jessica Almenäs blev väldigt paff. Vad sa hon efteråt?
– Att hon aldrig varit med om något liknande. Hon var i chock. Då förstår man att det inte händer så mycket där. Alla är trötta, artiga och berättar om allt de gjort. Det räcker med att någon börjar äta på en blomma för att det ska bli kaos. Men det var skoj – speciellt att hon blev så jävla tagen på sängen.

När Henrik Dorsin inte käkar tulpaner står han på scen på Scalateatern där han är nybliven delägare. Grotesco har fått strålande recensioner och utökat antalet föreställningar under våren. När Resumé träffar Henrik Dorsin har han en tydlig röd fläck i pannan – så fort han ansluter till teaterns restaurang där intervjun äger rum, tar han sig för pannan och förklarar märket.

– Du får ursäkta det här. Jag har slagit huvudet i ett bord under föreställningen.

Med flit?
– Ja, med flit. Det börjar bli lite mycket nu, jag får byta ut den delen mot något annat. Jag fixade ett nytt pass som jag kommer att ha i åtta år framöver nu – då var märket ännu större. Jag ser ut som Gorbatjov.

För någon månad sedan var han julvärd i SVT, men annars känner Sverige Henrik Dorsin som det snikna originalet Ove Sundberg från Solsidan. Själv har han någon slags hatkärlek till karaktären.

– Det är kul med genomslagskraften men blir alltid bedömd för andra grejer jag gör utifrån att folk har sett Ove-karaktären. Det är egentligen lite gnäll från min sida – jag är glad och stolt över att det gått så bra. Men i bland kan jag känna att jag heter Henrik – jag heter inte Ove. Det är många som tror att jag är karaktären.

– Man vill hellre att folk tror att man är James Bond än Ove Sundberg. När folk ser Daniel Craig säger de: Åh, det är James Bond ... Då ba: Ja, det kan du fatta att det är. Med Ove Sundberg blir det: Jaha, du har lämnat plånkan hemma eller.

Men har du upplevt att det har hämmat dina andra möjligheter?
– Nej, det har det absolut inte gjort – såvitt jag vet. Det kanske var någon som ville att jag skulle spela James Bond men blev stoppad. Snarare tvärtom har rollen i så fall öppnat möjligheter för mig.

Har du några likheter med honom?
– Ja, det har jag ju några, men fler olikheter. Jag har respekt för människors integritet och är väldigt försiktig. Det som är kul med honom är att man får köra ut all obekvämlighet man kan tänka sig.

Om jag säger att komiker med tiden fått ta allt större plats i media i alla möjliga sammanhang – tänker jag fel då?
– Nej, som programledare och tyckare. Det stämmer nog. Det finns kritiker till att alla galor ska ledas av en komiker, till exempel. Jag riktar ingen kritik mot de som lett exempelvis Guldbaggegalan eftersom jag tycker att de är skitbra och jag skulle aldrig våga göra det själv – det är ett läskigt uppdrag.  Men på ett principiellt plan kan jag tänka: Varför måste det alltid vara roligt? Kan det inte bara få vara allvarligt?

Henrik Dorsin skulle helst se att humorn blir en del av ett program – i stället för att utgöra hela programmet.

– Att det alltid måste vara kul och lättsamt blir en fotboja på underhållningen. Om man till exempel ska intervjua Glenn Hysén försöker man göra det med något kul grepp i stället för att föra ett seriöst samtal. Jag tycker inte alltid att det är av godo även om jag skjuter mitt eget levebröd i ansiktet när jag säger så.

Varför tror du att det är så?
– Det är en lätt väg att gå. Man tror att när folk skrattar blir det automatiskt en lättsam och trevlig stämning, det behövs både och. I bland måste man våga vara informativ och allvarlig. Jag har inte tänkt ut någon klar åsikt om det här, men jag tycker att det är kul att humor kan påverka samhällsdebatten. Men när man gör humor är det primärt att det ska vara roligt. Då blir det knas om jag kallas in som en expert som ska debattera något jag inte är påläst i annat än utifrån en humoristisk synvinkel, bara för att folk gillar det jag gör i Solsidan.

Hur bra är du på att ta kritik?
– Förut tog jag det hårt – men har med tiden blivit luttrad. Jag har lärt mig vilka kritiker, journalister och kollegor som har samma smak som jag och som man ska bry sig om. Om andra skriver något elakt kan man bli ledsen, men ändå inte bry sig så mycket eftersom man förstår att vi har olika smak. Förr, när man inte var van, kom kritiken som en blixt från klar himmel.

Han säger att han i början kunde gå ett år och gräma sig.

– Nu går det över på en dag. Om folk inte skriver att det var en så dålig föreställning så vi får lägga ner. Men det har inte hänt. Det finns något mänskligt över att man kan få hur mycket beröm som helst – sen får man kritik en gång och då är det det man lyssnar på. Du kan få 470 personer att skratta men om det sitter en person på andra raden med armarna i kors är utmaningen att inte börja spela för den personen.

Henrik Dorsin beskriver speciellt en gång han mådde dåligt över något som han upplevde vara en kritisk stämning.

– När jag spelade pjäsen Främmande språk på Dramaten hade jag aldrig varit med om en premiär på en institutionsteater tidigare. Det var som att spela i ett vakuum – man var liksom vakuumförpackad. Där satt verkligen hela publiken med armarna i kors – vilket skapade en väldigt konstig och obehaglig känsla i mig. Jag fick ingen blackout men jag blev förvirrad och har aldrig känt mig så bedömd som då. Där tappade jag fotfästet lite.

FAKTA / Henrik Dorsin
Ålder: 37
Familj: Fru och två söner
Medievanor: Dagstidningar i pappersform, kvällstidningar på webb, filmnyheter, kollar på Play och Netflix. Konsumerar köpfilmer.
Drivkraft: Nyfikenhet, lust och ära. Det sista är jag inte stolt över men det finns ett visst mått av att göra bra grejer och få beröm för det.
Gör en ledig dag: Förhoppningsvis ingenting – tycker det är roligt med spontana saker. Tittar gärna på film med barnen.
Filmtips: Sideways av Alexander Payne – en film om vinprovning. Det är något i tonen. Den är rolig, vemodig, härliga miljöer. Den träffar rätt på mig och balanserar humor och allvar på ett jävligt bra sätt.
Bäst i karrären: Rep-perioden av Främmande Språk på Dramaten när jag fick jobba med Gösta Ekman som regissör. Det var en lycklig tid.
Skrattar åt: Situationskomik – som att jag sätter teet i fel strupe samtidigt som jag precis innan sagt till min fru att jag är smart.
Mest stolt över: Att föreställningen går bra och är på en teater där jag är delägare. Och en jullåt jag skrev som heter "Tomten är en kommunist".
Min värsta kritiker: Pappa, som är en bad cop när han kommer och tittar. Han vill gärna se det som att han är min värsta kritiker – han är ärlig, men har egentligen ingen befogenhet att vara det förutom att han är min pappa. Han har själv inget vidare teaterintresse.

Se klippet från Nyhetsmorgon här:

Yasmine Winberg

Redaktör Resumé Insikt

yasmine.winberg@resume.se

Dela artikeln:


Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.