Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Helgintervjuer

"Många undrade hur det var ställt på hjärnkontoret"

Publicerad: 20 februari 2015, 15:31

Robert Triches

Foto: Linnéa Kihlström

Han är matros, gammal hårdrockare och tre barns-far. De senaste åren har Robert Triches arbetat till sjöss. Men första april lämnar han sjömanslivet för journalistiken och blir nyhetsredaktör och utvecklingsredaktör på Omni.


Ämnen i artikeln:

AftonbladetMarkus GustafssonOmni

Robert Triches växte upp i småländska Oskarshamn. När det var dags att välja gymnasium blev det matrosutbildningen i Kalmar. Att valet föll på just den beskriver han som en ren slump.

– Jag tyckte att det verkade coolt och slappt – man behövde inte plugga så mycket utan fick lära sig lite knopar och så. Efter skolan gick jag till sjöss och jobbade professionellt som matros. Men när jag tröttnade på att vara långt hemifrån kom jag tillbaka och utbildade mig till journalist.

Han läste medieproduktionsprogrammet på högskolan i Kalmar. Efter examen arbetade han på lokaltidningen Östra Småland i flera år. Sedan tog han tjänstledigt en period och gick ut till sjöss igen. Under den perioden var han bland annat på fartyget Sigrid som transporterar kärnbränsle till och från kärnkraftverken. Men när han en tid senare erbjöds ett vikariat på TT flyttade han upp till Stockholm. Och det är i Stockholm han har tillbringat huvuddelen av sin tid sedan dess.

Så småningom började Robert Triches arbeta på Aftonbladet. På kvällstidningen hade han uppdrag som reporter, nyhetschef online och utrikeskorrespondent. Men så kom det en dag när han kände att han stagnerat i sin roll. Vid den tidpunkten fick man ett avgångsvederlag vid frivillig avgång – ett erbjudande han tackade ja till. Det var 2012, under en period det gjordes stora organisationsförändringar på tidningen.

– Det var tufft för många. Det ställs ju stora krav på flexibilitet. Jag personligen hade egentligen inga problem med den delen. Men att folk byttes ut, flyttades om eller helt enkelt valde att sluta. Det var jobbigt.

Men Robert Triches har alltid känt att han har sjömanslivet att falla tillbaka på. De senaste åren har han varit ute på sjön. Han berättar vad jobbet kan innebära:
– Det kan till exempel vara att man ska göra en bogsering i skärgården, eller en bärgning någonstans. Just nu jobbar vi med ett borrprojekt på Riddarfjärden när vi kollar hur bottnen ser ut. Men nu lämnar jag alltså sjön för journalistiken.

Han säger att han kommer att sakna arbetet på sjön:
– Som i dag, då var vi ute på Riddarfjädern. Det var riktigt rövigt väder – kall blåst, tungt och slitigt. Men ändå en helt fantastisk dag – att vara nära elementen och få lösa problem. Det är på riktigt på något vis.

Robert Triches har själv ingen båt utan berättar att han kör runt med andras. Men i framtiden planerar han att köpa en egen för att kunna tillbringa mer tid i skärgården med familjen. Och han vet ungefär vad han vill ha. Det blir ingen snabb båt och absolut ingen segelbåt. Siktet är inställt på en liten men robust båt "som låter mycket och luktar lite illa".

Sjöman, musiker, taxichaufför och journalist. Listan över yrken han haft kan göras lång. För några år sedan var Robert Triches ute och turnerade med dåvarande bandet – hårdrocksgruppen The Quill. De spelade i Europa och i USA. Men även om han gjort flera uppehåll från journalistiken så är det den han ständigt återkommer till.

– Jag har alltid identifierat mig som journalist. Allt annat har jag sett som pauser i journalistiken. För mitt eget välmående har det också varit viktigt att få distans till journalistiken, och jag tror också att det varit utvecklande för min journalistik.

