Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Helgintervjuer

”Mötet förändrade mitt liv”

Publicerad: 16 maj 2014, 13:52

Helya Houshmand, grundare av Story Relations.

Foto: Yasmine Winberg.

28-åriga Helya Houshmand har utsetts till en av Framtidens Kvinnliga Ledare 2014. Hon är grundare av pr-byrån Story Relations och anser att två relativt motsatta karaktärsdrag utmärker henne som person. Dels den professionella och duktiga, dels hennes mer äventyrliga sida:
– Många blir förvånade när de hör att jag älskar motorcyklar, vågsurfing och att åka longboard, säger Helya Houshmand.

Ämnen i artikeln:

Hill+Knowlton StrategiesEricssonAngela MerkelStory RelationsHandelshögskolan

KB

Karl-Johan Byttner


Hon föddes i Göteborg och kom tidigt in i EU-sammanhang. Allt började med att en lärare uppmanade henne att delta i en uppsatstävling när hon var 17 år.

Tävlingen skedde i samma veva som EU skulle få tio nya medlemsländer och uppsatsen skulle handla om den förändring som EU genomgår.
– Läraren var övertygad om att jag skulle vinna och det gjorde jag också, säger Helya Houshmand.

Vinsten gjorde att hon fick åka som svensk representant till England, Durham.
– Vi var 300 européer från 35 länder. Det blev lite av ett miniparlament och kallas också European Youth Parliament, EYP. Det mötet förändrade mitt liv.

Hon har egentligen aldrig haft en klar plan för sitt liv, utan bara jobbat hårt med det hon har tagit sig för.
– Jag blir klaustrofobisk av för mycket planer.

Hon har trots bristen på planer hunnit med mer än de flesta 28-åringar.

Hon startade bland annat EYP i Sverige år 2003 – EYP i hela EU består av cirka 20 000 ungdomar.
– Jag reste bort minst en gång per månad och åkte till alla möjliga konstiga platser inom EU, haha, säger Helya Houshmand.

EYP i Sverige bestod till en början av ett fåtal personer, men idag, drygt tio år senare, har EYP förgreningar över hela landet och får även statsbidrag.

Hon har också tillbringat ett antal år i pr-branschen.

Först på Hill & Knowlton, sedan som ansvarig för Stars corporate-avdelning och därefter har hon startat den egna byrån Story Relations.

Som om det inte vore nog har hon hunnit med Handelsstudier, ett år som utbytesstudent i Paris och en tid på Indiens sydspets vid delstaten Karela.

Hon har också varit redaktör för online-tidningen Europe & Me, som vann European Charlemagne Youth Prize under hennes tid där.

Men det var ändå främst EYP-åren som lärde henna att utveckla sina ledaregenskaper och att uppskatta andra kulturer.

Inte minst deras humor. Hon har en särskild förkärlek för estnisk humor.
– Det är en riktigt svart humor. Folk brukar stirra på en lite konstigt om man drar sådana skämt i Sverige.

EYP-tiden ledde också till att hon kom i kontakt med ledare inom näringslivet. Hon bedrev bland annat ett EYP-projekt i Sverige där målet var att få in tre miljoner kronor för att få ungdomar att engagera sig i samhällsfrågor.

Problemet var bara att hon pluggade på Handels samtidigt.

Hon löste det hela genom att ta nattåget till Stockholm efter hel en dag med studier.
– Jag sov på tåget och bytte om till högklackat när jag kom fram. Vi träffade ju mycket folk i ledningsgrupper och då kunde man ju inte se ut hur som helst, ha ha.

Hon fick alltifrån Stockholms Stad, EU-kommissonen och Fortum till Investor involverade i projektet.
– Det projektet lärde mig verkligen att sälja. Hur man paketerar något.

Projektet omfattade hela 400 ungdomar i Stockholm och det var idel högdjur närvarande vid premiären. Kronprinsessan Victoria invigde projektet, Margot Wallström var där och talade och Nyhetsmorgon bevakade premiären.

