Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Helgintervjuer

"På tv är det den breda penseln som gäller"

Publicerad: 14 juli 2012, 07:00

Martin Hedberg visar vädret som det är

Foto: Tomas Oneborg

Martin Hedberg började sin bana som meteorolog i det svenska flygvapnet. Som flygande meterolog, rättare sagt. Varje morgon gjorde han med piloten dagens första flygning över flygflottiljen för att observera molnen och ge detaljerade prognoser ner till kollegerna som stod insatsberedda inom del dåvarande luftförsvaret. Martin Hedberg beskriver det som att "vara i vädret'"


- Att flyga omkring i vädret är värdefullt. Det ger en större förståelse för vädrets beståndsdelar av än vad som är möjligt att uppfatta från marken.

Att väder kan skilja sig ordentligt från ja, annat väder, är en självklarhet för Martin Hedberg, och ju mindre yta som studeras desto mer skillnader kan observeras.

- Vid prognoser är det viktigt att förstå verksamheten som den är till för, något som det militära är bra på. Efter flygvapnet kom jag i min konsultverksamhet i kontakt med olika extremsporter där den typen av specifika prognoser var mycket efterfrågade, säger han.

Martin Hedberg blev kvar i flygvapnet i nästan 13 år. Mot slutet hade hans konsultverksamhet fått egna vingar och Martin Hedberg släppte greppet. Det innebar även frilansuppdrag åt SVT där han träffae den folkkäre väderprofilen John Pohlman som lärde honom ett helt nytt sätt att tänka kring hur vädret ska förklaras.

- På tv är det den breda penseln som gäller och att tänka på vilka uttryck och beskrivningar som används. Både John, och även Stig Ahlgren, på SVT var mästare i att säga precis lagom vilket formade mig.

Har du haft riktigt fel i en väderprognos någon gång?
- Inte så att jag har haft helt fel om allt, men visst har jag fått tänka till efteråt på hur jag har använt språket och vad som har kommunicerats.

Kräver tittarna bra väder?
- De har höga förväntningar på att förstå, helt klart. Viktigt är hur vädret sägs, snarare än hur det blir. Sedan lägger många märke till visuella saker. Från hur man rör sig till vilka kläder man har. Det var ju inte så många som kommenterade färgen på slipsen inom Försvarsmakten direkt.

Relationen till John Pohlman fördjupades ytterligare när denne gick i pension 2002 och Martin Hedberg engagerade honom i sin konsultfirma.

Det första uppdraget tillsammans blev som väderkrönikörer i DN, där John Pohlman var ansiktet utåt och Martin Hedberg tog hand om arbetet i bakgrunden. Genom firman håller de också en hel del föreläsningar om klimatförändringar men den huvudsakliga verksamhet är sedan 2009 på den Schibstedtägda vädersajten Klart. se

- Klart.se har en spansk förlaga där deras nationelle ”Mr. Weather” är ansiktet utåt. Självklart ville de ha John i Sverige, vilket det också blev. Jag stöttade inledningsvis men har nu tagit allt mer plats i takt med att John har trappat ner.

Hur skiljer sig arbetet på nätet mot det i rutan?
- Det finns mycket mer utrymme och feedbacken man får blir också mer saklig och kvalitativ. Läsare hör av sig med frågor om vissa fenomen och diskussioner om klimatförändringarna.

Märker du av ett större väderintresse på grund av klimatförändringarna?
- Ja, men inte bara därför. Verktygen för att ta fram prognoser är så mycket bättre idag. Alltifrån datorerna som räknar fram prognoser och sannolikheter till hur detta presenteras rent grafiskt. Den utbredda användningen av persondatorer och smarta mobiltelefonener med bredbandsuppkoppling gör att folk kan ta del av så mycket mer information.

Slutligen, vad tror du om sommaren?
- Säsongsprognoser är alltid knepigt och intressant. Istället för att titta på om det ska regna eller vara soligt en viss dag så talar man om sannolikheter för olika scenarier. Juni har inte börjar med någon värmebölja precis, men det blir varmare. Jag tror att sommaren kommer att bli nära normal när det gäller nederbörd men att temperaturen blir något över det normala

Intervjun publicerades för första gången i nummer 23-24 av Resumés pappersupplaga.

Fredrik Hazén

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.