Men att gå från den något upphöjda rollen som nyhetschef på Aftonbladet till att köra taxi på deltid och vara musiker, väckte delar av omgivningens reaktioner.

– Många undrade hur det var ställt på hjärnkontoret, men för mig var det ingen big deal.

Parallellt med matrosjobbet har han hoppat in som nyhetsredaktör på Omni sedan uppstarten. När han sedan erbjöds tjänsten som nyhetsredaktör och utvecklingsredaktör av sin före detta kollega och vän Markus Gustafsson, grundare och ansvarig utgivare på Omni, så tog han chansen.

Robert Triches tycker att Omni har stadgat sig och funnit sin form. Konceptet beskriver han som enkelt men genialiskt. Det unika med Omni säger han är tilltalet, urvalet och tonläget. Han tycker om att det finns en öppen, livlig och hjärtlig diskussion. Och att beslutsvägarna är korta. Robert Triches är märkbart entusiastisk över sitt nya jobb.

– Det som är roligt med Omni är att man får flera perspektiv på en gång. Man slipper det hårdvinklade och skruvade. Och det är ett otroligt begåvat gäng som jobbar där. Jag ser fram emot att få vara med på Omnis resa – och att utvecklas själv på vägen.

Organisationen på Omni ser annorlunda ut jämfört med många andra mediehus. Det finns inga nyhetschefer utan istället har man tio nyhetsredaktörer. De har stort inflytande och tar mycket eget ansvar – även om utgivarfrågorna alltid diskuteras med Markus Gustafsson. Varje redaktör har också ett eller flera områden som man driver utvecklingsprojekt kring.

Han tror att stämningen i mediebranschen kan vara dämpad och ängslig på en del håll, men det är inte något han upplevt på Omni.

– Stämningen är väldigt bra. Det är proffsiga yrkesmän och det finns en jävla energi där och framförallt ett ärligt engagemang. Precis som det ska göra i journalistiken. Det måste finnas lite själ och hjärta, säger han.

Robert Triches ser att mediebranschens utmaningar är många och stora:
– Och där är de stora medieföretagen på väldigt olika nivåer. Några har försökt anamma mediekonsumtionen medan andra sticker huvudet i sanden. Men man måste försöka hantera läsarnas nya mediekonsumtion.

Under åren som journalist har han arbetat en hel del med "breaking news". Och han tror att hanteringen av snabba nyheter är något som redaktionerna behöver tänka om kring.

– Jag tror att det i ganska liten grad kommer att handla om att vara sekundsnabbast i framtiden. Istället blir det viktigare att vara först med att samla ett bredare material kring en nyhet. Bredden måste komma fortare.

Vad driver dig framåt i karriären?
– Min rastlöshet är motorn i mig. Sedan är det mitt personliga engagemang – att brinna för något – det är en drivkraft.

Och just det personliga engagemanget beskriver Robert Triches som en förutsättning för bra journalistik.

– Förmedlingen av en story – att fånga läsaren. Jag blir själv fångad av en engagerad berättare. Ta SVT-reportern Fredrik Önnevall som smugglade in en syrisk pojke i Sverige. En historia som högg tag i miljoner svenskar. Men egentligen är det ju inget speciellt med det, förutom att det var en journalist som var lite medmänsklig och visade personligt engagemang.

FAKTA/Robert Triches
Ålder: 43
Bor: Axelsberg
Familj: Hustru och tre barn
Uppvuxen: Oskarshamn
Utbildning: Gymnasieutbildning matros, Medieproduktionsprogrammet på högskolan i Kalmar
Karriär i korthet: Matros, journalist, taxichaufför, musiker
Drivkraft: Rastlöshet och personligt engagemang
Hobby: Musiken
Medievanor: OMNI och kvällstidningarna, i övrigt väldigt flashstyrd
Senast lästa bok: "Polis" av Jo Nesbø
Lyssnar på: Gammal hårdrock, klassisk musik, 60-talsmusik

Linnéa Kihlström

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.