Projektet vann Svenska Karlspriset, vilket går ut på att främja kulturellt utbyte. Vinsten bestod av att åka till Aachen och träffa Tysklands förbundskansler Angela Merkel.

Det var dock i samband med hon i EYP-sammahang sprang på Ericssons dåvarande kommunikationschef, Pia Gideon, som hennes liv skulle ta en ny vändning.

- Hon skulle medieträna mig och det slutade med att hon blev min mentor. Hon är jäkligt klok.

Pia Gideon föreslog att hon skulle prova på kommunikationsbranschen och det var då Helya Housmand började på Hill & Knowlton för att efter ett par år där handplockas till Star, som kraschade i maj 2012.
– Vi var ett 50-tal personer i Norden och det var riktigt tufft.

Det märks att Star är ett känsligt ämne och hon vill inte riktigt prata om vad som egentligen hände, utan hon pratar hellre om Story Relations.

Som namnet antyder går mycket av arbetet ut på att jobba med just storytelling för kunderna.
– Man har en större chans att bygga en relation till en produkt om man når ut till hjärtat. En riktigt bra berättelse fångar din uppmärksamhet och gör att du vill lyssna vidare.

Hennes mål med Story Relations är inte att bli den största byrån eller liknande, utan att skapa en sund affärsverksamhet för att byrån senare ska kunna ge sitt bidrag till samhället.

Fackförbundet Ledarna utsåg henne nyligen till en av Framtidens Kvinnliga Chefer 2014.

Vad gör dig till det?
– Potential är att ett ord jag ofta har hört från personer som har jobbat med mig. Jag drivs av att utveckla mig själv och andra.

Hon berättar också att hon inför den här intervjun stämde av med sin personal hur man ser på henne som ledare.  Svaret blev öppen parat med höga kvalitetskrav och nära till skratt.
– Skratt är den bästa smittan. Har du roligt när du kommer till jobbet får du nöjda kunder och då får du också svarta siffror, säger Helya Houshmand.

Då Resumé frågor henne hur hon som utsedd till en av framtidens kvinnligare ledare ser på framtidens ledarskap blir svaret.

– Jag räknar med att ledarskap blir mer värderingsstyrt. Empati blir allt viktigare och alla passar helt enkelt inte att vara chefer, säger Helya Houshmand.

Hon tycker också att man måste våga ge personalem friheter. Story Relations har till exempel en anställd med pojkvän i Barcelona.

Hon jobbar ofta på distans från Spanien.
– Jag är trött på folk som tror att personalen ska bara utnyttja dem om man ger dem frihet.

Hon menar att det är alldeles tydligt att synen på chefen håller på att förändras och exemplifierar med en väninna som var aktuell för ett toppjobb.

Chefen tog referenser på hennes väninna, men väninnan gjorde samma sak med chefen.
– Hon ringde hans fru.

FAKTA/HELYA HOUSHMAND:
Ålder: 28 år.
Familj: Syster och bror, mamma, pappa, pojkvän.
Bor: Vasastan.
Utbildning: Utbytesstudent i Paris. Handelshögskolan i Göteborg.
Karriär: Startade European Youth Parliament, EYP i Sverige, redaktör Europe&Me, Hill&Knowlton, Star ansvarig för corporatate communitions, grundare Story Relations.
Fritidsintressen: Vågsurfing (åker till San Sebastian i Spanien minst en gång per år), spelar otroligt mycket Backgammon i mobilen. Allt som har med mat och dryck att göra.
Dold talang: Bra talskrivare. Lyckades få kronprinsessan Victoria tårögd i samband med ett tal för European Youth Parliament, EYP.
På nattduksbordet: Sin dagbok. Hon har skrivit dagbok sedan var hon 14 år.
Motto: Att alltid använda både hjärta och hjärna.

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev