Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Helgintervjuer

Pr-stjärnskottet som klev rakt in i den politiska hetluften

Publicerad: 20 september 2019, 13:01

Gabriella Ohlzon lämnade rollen som ordförande för #metoo Sweden för partipolitiken. Endast 24 år gammal utsågs hon nyligen till pressekreterare för Liberalernas nyvalda partiledare Nyamko Sabuni.


Ämnen i artikeln:

Nyamko SabuniLiberalerna

Den 28 juni stod det klart att Nyamko Sabuni skulle bli Liberalernas nya partiledare. Den tidigare integrationsministern hade vunnit den medialt hårdbevakade striden mot Erik Ullenhag och Johan Pehrson. När landsmötet väl hölls hade utmanarna redan hoppat av.

En del av vinsten attribuerades till den framgångsrika "Team Nyamko"-kampanjen som hade gått i sociala medier. En av hjärnorna bakom kampanjen, Gabriella Ohlzon, skulle kort därefter presenteras som partiledarens pressekreterare. När Expressen presenterade partiets nya presschef fick hon epitetet "PR-proffs".

– Det var så klart kul men inget ord jag själv skulle använda för att beskriva mig. Jag identifierar mig inte som en pr-person, berättar hon för Resumé.

Epitet kom till efter att Expressen ringt runt till en rad personer som jobbat nära Gabriella Ohlzon. Som grundare och ordförande för #metoo-sweden hade hon hösten 2017 arrangerat manifestationer och stundtals fått agera talesperson för rörelsen. Gabriella Ohlzon hade visserligen studerat kommunikation och journalistik men hade aldrig tidigare intervjuats.

– Första gången jag intervjuades var jag fullkomligt oförberedd men insåg ganska snabbt att det kan vara bra att ha en plan kring vad man vill säga.

Efter att ha hoppat av rollen som ordförande för att gå med i Liberalerna tog det inte lång tid innan hon steg i rankerna. Ett halvår efter att hon ansökt om medlemskap valdes hon till ordförande för Liberalerna på Norrmalm i Stockholm. Kort efter det fick hon frågan om hon ville bli en del av Nyamko Sabunis stab med ansvar för pressfrågor och sociala medier.

– Jag såg och kände att partiet höll på att försvinna och ville vara med och driva förändring. I en ideell organisation är man lite för långt ifrån där det händer för att verkligen påverka.

Eftersom Sabuni sedan tidigare är ett välkänt namn var mediernas intresse stort. Speciell uppståndelse, åtminstone inom politiska kretsar, blev det kring en Inizioundersökning med anonyma finansiärer. Undersökningen genomfördes redan innan Erik Ullenhag aviserat sin kandidatur och skulle komma att kritiseras av både Nyamko Sabuni och Erik Ullenhags-supportrar. Eskilstuna-Kuriren misstänkte att anonyma lobbyister med pr-profilen Johan Jakobsson i spetsen låg bakom undersökningen. Frågorna fick hanteras av Nyamko Sabunis färska pressekreterare.

– Nyamko målades i mångt och mycket upp som en utmanare och att Erik Ullenhag var en given vinnare. Efter undersökningen och gediget jobb i sociala medier lyckades vi vända på den bilden, berättar Gabriella Ohlzon.

Några dagar senare trädde liberalen Carl B Hamilton fram och berättade att det var han tillsammans med några "liberalt sinnade vänner" som hade finansierat undersökningen.

Tre dagar efter att Nyamko Sabuni valts till ny partiledare var det dags för Almedalsveckan. Gabriella Ohlzon hade aldrig tidigare varit där och såg veckan som något av ett eldprov. Lärorikt men också en erfarenhet som gav inblick i den stundtals avskärmade värld som är politikens.

– Jag gillar initiativ som Järvaveckan men för den sakens skull vill jag inte att Almedalen ska försvinna, säger Gabriella Ohlzon.

Efter att Nyamko Sabuni valts blev mediernas frågor skarpare. Istället för att prata om sin politiska kompass fick hon frågor om varje enskild del av partiets politiska program. I samband med en längre intervju i Expressen gav Sabuni uttryck för att hon ville se en rejäl åtstramning av partiets migrationspolitik. Speciellt ett uttalande fick uppmärksamhet.

– Om man inte flyr undan ett krig eller är förföljd ska man lämna på en gång. Bara ut med de som kommer, sa Sabuni till Expressen.

Uttalandena fick vingar och väckte stark kritik. Dagarna därefter gick hon ut och tog avstånd från artikeln, men inte sina citat.

– Jag står för mina citat till 100 procent. Allt fluff som bygger upp mina citat, allt runt omkring som beskriver vad jag försöker förmedla tar jag faktiskt starkt avstånd ifrån. Jag blev själv rätt så chockad över tonen som omgärdar mina citat, berättade hon i en film som lades upp på Liberalernas Facebooksida.

Expressen stod på sig och menade att artikeln var korrekt. Gabriella Ohlzon svarade att det "inte fanns någon kritik mot Expressen" men förklarade aldrig vad Sabuni egentligen menade.

Vad var det som hände egentligen?

– Exakt vad som hände kan jag inte berätta men det var ett tillfälle då vi fick stanna upp och tänka till. Det blev inte rätt helt enkelt och där borde jag ha tagit ett större ansvar. Även om hon ville förtydliga vad hon hade menat uppfattades det som att hon hade pudlat.

– Du kan aldrig ha synpunkter på vad en journalist skriver i sin brödtext, den är vad den är. Hade vi inte gått ut och försökt förklara tror jag inte det hade blivit sån uppståndelse, vilket är en lärdom jag tagit med mig. Eftersom asyl- och migrationsfrågor är något som Nyamko jobbat med länge blev det väldigt personligt när man inte upplever att det man sa var korrekt återgivet.

Gabriella Ohlzon menar att partier lätt blir lite väl navelskådande och får för sig att vissa händelser är allvarligare än vad de egentligen är. Att stormen kan verka stor inifrån vattenglaset.

– Man måste kliva utanför bubblan. Jag håller bra koll på det som sägs i alltifrån Facebookgrupper till Flashback. Det sämsta man kan göra är att sätta sig i ett rum enbart med personer från den egna organisationen, då tappar man synk med verkligheten.

Men än så länge har Nyamko Sabunis tillträdde inte lett till den skjuts partiet hoppades på. I Kantar Sifos senaste opinionsundersökning håller Liberalerna näsan strax ovanför riksdagsspärren.

– Jag är inte intresserad av hur det går just nu. Stirrar man sig blind på varenda opinionsundersökning kommer man att bli väldigt ängslig. Nu vill vi jobba strategiskt och långsiktigt för att återfå medborgarnas förtroende. Det är tre år kvar till valdagen.

På vissa sätt pratar Gabriella Ohlzon redan som en partiveteran.

Thomas Nilsson

Reporter

thomas.nilsson@resume.se

Ämnen i artikeln:

Nyamko SabuniLiberalerna

Dela artikeln:


Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.